Evde veya Bahçede Okaliptus Yetiştirme

Okaliptusun (Eucalyptus cinerea) koalaların ve sevdiği yiyecek olduğunu duymuş olmalı. Burada çocuğu görüyorsunuz, bölgedeki yaşam alanı 18 metre uzakta yani onu görebiliyorsunuz. Bahçede yetiştirildiğinde ise bu bitki boyutlara ulaşır ve boyu genellikle ancak 15-25 santimetre aralığında bulunabilir. Bu başlangıçtaki dallarının üzerinde kırmızımsı kahverengi bir kabuk göze çarpar. Okaliptusun mavi-yeşil tonlar içeren gümüş renginin ezildiğinde başlangıçtaki özellikleri, mentolümsü kokusu açığa çıkar. Okaliptus ağaçları için ideal dikim zamanı ilkbahardır. Oldukça hızlı büyüyen bu ağaçlar yılda 60-90 santimetreye kadar uzayabilirler. Okaliptusun kabuğunun, kişiliğinin ve özünün hem insanların hem de hayvanlar için saklandığı hatırlanıyor.
Okaliptus Yetiştirme

Okaliptus Nasıl Dikilir?

Dikim İçin İdeal Zaman

Okaliptusu tohumdan yetiştirmeye ilkbaharda beklenen son don kayıtlarını 10 ila 12 hafta sonra kapalı bir şekilde uygulamaya başlayabilirsiniz. Şayet bitkinizi bir seradan satın aldıysanız, onu ekimde dondurduktan sonra bahçenize dikebilirsiniz.

İdeal Yer Seçimi

Bolca güneş alan ve havanın iyi drene edilmiş olan bir dikim yerini belirleyin. Buna ek olarak, ağacınızın ulaşacağı nihai boyutlar ve ne kadar alana yayılacağı da dahil olmak üzere onun için yeterli olacak bir alan olmaktan emin olmalısınız. Genç okaliptus ağacınızın çevresinde güneş ışığını alabilecek ağaçlara ve çalılara yer vermelisiniz. Yeterli sıcaklıkta ışık alma süresi boyunca bu bitki ev ortamında bir saksıda da büyüyebilir.

Yerleştirme, Derinlik ve Destekleme

Şayet birden fazla sayıda okaliptus ağacı dikmeyi planlıyorsanız ağaçlarınızı, aralarında minimum 2,5 metre kalacak şekilde yerleştirmelisiniz. seradaki ile derinliği aynı şekilde dikmelisiniz. Bu ağaçlar genellikle üzerlerinde büyüyecekleri kazık, direkt vb. bir yapıya ihtiyaç duymazlar.
Okaliptus Yetiştirme

Okaliptus Bitkisi Bakımı

Işık

Okaliptus bolca ışık sever. Bu nedenle bitkinizi bahçenizde en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir bölüme dikmelisiniz. Ev ortamında bakılan okaliptus çiçekleri de güney cepheli, güzel bir pencerenin yakınına konmalıdır.

toprak

Okaliptus çoğu toprak tipini tolere edebilir; Fakat havanın iyi drene edilmiş olması. Saksıda yetişen okaliptusların da iyi drene edilmiş bir toprak karışımına dikilmeleri gerekir. Bu, pH’ın tepesine bakmanıza gerek olmadığı ve bitkilerin sizin için ideal olduğu anlamına gelir.

Sülama

Okaliptus’un iyice yerleşip gelişmesinden sonra kuraklığa karşı tolerans yeteneği. Bununla birlikte, uzun süre kuru bırakılmayı hiçbir şekilde sevmez ve bu şekilde yapılırsa yapraklarını ya da dallarını dökebilir. Bu konuda faydalı olabilecek en yaygın ipucu, bitkinizi, parmaklarınızı bilgilerinizi sapladığınız parmak ucunuzda kuruluşunuzun onaylanmasıdır. Şaayet son zamanlardaki depolama alanında yağmur yağmadıysa ve okaliptusunuza saklanda bakıyorsanız bu islemi muhtemelen haftada bir gerçekleştirmeniz gerekir.

Isı ve Nem

Okaliptus aşağı yukarı 18-23 santigrat derece arasında seyreden ılıman havaları tercih eder. Nem seviyesinin ortalama olması bu bitki için idealdir. 10 santigrat dereceden düşük sıcaklıklara uzun dayanıklılık gösteremez. Bu sayede bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız serin havalar yaklaştığında onu içeri taşımalısınız.

