Beyin kaktüs (Stenocactus multicostatus), yüzeyinin, beyin katmanlarını andıran, dalgalı kaburgalara sahip bir yapıyı gözlerin önüne sermesiyle bilinir. Bitkinin enteresan ismi de buradan gelir zaten. Esasında, bir kaktüsDiğer taraftan, kaburgalarına varıncaya kadar Benzemez ya da onunla aynı bileşenlere sahip değildir. Bu da caktüslerin her birini benzersiz kılan detaylardan biridir. Genel olarak kaktüsler, büyürken belirgin bir küre şeklinin dışına geniş ufak kalırlar. Kaktüslerin gri-yeşil renklerini sergileyen türler de vardır, kahverengimsi dikenleri olan koyu yeşil olanlar da. İlkbahar ve yaz aylarında bu yabani bitkiler yaklaşık olarak 2,5 cm’lik boya ulaşan gösterişli çiçeklerini gururla gözlerin önüne sererler. Beyin caktüsleri ilkbaharda havaların ısınmasıyla dikilmesi gerekir, daha yavaş büyüyen bir türdür. Kaktüsler birbirlerinin resmini oluşturabilecek kadar küçüktür ve bunu yapmak için biraz zamanları vardır.
İçindekiler
Beyin Kaktüs Bakımı
Şayet diğer kaktüsleri ve sukulentleri başarılı bir şekilde büyütebiliyorsanız bu kaktüsü de sorunsuzca büyütebilmeniz gerekir. Biraz yiyeceğiniz var, hiçbir işiniz yok, dolayısıyla kaktüsler çok güzel. Kısa süre içerisinde aradığınızı görebileceksiniz. Bitkinin uzun bir süre boyunca rutubetli kalan bir depolama içinde olması hassas köklerini tasdik eder çürütür ve başlangıçtaki tüm verileri kaybeder. Onun dışında bu bitki son derece dayanıklı ve haşereler veya yayılma konusunda herhangi bir ciddi sorun yaşamaz. Kaktüsünüzü ilkbahardan sonbaharın başlangıcına kadar, sonbaharın sonlarında ve kış aylarında düzenli olarak daha düzenli bir şekilde sulamalı ve beslemelisiniz. Saksıda baktınız kaktüsleri ise saksılarından taştıkları zaman belki başka saksılara alın. Kaktüsünüzü bahçeye dikecek veya saksısını dışarı taşırsanız da onu kuvvetli rüzgarlardan koruyabileceği bir yere koyun; Zira bitkiniz kısa sürede zarar görür.
Işık
Beyin kaktüsleri tam gün güneş doğduğunda coşarlar. Eski günlerde aradığınız şey budur. Ancak bu konuda bilmeniz gereken her şeye de göz atabilir ve alabilirsiniz. Ayrıca bir kaktüsünüzü ve iyileştirme penceresinin önüne koymalısınız. Batı cepheli bir pencere ideal olacaktır.
toprak
Kaktüs çeşitli bitkilerde yetiştirilebilir ve malzemesi de daha güzeldir. Büyük olanın toprak tipinde hayatta kalabileceğinden emin olduğunu bilmek önemlidir. Toprak pH’ının asitlerinden kısmen alkalin olması bu türler için idealdir. Saksıda yetişen caktüsler için ise caktüsler ve sukulentler için özel olarak hazırlanır, hızlı drene edilen bir toprak karışımı olabilir.
Sülama
Kök çürümesini önlemek adına beyin kaktüsünüzü iki sulama arasında tamamen kurumaya bırakmanız en olası durumda değildir. Bu bitki kuraklığa oldukça dayanıklıdır. İlkbahar ve yaz aylarında onu kabaca iki haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Sonbaharda hava soğumaya başladıktan sonra üç haftada bir ya da ayda bir olacak şekilde azaltabilirsiniz. Kış boyunca da bu düzeni sürdürmenizde fayda vardır. Kış zamanlarında bu kaktüs türü aktif olarak büyümez. Bu nedenle, yılın sıcak dönemlerinde olduğu kadar suya ihtiyaç duymaz. Ayrıca kurumasını beklemeniz daha faydalı şeklinde olması gereken birçok bilgi var. Seyrek ve düzenli sulama yapmak, muhtemelen bitkinize aşırı su vermenize neden olacaktır. Saksıda yetişen kaktüsünüzü suladıktan hemen sonra damlama tepsisini mutlaka boşaltmanız gerekir.
Isı ve Nem
Kaktüsler sıcak ve kuru bir şekilde serpilir. -6 santigrat bakıma kadar nozullar sıcaklıklarına dayanabilirse de dona ve dondurucu soğuklara uzun süreli maruz kalması, bu bitkiyi eninde sonunda öldürecektir. İdeal olarak, ilk 10 santigrat derece üstü ısıya sahip uygulamalarıdır. Bu kaktüsün düşükten ortaya çıkana kadar sevdiği biliniyor. Yüksek oranda hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan hiçbir şey yapamayacaksınız. Aradığınız şeyden başka hiçbir şey hakkında endişelenmenize gerek yok.
Gübre
Beyin kaktüs çok istahlı değildir; ama aktif büyüme döneminde bir miktar gübreye de hayır demez hanı. İlkbahar ve yaz aylarında bitkinizi caktüsler ve sukulentler için özel olarak hazırlanmış sıvı gübreyle besleyebilirsiniz. Kaktüsünüzün durgunlaştığı sonbahar ve kış aylarında ona gübre vermenize gerek yoktur.
Beyin Kaktüsün Çoğaltılması
Beyin kaktüslerini tohumdan çoğaltmak zor değildir. Bunun için, sığ bir tepsiye ekleyeceğiniz toprak karışımına temeller. Siz de aradığınızı aynı şekilde görebilmelisiniz. Çimlenme birkaç haftayı biliyor.
Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Beyin kaktüsün dikilmesinin saksıdaki geniş drenaj delikleri olmalıdır. Verniklenmemiş/sırsız bir saksı yararlı olabilir; zira bu kapı saksılar topraktaki nemin dışarıya atılmasına izin verir. Ayrıca bu kaktüslerin bölümlerinin sığacağı saksının çok derin olması gerekmez. Bu bitki, saksısında biraz sıkışıp durmayı da sorun çıkarmaz. Bununla birlikte, bitkilerin saksıdan çıktığını taş ve kaktüsün en üste kadar büyüyüp devrilecekmiş gibi korunmuşnu görürseniz yeni bir saksıya geçmenizin zamanı gelmiş demektir. Kaktüsler biraz eski sularda bulunabilir ve sizin için çok önemlidir. Bunun için bitkinizi eski saksınızdan alıp taze toprak karışımıyla doldurun, eski saksınızdan bir boy büyük bir saksıya yerleştirin. Köklerin yeni yerlerine iyice uyum sağlamak için sulamadan önce bir hafta kadar bekleyin.
Beyin Kaktüs Türleri
Stenocactus türünde, “beyin kaktüs” adıyla bilinen birkaç tür daha vardır:
Stenocactus gevrekatusu: Ama eğer bununla bir ilgin varsa, bunu düzeltme şansın olacak.
Stenocactus phyllacanthus: Ne aradığınızı görebilmelisiniz ama buna değmez.
Stenocactus coptonogonus: Kaburgaları dalgalı değil düz bir yapıya sahip olan bu türün beyaz çiçeklerine açık eflatun rengi dikenler grubudur.