Büyük ve gösterişli deve tabanı bitkisi “ayrık yaprak filodendron” olarak da bilinir. Ancak bunu yapmak zorundasınız, durumu net bir şekilde görebilirsiniz. İçerisindeki büyüme hızına sahip olan bu bitki yılda yaklaşık 30-60 cm uzar. Kendiliğinden parlak, geniş ve kalp şeklinin kendine özgü bir ayrılma şekli vardır. Bitkinin havasının içinden ayrıca kapsamlı tutan saplarını destekleyerek bitkiye yardımcı olan havai soğuyan yerlerde olduğu görülür, bunlara da 90 cm uzunluğa ulaşılabilir. Yıl içinde herhangi bir zamanda doğru bölgesel olarak donatıldığında arılar tarafından tozlaştırılan bronz-krem rengi çiçekleri açar ve tadı ananas ve muzu andıran yenebilen sulu bir meyve verir. Ancak ev bitkisi olarak meyvelerin tarihi pek görülmez. Bu güzel bitki evcil hayvanlar için saklanmaktadır.
İçindekiler
Deve Tabanı Bakımı
Deve tabanı bitkisi boyunca yıl sıcak ve nemli havaları sever. Dışarıya eklendiğinde gölge alan bir yerde ve drenajı iyi olan bir toprakta gelişir. Önünüzdeki verandada pek çok bilgi var. Yılda üç ila dört kez dengeli bir gübre uygularsanız bitkiniz 300 cm ya da daha da yüksek bir boya ulaşabilir. Ev bitkisi olarak yetiştirecekseniz drenaj deliği fazla olan derin bir saksıyı tercih edin.
Işık
İyi vakit geçirmek istiyorsanız sabah aradığınızı görebileceksiniz. Güneşin sizin için açık olması ihtimali her zaman yüksektir. Ancak her yıl, her çiçekte verimli bir şekilde gelişebilmesi, az bir kez doğrudan güneşe çıkarılmalıdır. Dışarıda ise deve tabanı bitkisi büyük ormanlık alanlarda tam gölge altında ve küçük ağaçlık bölgelerde yarı gölge altında büyüyebilir.
toprak
Bir saksıda yetiştirilecekse turba bazlı saksıda toprak karışımı gerekir. Bu iyi bir fikir, buna değer, pH’lı olmanıza ve onu en iyi şekilde öldürmenize gerek yok. Buna rağmen drenajı iyi ve orta düzeyde nemli olmasına rağmen sever.
Su
Büyüme bitkileri bir-iki haftada bir düzenli olarak sulanır. Fazla su drenaj deliklerinden çıkana kadar sulayın. Fazla suyu saksısına geri koymayın çünkü bitki ürünleri olan tüm suyu zaten bulunmaktadır. Yeniden sulamak için hafifçe kurumasını bekleyin. Sonbahar ve dış zamanlarında sadece arada bir su verin. Ayrıca ihtiyacınız olan bilgileri kendi hesabınızdan da alabilirsiniz.
Gübre
Büyüme bitkisine haftada birkaç haftada bir sıvı 20-20-20 gübre verin. 1/2 çay kaşığı gübreyi bir galon (3,7 lt) suda seyreltin. Güvenli bir alana park edebilirsiniz. Karışımı drenaj deliklerinden dışarı çıkmaya başlayana kadar sızıntıya neden olur. Saksı biriken biriken seyreltik gübreyi ürettiği için bitki ürününü almış ve ekstra gübreyi kullanamaz.
Deve Tabanı Budama
Bulunduğu alan fazla işgal ediyorsa havai bitkiler kesilebilir, kesildikten sonra depoya geri dikilir. Diğer ev bitkilerinden farklı olarak fırınların yüzeylerine zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya güzel yanıt verir ve kesilen parçalar bitkiyi çoğaltmak için kullanılabilir.
Deve Tabanı Nasıl Çoğaltılır?
Deve tabanı bitkisini budama yaparken kesilen çeliklerden kolayca çoğaltabilirsiniz. Ancak deve tabanı bitkisinin çoğaltılmasında kullanılan en popüler yöntem havai köklendirme yöntemidir. Burada görebilirsin:
Çelikten Çoğaltma
Temiz ve keskin bir budama makası kullanarak budaklı (köklerin ortaya çıktığı küçük yumru), havai kökün ve en az iki yaprağın bulunduğu bir sapın kesin. Çeliğinizi kestiğiniz ana merkez kesilen yerine biraz toz şeker (piyasadan gelen baharat) sürün. Kesiğin olası kapmasını önleyecek, yaranın iyileşmesini sağlayacak. Çeliği bir bardak su içine koyun. Suyunu üç ila beş günde bir elde edildi ve mümkünse çeşme suyu yerine filtrelenmiş su veya yağmur suyu kullanın. Birkaç ay içinde bir grup kök çıkaracaktır. Ancak saksıya ekebilir yardımıyla hem biraz eğlenebilir hem de işlerinizi halletmek için kullanabilirsiniz.
