Gardenya Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Gardenya (Gardenia jasminoides), genellikle muhteşem kocularıyla etrafta hayat katan beyaz çiçekler için evde yetiştirilen tropikal bir bitkidir. Burada iyi şanslar ve iyi şanslar var. Gardenyanın olağanüstü bir bitki olarak kabul edilmesinin çok basit bir nedeni vardır: Çok az başlangıçta böylesine ayrılabilir, akılda kalıcı ve baş döndürücü bir koku vardır. Büyüleyici bağışın bol miktarda bulunması, çok az kişinin bolca ilgi görmesi ve bitki yetiştirmeye gönüllü olması. Bahçeyaları seralarda bulunabileceklerini bulmanız mümkündür. evde, birkaç aylığına bile çiçek Açılan bir gardenyayı ağırlamak bitki koleksiyonunuzu çok daha emsalsiz ve vazgeçilmez kılacaktır. Uygun iklime sahip bir bölgedeki bahçeyalar ilkbahar veya sonbahar mevsiminde bahçeye dikilebilir. Bu çiçekler, bu muhteşem saksılarda yetişen, çiçeklenebilecek olgun numuneler seçilir. Şayet bahçenizi tohumdan yetiştirmeyi tercih ederseniz bitkinizin verimi için iki-üç yıl kadar beklemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenya Bakımı

Gardenyalar yalnızca ılıman iklimlerde açık havada büyüyebilirler. Bu da bahçenin çok sayıda bağ ve bahçeye sahip olduğu ve tepesinin 15 santigrat derece olduğu anlamına gelir. İşte, dikkat etmeniz gereken konu derecesinin düştüğü ve sonbaharın ayrıldığı gecelerde başladığınız gecelerde mutlaka eve almalısınız. Bahçede yetişen bahçeler iyi drene edilmiş, verimli, asitli toprakları tercih ederler. Bu bol miktarda organik madde ile islah etmenizde yarar vardır. Bahçe malzemelerinizi, bitki kökleriyle rekabet etmelerini gerektirmeyecek, hafif ya da orta düzeyde gölge alan bir yere dikmelisiniz. Bitkileri havadan ekip biçmenize pek sıcak bakmayacaklarından yabani otları kontrol etmek adına almak adına hava kalın bir malç katmanı ile düzenli olarak kaplamanız iyi bir fikir olabilir. Bakımlı bir bahçenin koyu yeşil oluşumuyla derli toplu bir görünüm sergileyerek büyüme ve yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak ilkbaharın başlangıcından yaza kadar, geceleyin hava sıcaklığının 15 santigrat derece i geçtiği, gündüz ise 24-27 santigrat derece arasında seyrettiği zamanlar çiçeklenir. Bahçenizi kapalı depolamayı planlıyorsanız onu gün boyunca sıcak tutabileceğiniz bir yerleştirmeniz gerekir.

Işık

Evde yetiştirdiğiniz bahçelerinizi bol miktarda ışık alabilecekleri ama özellikle yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacakları bir yerde koyun. Açık havada ise bu bitkilerin gölgesinde bir yer tercih ederler.

toprak

Gardenyalar asidik ortamda yedi bitkidir. Bu nedenle pH değeri nispeten düşük olan toprakları tercih ederler. Turba temelindeki sıradan toprak karışımları bu kriteri mükemmel bir şekilde yerine getirir. Bahçenizde de pH testi yaparak pH değerini görmek ve bitkilerin ideal koşullarının saklanması adına gerekirse ıslah ettirilmesi gerekir diye kullanabilirsiniz. Bu, teslimatın daha önce olduğu gibi gerçekleştirilebileceği anlamına gelir.

Sülama

Toprağın devamlılığını nemli tutmalı, kışın ise sulama performansınızı azaltmalısınız. Damla sulama faydalı bir yöntem; Zira mantar kökenli yaprak lekelerine sebep olan aşırı suyun yapraklarından atılmasına yardımcı olur.

Isı ve Nem

Gardenyalar hava sıcaklığının 15 santigrat derecenin üstünde olması yeğlerler. Hava sıcaklığı düştüğünde bitkinizi dondurucu cereyanlara maruz bırakmamaya özen göstermelisiniz. Eğer 60 yaş üzerindeyseniz yaptıkları çalışmalardan sonuçları görebileceksiniz. Kış mevsiminde soğuk ve kurak iklimlerde ev bitkilere bir nem cihazı tedarik edilebilir ya da gereken nem muhafaza etmeye yardımcı olmak için sürekli olarak bitkilere su püskürtebilirsiniz.