Gübre

Şayet bitkinizi bahçenizdeki bitkiler diktiyseniz gübreye muhtemelen ihtiyaç duymayacak bile. Ne olursa olsun tüketenlerin kaliteli olması önemlidir. Ne aradığınız ve ne aradığınız konusunda endişelenmenize gerek yok.
Okaliptus Yetiştirme

Okaliptus Türleri

Okaliptüs cinerea’ya ekolarak toplanan okaliptus türü bulunmaktadır. bazıları şöyledir: Okaliptüs globulus:“Mavi okaliptus” olarak da bilinen bu türün kabuğu pürüzsüzdür ve çok çeşitli koşullara uyum sağlayarak büyüyebilir. Okaliptüs gunnii: Yaygın olarak “Elma şarabı (küçük-orta boylu okaliptus)” olarak bilinen bu tür diğer okaliptus türlerine kıyasla soğuğa daha dayanıklıdır. Okaliptüs ornitorenk: Bunlar “Moort” adıyla bilinen bu tür yoğun topraklara, soğuğa ve kuraklığa karşı toleranslı ve iyi dayanıklı olan bir türdür.

Mahsul Toplama

Arpıcı güzelliğinin yanı sıra okaliptusun mahsulü çeşitli şekillerde kullanılabilir şekilde toplanabilir. Olgunlaştığı ve dalları toplamak için büyüme döneminin sonlarına kadar beklemeniz gerekir. Buda makasınızla ilgili doğrudan bilgi almak için de üzerindeki bilgileri kullanabilirsiniz. Ardından, başlangıçta bir rulo havlunun üzerine depolanan hava yolu ile kurutabilir veya doğrudan ışık almayan, serin bir yere koyabileceğiniz bir bitki kurutucu raftan da yararlanabilirsiniz. Yapraklar biraz kösele gibi ya da gevrek olana kadar bekleyip ardından kapaklarını kapatacak cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş çaylarda ya da aroma katmak istediğiniz diğer içeceklerde kullanabilirsiniz. Şayet bitkinizin dallarını süslemek amacıyla kullanmak istiyorsanız onları muhafaza etmek ve en iyi yollarından biri gliserin kullanmaktır. Bunun için, önceden, istediğiniz kadar uzun bir dalı budanın. Ayrıca tüm okaliptus dalınızın rahatlığına sığabileceği, geniş bir saksı belirleyin. Ayrı bir saksıda bir ölçek gliserini iki ölçek kaynar su ile karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın bir kısmı geniş saksıya dökülüp okaliptus dalının kesik ucu, bu karışıma 7.5 santimetre kadar batacak şekilde daldırın. Saksıyı serin ve karanlık bir yerde saklamayı haftada bir kez kontrol edin. Uygun seviyeyi yakalamak adına gerekirse karışımdan biraz daha ekleyin. Bu yüzden buna değer ve daha güçlü. Yaprakların rengi yeşilden mora ya da gümüş rengine döner ve yumuşak, pürüzsüz bir dokuya kavuşurlar. Dalı kuruduktan sonra saklamadan kullanmadan iki-üç gün önce başlangıçtan aşağı asın.
Okaliptus Yetiştirme

Okaliptus Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Okaliptus bitkileri genellikle dayanıklılık kuşaklarının dış bölgelerde açık havada, saklanda yetiştirilirler. Bu sayede bitki yetiştiricileri havalar soğuduğunda bitkilerini evlerine taşıyarak soğuktan korunmalarını sağlayabilirler. İşte burada, yani biraz okaliptusa sahip olabilirsiniz ve biraz da biraz, ondan da biraza sahip olabilirsiniz. Böylece evlerinde, bahçelerinde ve verandalarında sorunsuzca bakabilirler. Bu bitkilerin yapısından pek hoşlanmazlar. Aradığınız şeyi görmek istiyorsanız yapabileceğiniz hiçbir şey hakkında endişelenmenize gerek yok. 19 litrelik bir saksı ideal olacaktır. Sırsız/verniklenmemiş kil (toprak) saksılar fazla nemi duvarlarından buharlaştırılarak atılırlar için faydayken plastik saksılar da burada yere taşınabilecek kadar hafiftir. Seçiminiz hangi çözüm olursa olsun, geniş drenaj delikleri olan bir saksı tercihi sunmalı ve hızlı drenajlı, kaliteli bir toprak karışımı kullanmalısınız.

Budama

Okaliptus ağaçlarının genellikle fazla budanmaları gerekmez. Bununla birlikte, bitkilerinizin büyüleyici görünümünü korumak için daha fazla büyümüş olan, kırık ya da biçimsiz dallarını budayabilirsiniz. Bunun için en ideal zaman yazlarıdır; Ancak aşırı nemli havalarda budama yapmaktan kaçınmak gerekir.
Okaliptus Yetiştirme

Okaliptusun Çoğaltılması

Okaliptus ağaçları en çok satın alınan tohumlardan ya da sera bitkilerinden yetiştirilmektedir. Ev bahçelerindeki ağaçların pek fazlası yoktur ve kendi tohumlarını üretirler. Kesme yöntemiyle çoğaltılmaları da mümkündür; Ancak bu islem her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Yine de, bu, özellikle de okaliptusların seralarda nadiren bulunan göz önünde bulundurulacak yeni bir bitki yaşlı ortamda hesaplı ve uygun bir şekilde kaydedilmesi. Oyunun 2. ve 12. gününde işleri bu şekilde halledebilirsiniz; zira olgun sapları köklendirmek bir hayli zordur. Bitkinizin saplarını yazın sonlarına doğru kesmeye dayanır. İşte, Bu Yöntemle Bitkinizi Çoğaltmanız İçin Takip Etmeniz Reken Adımlar: üç Ölbrelenmiş ağaç Kabuğu ve bir Ölit Karışımı Ile Dolu Küçük Bir Saksı Hazırlayın. Ayrıca saksınızın boyutlarına göre etiket talimatlarını izleyerek yavaş salimli bir gübre ekleyin. Toprak karışımını nemlendirin. Yaklaşık 12 santimetre uzunluğunda, dört ila sekiz yapraklı bir sap, temiz bir budama makası ile kesin. Yaprak düğümünün hemen üstünden kesmeniz yeterli olacaktır. Kestiğiniz kısmın eski yarısındaki kopuşun. Kesik ucu bir köklendirme hormonuna batırın ve toprak karışımına, hemen hemen başladığın yere kadar dikin. Sakınızı, sıcaklığınızı 21 derece sıcaklıkta olan bir sıcaklık, parlak, dolaylı ışık tutacak şekilde yerleştirin. Toprağının az da olsa nemli kaldığından emin olun. Kökler yaklaşık bir ay içerisinde oluşmaya başlayacaktır. Ancak artık ihtiyacınız olan her şeye iyice göz atabilirsiniz. Hava yeterince ılıman olduğunda bitkinizi bahçeye dikmeden önceki derece derece genişleme için dışarı taşıyın.

Tohumdan Yetiştirme

Tohumların ekimden önceki iki ay boyunca sürdürülmesi gerekmektedir. Tohumlarınızı evde, bölgede beklenen son don olarak takriben 10 ila 12 hafta önce, kışın sonlarına doğru ekmelisiniz. Evvela, köklere dokunmak adına çok kökten doğrudan dikim yapabilirsiniza olanak sağlar, turbadan yapılan ekimleri tohum ekimi için özel olarak hazırlanmış bir toprak karışımı ile doldurun. Humları toprak karışımının üstüne, üzerlerini çok hafif kapatarak ekin. Saksıları dolaylı ve parlak ışık alanı, ılımlı bir yere koyun. Toprak karışımını fark etmez; Ancak şifresiz hale getirmekten kaçınmak için bu işlemi ona hafifçe su püskürterek gerçekleştirin. Tohumlar iki-üç hafta içinde çimlenecektir. Fideler yaklaşık 15 santimetre uzunluğa erişebildiğince taşınmak üzere hazır hale getirilebilirler.

Okaliptus Yetiştirme

Kışlatma

Okaliptus bitki örtüsüne dayanıklılık kuşaklarını kapsayanyan bir bölgede ve saklıyorsanız, havalar soğuduğunda kışı atlatabilmesi için onu içeri almalısınız. Bitkinizi, zararlı olabilecek ya da onları tamamen öldürebilecek olan dona kesinlikle maruz bırakmamalısınız. Ondaki krizlerde, gelişmelerde güney cepheli pencerenizin yanına koymalısınız. Bitkinize bu gübreyi vermemeli, sulamayı da bir miktar azaltmalısınız.

Yaygın Görlen Haşereler

Okaliptus belli üssün haselerere ve kayıtlı olması bakımından bakımından başarılıdır. Ne var ki, özellikle stres altında bitkilerde, okaliptus teke böceklere rastlamak mümkündür. Kabukta açılan delikler, bitkiden sızan öz ve beklenen renk değiştirmesi ya da solması istilasının yaygın belirtileridir. Bitkinizin yapraklarından alınan kısmını koparmalısınız; Zira böcek ürünleri teke böceklerini defetmede etkili değildir.

Sıkça Sorulan Sorular

Okaliptus Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?

Okaliptus, doğal habitatı dışında kalan saklanması yetiştirilmesi meşakkatli olan bir bitkidir. Yine de yeterli güneş ışığı ve ısı ile serpilerek büyüyebilir.

Okaliptus Ne Kadar Hızlı Büyür?

Okaliptus büyüyen bir bitkidir ve yılda 60-90 santim kadar uzayabilir.

Okaliptus Evde Yetiştirilebilir mi?

Bolca ışık alan bir pencereniz ve geniş bir saksınız varsa evde okaliptus yetiştirmeniz pekâlâ mümkündür. Ne olursa olsun, biraz suyunuz var, böylece iyi vakit geçirebilirsiniz.
Okaliptus Yetiştirme
Okaliptus Yetiştirme
Okaliptus Yetiştirme
Okaliptus Yetiştirme

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın