Kahve Ağacı (Kahve Bitkisi) Nasıl Yetiştirilir?

Kahve ağacı, parlak yeşil renkleri ile göz kamaştıran büyürken derli toplu bir görünüm sergileyen, büyüleyici, küçük bir bitki türü. Kulağa biraz şaşırtıcı gelse de bu bitki kalıcı ve ucuz bir şekilde yetiştirilebilir. Anavatanı ekosistemi olan kahve ağacı bitkisi (Coffea arabica) çiçeklerinde küçük, beyaz çiçek rengi yeşilden siyah doğru yavaş yavaş dönen, yaklaşık 1,5 santimetrelik meyveler verir. Bu meyvelerin her biri iki tohumdan oluşur. Hasar bu şekilde verilir, bu da hiçbir şey yapamayacağınız anlamına gelir. Humları dışında diğer tüm bölümlerinin hem insanların hem de hayvanlar için saklandığını unutmamakta fayda vardır. Doğal habitatlarında kahve bitkileri büyüdükçe orta büyüklükteki ağaçlara dönüşür. İşte burada, bebek sahibi olmanızı kolaylaştırmak için de kullanabilirsiniz. Bu islemi bilhassa bitkilerini evde yetiştirenler tercih etmektedir. Bir mağazadan kablosuz çekirdeklerden kahve ağacı üretemezsiniz; o çekirdekler işlenmiş ve kavrulmuş haldedir ve kesinlikle filizlenmezler. Kahve ağaçları coşkulu bir şekilde büyüyüp, türler olsa da bitkinizin evvela çiçek açması, ardından da meyve vermesi muhtemelen birkaç yıl bulacaktır. Bu parçaların tüm parçaları evcil hayvanlar ve insanlar için saklanmaktadır. İnsanlar yalnızca çekirdeklerini tüketebilirler.
Kahve Ağacı Yetiştirme

Kahve Ağacı Bakımı

Kahve ağaçlarını büyütmek için en ideal yer, tropik, orta yükseklikte bir dağlık alanda bulunabilecek doğal şartları taklit eden ortamdır: yeterli drenajı olan bol su, yüksek oranda nem, oranı serin bir hava ve bol miktarda asitli olan, verimli bir toprak. Doğal çevreye benzer koşulları sağladığınız sürece kahve bitkisini açık havada yetiştirmeniz de mümkündür. Kapalı alanlar kahve ağaçları için ideal olan, doğrudan güneş ışığına dayanıklı bir pencerenin kenarıdır. Bitkinizi klima vb. aletlerin yola açabileceği cereyandan uzak tutmalısınız. Bitkinizin aynı yerde tutulmasıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Işık

Kahve ağacı alçak enlemlerde diğer ağaçlar tarafından gölgelenmeyi ya da tam gün güneşi tercih eder. Bu bitkilerin esasında eski bitki örtüsünde yer alan (orman tepe örtüsünün altında yaşayan) bitkilerdir ve doğrudan, şiddetli güneş sıcaklıkları serpilmezler. Doğrudan güneş ışığına aşırı derecede maruz kalan kahve ağaçlarının uzanması karar verecektir.

toprak

Kahve ağacınızı verimli ve drenajı mükemmel düzeyde olan, turba temelli bir toprak karışımına dikmelisiniz. Bu bitkiler asidik toprakları tercih ederler. PH değerini artırmak için havanıza turba yosunu gibi organik bir madde katabileceğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok. İdeal pH aralığı 6-6.5’a yakın olmalıdır.

Sülama

Bu bitki suyu sevenler ve hem düzenli olarak hem de bol miktarda su isterler. Toprakları dengeli bir şekilde nemli kalmalı ancak şifreli hale getirilmemelidir. Toprağınızın tamamen kurumasına asla izin vermemelisiniz.

Isı ve Nem

Kahve ağaçları için uygun ısı dağılımı gündüzleri 21-26 santigrat derece, geceleyin ise 18-21 santigrat derece civarında olmalıdır. Bu yüzden durumu açık bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor; Ancak yetiştirilen bitkilerde sıcaklığın yüksek olması nedeniyle pek de ideal sayılmaz. Meyvelerin ağır ve durağan bir hızda işlemleri gerekir. Buna ek olarak, bu bitkiler tropikal dağların yamaçlarında doğal bir şekilde büyüme göstermektedir. Bol bol yağış alan ve sis veletler, iyi derecede nemli koşullarda serpilirler. Nem seviyesi %50 oranında veya biraz daha yüksek seyretmesi bu bitkiler için yeterli olacaktır. Hava fazla kuruduğunda kişilerin kararması başlar. Nem seviyesini arttırmak için bitkinize günde bir defa su püskurtmelisiniz.

Gübre

Kahve ağacınızı büyüme süreci boyunca birkaç haftada bir çok kuvvetli olmayan, sıvı gübreyle beslemelisiniz. Bu, gerekli teknik bilgiye sahip olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız bunun için ödeme yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Kahve Ağacı Yetiştirme

Kahve Ağacı Türleri

Kahve arabica “Nana”: Boyu yalnızca 30 santimetreye ulaşabilen bu mutfak kapısı kapalı alanlarda yetiştirilmek için idealdir.
Kahve kaneforası: “robusta kahvesi” olarak bilinen bu tür Sahra Altı Afrika’ya özgüdür. Bu kapıya ait bitkiler sağlamdır. İşte elinizde çok fazla bilgi var, arabica’nın sunabileceği çok şey var ve sizin de bununla bir ilginiz olacak.
Kahve liberika: Orta ve Batı Afrika’ya özgü olan bu tür ilk olarak Liberya’da keşfedilmiştir. Arabica çekirdeklerinden daha yüksek oranda, sağlam çekirdeklerden ise daha az oranda kahve içeren iri meyveler üretir.