Gübre

Ilıman bir bölgede yaşıyorsanız bahçenizde yetiştirdiğiniz bahçelerinizi mart ortasında ve bir de haziranın sonlarında asitli bir gübre ile besleyin. sonbaharda gübrelemenize gerek yoktur. Saksıda yetiştirdiğiniz için ise gardenyalarınıza üç haftada bir açelyalar veya kamelyaların bakımında kullanılan, asitleştirici özelliği olan bir gübre tercihlerinizde yararları vardır.
Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenya Türleri

Eski kapıya da göz atabilir ve kendinizi korumak için de kullanabilirsiniz. Gardenyaların açık havada yetiştirildiği ılıman iklimlerde pek çok bitki Gardenia thunbergia rizomuna aşılanır. Aşılı bitkiler çok daha coşkulu bir şekilde büyür ve daha verimli ve büyük tomurcuklar üretirler. Bu nedenle bahçe halka açıktır ve hoşgörüyle karşılanmaktadır. önerilen kültivarlardan bazıları şunlardır:

Gardenya jasminoidleri“Aimee”: Beyaz renkleriyle etrafa zarafet katan, iri, 10-12 santimetrelik çiçekleriyle boyu 2 metreye kadar uzayabilen, heybetli bir türdür.
jasminoidler“Fortuniana”: Bir başka heybetli çalı türü olan bu bitki, erken çiçeklenen kültivarlardan biri olarak bilinir. İlkbaharın ortasından yazın ortasına kadar 10 santimetrelik çiçekler üretir.
jasminoidler“Düğmeler”: Boyu 60 ve 76 santimetreye ulaşabilen bu mutfak türünün 5 santimetrelik çiçekleri vardır.
jasminoidler“Kraliyet Mücevheri”: 7.5 santimetrelik çiçekler olan ve boyu 90 santimetreye kadar uzayabilen bu bitki bir diğer cüce türüdür. 6. kuşağa kadar olan kuzey yapısının soğuğa dayanıklı olduğu bilinmektedir.

Budama

Çiçeklenme döneminin sonuna kadar gelen bahçe yalarınızı, seyrek dallarını ve solan çiçeklerini kopararak budayabilirsiniz.

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Bahçeyalarınızı saksıda yetiştirmeyi planlıyorsanız onları kaliteli, turba temelli bir toprak karışımına dikmelisiniz. Gerekli gördüğünüz takdirde bahçenizi yetiştirme mevsiminde yeni bir saksıya kadar iyi bir fikir olacaktır. Bitkiniz saksısından taşmış gibi ya da eskisi kadar sağlıklı görünse de herhangi bir haşere ya da hastalığa izin vermezseniz yerleştirmenizin değiştirilmesini varsayabilirsiniz. Orman gülleri ya da gardenyalar için özel olarak formüle edilmiş, düşük pH değerlerine sahip bir toprak karışımı tercihi kullanılarak iyi bir fikir olabilir.
Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenyanın Çoğaltılması

Gardenyayı çoğaltmanın ve iyi yolu saplarını kesip köklendirmektir. Bunun için bitkinizin saplarından birinin ucunun 8-10 santimetrelik bir bölümü kesin. Bu bölümü yaprak düğümünün hemen altından verildiğine emin olun. Sapın kesik kesik köklendirme hormonuna batırın. Daha sonra toprak karışımı ile perlitten oluşan bir karışıma yerleştirilir. Sağlam kökler belirlemeye başlamaya kadar karışım nemli tutun. Daha sonra ise sapınızı, kalıcı olarak devam ettirmek için yaklaşık 8 santimetrelik bir saksıya taşıyın. Gardenyaları tohumdan çoğaltmak da mümkündür; İşte bu, onunla biraz eğlenebilir ve çok şey satın alabilirsiniz. Bunun için, sızıntısız tohum kapsüllerinin yapısının temizlenmesi ve üç dört hafta kadar kurutulması gerekir. Bir sonraki adım, bitkilerin perlit ve turba yosunu karışımına eklenmesi ve yaklaşık olarak 3 milimetrelik toprak karışımıyla üzerlerinin hafifçe ayrılmasını içerir. Yaklaşık dört ila altı hafta içinde filizleninceye kadar nemli ve güneş enerjisinin kırılması mümkün değildir. Fideler beş santimetrelik olduğunda turba temelli bir toprak karışımıyla dolu saksılara alınmalı ve evin bir bölmesi büyütülmeye devam edilmelidir.

Yaygın Görlen Haşereler ve Hastalıklar

Tomurcukların ve saçılmalarına neden olabilmeye yetecek olan soğuk havalar ve istikrarsız sulama işlemi dışında gardenyalarda en sık rastlanan sorunlar arasında özellikle kabuklu bit, yaprakbiti, örümcek akarı, p amuklu bit ve beyaz sinek gibi türleri içeren haşereler vardır. Bitkinin bakımında kullanılan çeşitli yağlar ve sabunlar bu haşereleri def etmeye yarayabilir. İşte, çok güvenli bir kapıya sahip olmak iyi bir fikir. Gardenyalarda ayrıca bazı mantar türleri ile tedavi edilebilen külleme, yaprak lekeleri, uçtan itibaren tepe kuruması, antraknoz ve küf gibi taşınabilir. Buna değer, oynamak ve eğlenmek için biraz paranız var. Gardenya, olağanüstü çiçekleriyle bakımını teşvik etmeyi tercih eder, kaprisli tarım nazını çekmekten de keyif alan bitki yetiştiricileri içinde çalışabilir.

Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakımı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın