Acem çiçeği; Halk arasında bilinen adıyla acem halısı çiçeği, her mevsimi yeşil kalabilen uzun ömürlü bir süs bitkisidir.
Dekoratif Genellikle sıklıkla tercih edilen acem halısı çiçeği, örtücü özelliği ve sarkan dalları ile öne çıkar. Bu nedenle sabah güneşte aradığınızı her zaman görebilmelisiniz. Dayanıklı özellikleri ve koratif görünümü ile tercih edilen acem halısı çiçeği özellikle profesyonel peyzaj uygulamaları; teras, göbek, bahçe ve mezarlıklarda sıklıkla tercih edilmektedir. Buz çiçeğigiller familyasına ait göz cihazı dekoratif çiçek aceminin ince pembe yelpazesi bulunmaktadır. Acem’in küçük, çubuk şelinde ve pütürlüdür. Acem çiçeği dalları oldukça incedir ve kısa sert tüylere sahiptir. Aynı zamanda acem halısı soğuk kış iklimlerine dağılmasıyla dikkat çeker. Başka bilginiz var mı? Acem bitkisi saksıda yetişir mi? Acem halısı çiçeği nasıl çoğaltılır?
İçindekiler
Acem Halısı Çiçeği Özellikleri
Acem halısı çiçeği kurak ve verimsiz topraklarda gelişebilen, bakımı oldukça kolay dayanıklı bir süs bitkisidir. Acem halısı çiçeği her ne kadar zorlu soğuk hava şartlarına dayanması ile dikkat ederek bir kış bitkisi olsa da güneş veletleri acem bitkileri hızla gelişerek serpilecektir. Acem bitkisi hızla yayılım göstererek bahçenizi seçebilmektedir. Doğru bakım koşulları sağlandığında agresif şekilde büyüyebilen acem bitkisi 30 cm’ye kadar boy atabilmektedir. Küçük bir penceresi ve kolaylıkla açılabilen bir balkonu bulunmaktadır.
Acem Halısı Saksıda Yetiştirilir Mi?
Acem halısı çiçeği saksıda yetiştirilmek için uygun bir bitki değildir. Yayılmacı bir kapı olan acem çiçeğini sakda saklamak için geniş geniş ve büyük saksılar kullanmanız gerekmektedir. Acem halısı çiçeği saksı toprağında ise büyüme ve bunların nefeslerini sağlayacak kum, taş kırıntılarınız ve kuru toprak ile harmanlanarak hazırlanmalıdır.
Acem Halısı Çoğaltma
Sarmaşık çiçekleri ve renkli çiçekler ile peyzaj düzenlemelerinde sık sık sözen acem halısı çiçek çoğaltımı oldukça kolaydır. Acem halısı çiçeği insandan ekilip yetiştirilebilir gibi fide şeklinde satın alınarak da büyütülebilmektedir. Acem bitkisinin çoğaltılmasının bir diğer yolu ise ana dallarını dikme yöntemi ile çoğaltmadır. Ayrıca biraz steril bir şekilde kullanıp, doğru şekilde elde etmek için doğrudan kullanabilirsiniz. Besin değerleri açısından zengin nemli toprakta yeni acem dalı bitkisinin köklenmesi sağlanmıştır.
Acem Halısı Bakımı
yapısı ile detaylı bir bakıma ihtiyaç duymayan acem halısı bitkisinin sağlıklı gelişimi için dikkat edilmesi gereken pürüzlü noktalar bulunmaktadır. Acem halısı bitkisi yaz aylarında bol çiçek açar ve hızlı gelişme gösterir. Sıcak havaları çok seven acem halısı bitkisi yaz aylarında haftada 3 defa, kış aylarında ise 2 defa sulanmalıdır. Alan Bitkilere’den doğrudan ulaşabilirsiniz. Acem halısı bitkinizin sulanması için en doğru saat sabah ve akşamüstü saatleri olacaktır. Acem halısı bitkisinin kuruyan dallarının düzenli olarak temizlenmesi, depolamanın sağlıklı görünümü için oldukça önemlidir. Kuruyan bitki dalları her ay düzenli olarak köklerinden ayrılmalı ve aşırı uzayan dalları kesilerek çelikleme yapılmalıdır. Köklerinin nefes aldığı topraklarda yetiştirilmesi için uygun olan acem halısı bitkisinin saklanmasına düzenli olarak bitki güçlendirici sıvı gübreleme ile destek takviyesi. Baktığınızda ihtiyacınız olan şey budur. Soğuk havalara oldukça dayanıklı olduğunu söyleriz acem çiçeği bitkisi kış mevsiminde özellikle don yaşanan dönemlerde bitki örtüsü ile kapatılmalı ve korunma olarak alınmalıdır. Bitkinizi örtüsü ile kapamak bitkinizin yaşamının daha sağlıklı şekilde devam ettirilmesi ve zarar görmemesini sağlar. Yayılmayı çok seven acem halısı bitkisinin yetiştirilmesi için uygun genişlikte alanlara ekilmesi daha doğru olacaktır. Bahçelerde yetiştirilen acem halısı bitkinizin gelişimi için uygun genişlikte bir alan ayırmanız gerekmektedir. Ayrıca küçük bir balkona ve biraz alana sahip bir balkona da sahip olabilirsiniz.
Acem Halısı Ne Zaman Çiçek Açar?
Acem halısı bitkisi yıl boyunca yeşil yapısı ile adeta bir görsel şölen sunmaktadır. Yeşil çocuklara renk katan acem halısı çiçekleri ise yaz mevsiminde açılan yaz boyu çiçeklerini korumaktadır.
Acem Halısı Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Acem halısının çimlenmesi için uygun sıcaklıklar 18 ila 22 derece arası sıcaklıklar olmaktadır. Ancak istediğiniz bilgiyi almak için de kullanabilirsiniz. Bu mekanlarda ekim gerçekleştirilmek istenen halısı sonbahar aylarının başında eklenmelidir. Bu odalarda yetiştirilmek istenen acem halısı çiçeklerinin ekimi için uygun aylar kış sonu ve ekim ayları olacaktır. Şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında acem halısı ekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Acem Halısı Çiçeği Anlamı
Acem halısı çiçeğine acemin adilliğinin nedeni benzersiz güzelliğe sahip mor renkli çiçeklerinin yayılımıdır. Aceminin anlamı Arapların kendi ırkları dışındaki insanların sundukları isimdir. Osmanlı’nın acem anlamı ise fars topluluklarını ifade etmekteydi. Dönem içerisinde Acem Diyarı olarak isimlendirilen Fars’tan eşsiz güzellikteki mor, pembe ve eflatun renkli çiçekler Osmanlı topraklarına getiriliyordu. Acem çiçeği görünümü ve renkleri ile bu çiçeklerine benzetildiğinden bu adı almıştır.