Bamya (Abelmoschus esculentus), yerlisi olduğu kuru tropik bölgede çok yıllık bir bitki olmasına rağmen çoğu bölgede yıllık olarak yetiştirilen çiçekli bir bitkidir. Bamya, kimi zaman göz alıcı çiçeklerin oluşturduğu peyzaj bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Ancak genellikle çiçek açıldıktan sonra ortaya çıkan tohum kapsülleri yenilebilir. sebze mahsulü olarak yetiştirilmektedir. Bu tohum kapsülleri çeşitli şekillerde pişirilmektedir; Yapışkan salyaları olarak özellikle yahnilerin kıvamını koyulaştırmada kullanışlıdır. Bamya bitkisinin boyuna ve dallanarak büyüme özellikleri vardır; çocuklarda beş ila yedi övgü bulunur ve genellikle ortaları moraçalan sarı veya beyaz çiçekleri vardır. Çiçeklerden boyu 18 cm’e kadar uzayan tohum kapsülleri çıkar, beşgen şekilli odacıklı yapıya sahip bu kapsüllerin içinde beyaz tohumlar bulunur. Bamya bitkisi genellikle ilkbaharda toprak sıcaklığında 18 – 21 Santigratın uzandığı yerde doğrudan başlangıçtan eklenerek yetiştirilir. Bununla ilgili birçok bilgiye sahip olabilir ve ayrıca bir çocuğunun olduğundan emin olabilirsiniz. Yetişme sezonunun kısa olduğu bilgilerin tohumları son don zamanından üç ila dört hafta önce çalıştırılabilir.
İçindekiler
Bamya Bitkisinin Bakımı
Bamyanın büyüklüğü ve tutması kolaydır. Bu, aradığınızı görmeden önce ne söylemeniz gerektiğini görebileceğiniz anlamına gelir. Bamya bitkisi doğrudan eklenebilir ya da iklimlendirilip çoğaltılabilir. Fideler, yetişen eklenebilir çiçeklendirme saksıları içinde büyütülürse bitki taşındığında daha az şok yaşanır. Dışarıya ekmeden bir kez son zaman üzerinden bir iki hafta kadar geçilmiş havanın iyice ılımasını bekleyin. Doğrudan ekleyecekseniz tohumlardan 2,5 cm derinliğe kadar 10 – 20 cm mesafe olacak şekilde ekin. Her sıra arasında yaklaşık 90 cm mesafe bırakın. Kabaca 10 – 15 cm uzunluğa uzanan aralıklarda 45 – 60 cm uzaklık olacak şekilde ayırarak dallanma için alan açın. Bitkilerde sıkışıklık oluşursa alınabilecek meyve sayısı düşer. Bu bitkiler, miktarı gitgide azalsa bile yaz boyu tohum kapsülü üretmeye devam eder. Sıcak iklimlerde yaşayan bahçıvanlar ikinci mahsul ekerek sonbaharda da hasat alabilir.
Işık
Bamya bitkinizi tam güneş alan bir yere ekerseniz en güçlü bitkiyi ve en fazla miktarda tohum kapsülü elde edilmeye karşı dayanıklıdır. Bu eski günlerde güzel bir zaman ama güneş her zaman parlak.
toprak
Bamya bitkisi ve iyi hafif asitli toprak pH’ında, zengin ve drenajı iyi toprakta yetişir. Ağır ve çamursu topraklarını sevmez.
Sülama
Bamya bitkisi çıktıktan sonra kısa süreli kuraklıklarla başa çıkabilir. Bu, bunu birkaç dakika içinde yapabilmek isteyen herkes için geçerlidir. Gençlerin harcadığı son derece önemli tutunma ama çamur haline gelmemesine dikkat edin.
Sıcaklık ve Nem
Bu, hayatınızda iyi vakit geçirmeniz için iyi bir fikirdir. Bu, malzemeyi mutfağınızı daha konforlu hale getirmek için de kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bamya bitkisi sıcağı sever. sıcaklık 26 Santigratın ulaştığında hızla gelişmeye başlar, 32 Santigratın üzerine geldiğinde daha da güçlenir. Kurak iklimlerde idareler ancak nemli iklimlerde mükemmel şekilde gelişirler.
Gübre
Toprağınız organik madde bakımından zenginse gübre desteğine ihtiyacınız olmaz. Alanı iyi bir şekilde görebiliyorsunuz ve onu iyi bir görüşe sahip olduğunuzdan emin olmak için de kullanabilirsiniz.
Bamya Hasadı
Tohum kapsülü şekli yenebilen bamya meyveleri genellikle fideler filizlendikten 50 ila 60 gün sonra, çiçek açtıktan hemen sonra çıkar. Bamya kapsüllerinin ideal topplama zamanı boyları küçük olduğu yerdedir. Boyları 5 ila 10 cm kadar enleri ise serçe parmak boyutuna ulaşan zaman en narin oldukları yerdeydi. Ayrıca bir rehber olarak da kullanabilir ve genel bir bakış atabilirsiniz. Bamya kapsülleri büyüyünce kılçıklı ve sert hale daha gelir. Ancak olgunlaşma koşulları iyiyse büyük bamya kapsülleri hala narin ve yenilebilir. Kapsülün şekli kırarak yumuşaklığını test edebilirsiniz. İyi bir görünüme sahip olabilir ve doğru yerde olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bamya bitkilerine dokunması pek hoş bir his değildir. Dikenleri belirgin de olsa tüy oluşumu da olsa kaşındırıcı ve tahriş edicidir. Eldiven günlük aktivitelerine katıldı. Budama aletini kullanarak toplarsanız parmaklarınızla çekip çekmekten daha kolay olacak ve cildinize diken batmayacaktır. Eski versiyonu bu şekilde görüyorsunuz, böylece en üstteki araziyi ideal yerde görebilirsiniz. Tohum kapsülleri bir hafta boyunca saklanabilir veya dondurularak, muhafaza edilerek veya salamura olarak saklanabilir.
Bamya Bitkisinin Saksıda Yetiştirilmesi
Bamya bitkisinin kabaca 30 cm derinlikte ve yaygınlaşması geniş bir saksıda yetiştirilmesi gerekir. Isıyı absorbe etmesinden saksının koyu renkli olması faydalıdır çünkü bamya bitkisi sıcağı sever. Sakının drenajının iyi olduğundan emin olun ve saksı altlığı dolar suyla susa hemen suyunu boşaltın. Kaliteli bir organik gübre karışımı kullanın ve havanın hafif nemli tutun ancak çamursu hale getirmeyin. Saksıda ödeme için daha küçük bir bamya türü seçmenizi öneririz.
Bamya Bitkisinin Çoğaltılması
Tohum kapsülleri bitki üzerinde saklanır, olgunlaşıp kuruduktan sonra toplanarak içteki tohumlar alınır. Humlar kış mevsimi boyunca serin ve kuru bir yerde saklanır, ilkbahardan sonra ekilir.
Sık Görlen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Bamya bitkisi süreçleri sorunsuz bir bitkidir ve oluşan çoğu kapsülleri değil, ortaya çıkan etkiler. Yaprak bitleri ve kokarca böceklerinin bitkiye saldırdığı bilinmektedir. Bitkilerinizin sürekli kontrolünü sağlayın ve bu böceklerin tespitlerini üzerlerine su püskürterek ya da dağıtarak bitkiyi istila etmelerini engelleyin.