Havai Köklendirme Yöntemiyle Çoğaltma
Biraz risk alabilirsiniz, küçük bir bebek sahibi olma riskini göze alabilirsiniz ve bebeğinizin gözünde küçük bir bebek sahibi olabilirsiniz. Ana bitkiniz bir süre pek güzel görünebilir ama sağlıklı bir yeni bitki elde etmek için buna değer. Çok para kazanabilirsiniz, plastik filmden yapılacak ve küçük bir çanta çıkacak. Üzerinde birkaç budak (köklerin göründüğü yer) olan bir sap bulun. Saptan çıkan ve altında kısa havai kök olan bir yaprak da olur. Kökün hemen altından sapın genişliğinin 1/3’i kadar küçük bir çentik atın. Yaprağın sapla birleştiği noktanın 2,5 cm uzunluğunda turba yosunu sarın. Yosuna su püskürterek değil mini artırın ve şeffaf filmle sarın. Torba bağını sabitleyin (göze hiç güzel görünmeyebilir ama olsun). Kökler çıkana kadar yosunu önemli tutun. Birkaç ay içinde kökler çıktıktan sonra (temiz keskin bir aletle) sap köklerinin altından kesebilir ve köklenmiş genç bitkinizi taze toprağa koyulmuş bir saksıya alabilirsiniz. Ana bitkide oluşan yaraya toz tarçın sürmeyi unutmayın. Kesiğin olası kapmasını önleyecek, yaranın iyileşmesini sağlayacak.
Saksıya Eklenmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Yaklaşık iki yılda bir deve tabanı bitkisi saksısından taşabilir. Bitkiyi büyütmeye devam edebilmesi için birkaç cam geniş ve derin bir saksıya alın. Ama şunu düşünmeden edemiyorsun. Çünkü hava akışı ve drenajı sevenler, ancak altta bulunan drenaj delikleri olan her depoda da uygundur. Bitkiyi şu basit adımları izleyerek ekin: Bir saksının derinliğindeki üçte bir seviyeye kadar turbalı saksı toprağı doldurun. Bitkinin saplarının tırmanabileceği bir sırık dikin. Kökleri içine yerleştirin. Köklerin toprağını doldurun. Sırığın çevresini toprakla sıkı bir şekilde doldurun ve bitki bağını kullanarak sapları sırrığa tutturun.
Sık Görlen Zararlı Böcekler
Nemli bir sünger veya kağıt havluyla tutulanın üzerindeki toz veya kirleri silerek bitkinizi temiz tutabilir ve zararlılardan üretebilirsiniz. Sizin de biraz paranız olmalı, biraz olsun alabilirsiniz, kirpikkanatlılar, kabuklu bitkiler ve örümceklerdir. Yaprakların üzerinde bunlardan birini görürseniz bitkiye doğrudan su buharı püskürtün. Yaprakları böcekleri sabunla da yıkayabilirsiniz.
Deve Tabanı Bitkisinde Yaygın Görilen Sorunlar
Bu konuda endişelenmenize gerek yok çünkü bununla bir ilginiz var. Ancak bitkinizin hasta görünümünün nedenini kurtardıktan sonra tamamen iyileşebilir.
Renkleşmek İçin
Yaprakların kanatları kahverengileşmeye başladıysa, genellikle havanın kuru kalmasını sağlamak ve bitkinizi düzenli olarak sulayarak nemli tutmanız gerekiyordu. Etkilenen çocukların kopması. yeşillik lekelerin veya uçların çevresinde sarı has varsa bitkinizde mantar var demektir. Mantarlar, ayrık aşırı sulanması veya uzun süre çok fazla çatlak çıkması sonucu ortaya çıkar. Etkilenen bitkinin kopmasına ve bitkiye su kaybının kurumasına izin vermeyin.
Yaprakların Sarılması
Oraya ulaşmanın en iyi yolu durumu daha iyi anlamaktır. Bitkinin üzerindeki en eski yapraklar ilk önce sararır. Etkilenen çocukların kopması. Toprağa bakın ve çok kuru ise güzelce sulayın.
Yaprakların Solması
Yapraklar soluyorsa sulamada sorun var demektir. Bitki ya çok az ya da çok fazla sulanıyor. Fazla sulanırsa, kökleri çürümüş olabilir. Bitkiyi saksıdan çıkararak büyütülen bitkilere bakın. Kökleri temiz, hamur gibi olan parçaları kesip atın ve sağlam parçaları yeni muhafaza edin ve saklayın.
Deve Tabanı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Deve Tabanı Bitkisinin Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?
Ev bitkisi olarak bu ilk bakımın ve sürekliliğin sürdürülmesinin kolaylığı. Ancak dışarıda yaşayabilmesi sıcak sıcak ve nemli bir ortam sağlamanız gerekir.
Deve Tabanı Bitkisinin Bazı Yaprakları Neden Diğerlerinden Daha Ayrık?
Pencerenin ayrılabilmesi için çok fazla enerji gerekir. Bitki ne kadar ışık alırsa veya o kadar ayrılacaktır. Bitkinin aldığı ışık miktarı azaldıkça yapraklar da o kadar gösterişsiz olacaktır.
Monstera Deliciosa ile Monstera Adansonii Arasındaki Fark Ne?
Her iki canavar bitkisi deve tabanı olarak bilinir, ancak boyutlarının boyutlarında farklılık gösterir. Monstera deliciosa’nın başlangıcında Monstera adansonii’nin başlangıcından çok daha büyük.