Budama

Kahve ağacını budamak için kesme distribütörü ya da havai köklendirme merkezleri (ana bitkiye halen bağlı olan dalların köklendirilmesine dayalı olan bir teknik) tercih edebilirsiniz. Bu tam olarak istediğiniz şey ve sizin için ideal. Boyu 20-25 santimetre civarında olan düz bir fidan belirleyip fidanın üst tarafındaki bir-iki yaprak dışında bütün yapraklarını koparın. Ayrıca kestiğiniz kısmı topraksız bir karışımla dolu küçük bir saksıya dikip topraksı az da olsa nemli tutun. Bitkiyi hafifçe çekiştirdiğiniz zaman direncinizde devam ettiğinizde dağılabilirsiniz.

Tohumdan Yetiştirme

Mağazadan üretilen kahve çekirdeklerinin filizlenmesini sağlayamasanız da kahve ağacınızdakilerin filizlenmesini mümkün kılabilirsiniz. “Kiraz” da verilen etli kısımların üzerindeki kalıntılardan kurtulmak için onları hafifçe ovun. Ardından güzelce durulayıp birkaç haftalığına açık havada bırakın. Daha sonra kirazları 24 saat suya batırın ve rutubetli olan ancak iyi drene edilmiş bir kuma ekin. Günlük olarak suladığınız takdirde kirazlar iki ila dört ve içerisinde çimlenecektir. Çimlendikten sonra parçaları ayrılır. Her birinin iyi drene edilmiş, asitli bir durumda dikin. Haftada iki kez sulayın.
Kahve Ağacı Yetiştirme

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Kahve ağacınızı her çiçeklenme mevsiminde, eskisinden bir boy büyük saklamaya dikmelisiniz. Sakınızda mutlaka birkaç tane drenaj deliği olmalıdır. Diyelim ki bitkinizi ise boyuta gelene kadar budayabilir, saksısının atmosferi birazcık sınırlayabilir ve bitkinizin daha kontrolleü bir şekilde büyümesi için onun kökünü budayabilirsiniz.

Yaygın Görlen Haşereler ve Hastalıklar

Kapalı ortamda çoğalan kahve ağaçları zaman zaman pamuk bitlerinin, yaprak bitlerinin ve akarların saldırısına maruz kalabilirler. İstilaları küçücük ağlarla, beyaz, tozlu kalıntı öbekleriyle ya da bitkiniz üzerinde gezindiklerini görebileceğiniz haşerelerle ayırt edebilirsiniz. Haşerelerin diğer bitkilerinize saldırmalarını engellemek adına bu istilaları bir an önce haşere ilaçlarıyla ya da neem yağı gibi organik ürünlerle kontrolden satın alabilirsiniz.

Kahve Ağacını Çiçeklenmesi İçin Teşvik Etmenin Yöntemleri

Kahve ağaçları yaklaşık üç yıllık olduklarında beyaz renkli, narin çiçekleri açar. Şayet ağacınıza açık havada kalırsanız ve tomurcukları döllenirse çiçeklerden ince ve yumuşak sayılan kırmızı meyveler (“kiraz”) oluşur. Kendi kahve ağacınızın açılmasını sağlamak için onu doğru ısıda, yani gün boyunca 21-26 derece santigrat dereceleri arasında aldığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca ağacınızın günde dört beş saat boyunca güneş alması ve rutubetli, iyi drene edilmiş bir toprakta büyümesi mümkündür.
Kahve Ağacı Yetiştirme

Kahve Ağaçlarında Yaygın Görilen Sorunlar

Yapraklarda Evlilik Lekelerinin Oluşması

Yaprak lekeleri gibi mantar hastalıkları, kahve ağacınızın büyüdüğünde kahverengi parçaların belirmesine yol açabilir. Tedavi için yaralı kişilerin ve dalları koparmalı ve bitkinizin ömrünün hava sirkülasyonu adına ince dalları budamalısınız.

Yaprakların Kararıp Dökülmesi

Yapraklar genellikle aşırı derecede kuruduğunda (“aşırı dereceli güneş ışığı sorunu” olarak bilinen) kararıp yayıldı. Bitkinizi dolaylı olarak alabileceği bir yere koyma sorunu çözecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kahve Ağacının Bakımı Kolay mı Yapılır?

Elbette! Kahve ağacı, bakımı son derece pratik olan bir bitkidir. Doğru seviyede ışık, su ve nem ile bu bitki evin baş tacı olmaya adaydır.

Kahve Ağacı Ne Kadar Hızlı Büyür?

Kahve ağacının olgunluğunun üç beş yılı bilinmektedir.

Kahve Ağacı Ev Ortamında Yetiştirilebilir mi?

Ayrıca 30-60 metrelik bir saate ve 2 metrelik uzun süre kullanılabilecek kaliteli bir alete de sahip olabilirsiniz.
Kahve Ağacı Yetiştirme
Kahve Ağacı Yetiştirme

Kahve Ağacı Yetiştirme
Kahve Ağacı Yetiştirme

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın