Yaprakları sürdüğünde sürtüldüğünde bir ses çıkan kış ortancası (Bergenia cordifolia), “zemheri ortancası” ya da “bergenya çiçeği” olarak da bilinir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olan bu güzel bitki, geniş, parlak geniş ve baharda açan arsız çiçekleriyle bahçıvanların gözdesidir. Bu ortancasının ılıman iklimlerde daima yeşil kalır ve sonbahar/kış mevsimlerinde capcanlı, bronz bir renk sergiler. Bu çok iyi bir fikir. Ama onu benzersiz kılan asıl etki, nisan ayına kadar de genişleyerek hafif okşadığı, dimdik duran saplar üzerindeki karakteristik çiçekleriyle güzelliğini saçtığı zamanlar görülüyor. Burası sizin için ideal bir yer. Doğru bilgiye ulaşmak için de kullanabilirsiniz.
İçindekiler
Kış Ortancası Bakımı
Kış ortancaları genişlemektedir ve birlikte iyimser coşkulu bitkilerdir ve tamamen ya da kısmen gölge alan bahçenizde bir yer örtücü olmak üzere aheste aheste yetişirler. Toprak türleri, ışık ve nem ilişkileri toleransları konusunda geniş bir spektruma sahip olan bu çiçekler büyümeleri için gereken koşullar kusursuz olmadığında dahi solmazlar. Kış ortancaları ekseriyetle az bakım ile çiçek açan çiçeklerle beraber biraz ilgi sayesinde çok daha güzel görünmeleri mümkün: taze bir başlangıç için çiçeklenmeda ölüler budayabilir ve daha derli toplu bir görünüm için açıldıktan sonra solan çiçekler kopabilir. Gölgelik alanlarda güzelce serpilen çoğu bitki gibi kış ortancası da yapraklara zarar vermeyecek yedi sümüklü bitkilerin ve salyangozların saldırılarına maruz kalabilir. Bu haşerelerle başlayan birkaç yolu vardır. Bunlardan bazıları bira tuzakları, yapışkan/karton tuzaklar ve diyatomik topraktır.
Işık
Bu ideal bir çözümdür. Kısmen gölgede coşabilen bu çiçekler ağırlıklı olarak sevenlerin gölge alan yerleri. Bununla birlikte, bitkiler ne kadar fazla güneş alırsa veya neme ihtiyaç duyarlar.
toprak
Burası olmak için iyi bir yer, bu yüzden ona iyice bakabilir ve uzun zaman geçirebilirsiniz. Organik malzemenin kullanılabileceği ve azaltılabilen killi toprakta da yetişebilecek bir yerin olması iyi bir fikirdir.
Sülama
Kış ortancası sürekli nemli olmak ister. 7.5 santim kadar malç bölgesi ile bitkinizin kök bölgesini nemli tutmasını sağlayabilirsiniz. Ağırlıklı olarak gölgede kalan hava koşullarında büyüyen güneşli havalara oranla kuraklığa daha dayanıklıdır.
Isı ve Nem
Kış ortancaları, doğru oranda ışık ve nem değişimi süresi yazları sıcak ya da serin geçen geçişlerde serpilirler. Bu, durumu daha iyi görebileceğiniz anlamına gelir. Bu iklim soğuk iklimli iklimlerde kışın zarar görmektedir.
Gübre
Fazladan gübre istemeyen bitkidir ve güzel görünüme göz atabilirsiniz. Organik madde içeren tınlı toprakta yetiştirildiği zaman ihtiyaç duyduğu tüm besine kavuşmuş olur.
Kış Ortancası Türleri
Cordifolia “Kış Parıltısı”: Kapıdan 30-40’a ve 45-60’tan 45-60’a kadar geniş bir seçenek yelpazesi mevcuttur.
Cordifolia “Bressingham Beyazı”: Bembeyaz çiçekler sayesinde, geceleri çevreyi aydınlatan ve ekseriyetle beyaz çiçeklere ev sahipliği yapan bahçelere (ay bahçesi) ışık saçar “Winter Glow” türüyle neredeyse aynı boyutlara ulaşan bu kapı ondan biraz daha kısadır.
Cordifolia “Melek Öpücüğü”: Bu bir çocuğun doğum günü. 20-25 santim kadar uzayan bu tür genişliği ise 25-30 santime ulaşmaktadır. Beyaz-açık pembe çiçekleri açar.
Cordifolia “Ballawley”: Bu durumda kapı günlük olarak açık olacak ve kapı 60 dakika uzunlukta, 45 dakika uzunlukta olacaktır. Gülkurusu-kırmızı tonlardaki çiçekler ve kırmızı renkli sapları ile ünlenmiştir.
Cordifolia “Güneş Patlaması”: Kenarları sarı olan yeşilimsi, alacalı gözler ile en büyüleyici türlerden biridir. Orta boy olan bu kapı (uzunluğu 25-40 cm, genişliği yaklaşık 45 cm) moreumsu kırmızı renkte çiçekler açar.
Kış Ortancası mı Leopar Bitkisi Mi?
Sarı çiçeklerini saymazsanız leopar bitkisi (Ligularia dentata), kış ortancasına bir hayli benzemektedir. Biraz gölgelik alanda serpiştirilmekte ve bunların içinde parlak, geniş, yuvarlak büyüyen vardır. Bununla birlikte, leopar bitkisi sağlıklı bir şekilde gelişebilmek için kış ortasından daha fazla nem ve gölgeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle, bahçenizde güneş ve gölge arasında geçiş bölgesi niteliğinde bir yer varsa leopar bitkilerinizi gölge alan noktalara koymalısınız.
Budama
Genel olarak kış ortancalarının çok az budanması gerekir. Yazının bitkilerinizin müntazam parçaları için ölü sapları kesebilirsiniz. Solan çiçekleri bütünüyle koparmanızın ise tomurcuklanma adına pek bir şey olmaz. Budanması’nın üst tabakasını tuz ve sudan yapmak için limon ve limon yağını da kullanabilirsiniz.
Kış Ortancasının Çoğaltılması
Yeni kış ortancaları elde etmek onları bölmek kadar kolay bir işlemdir. Tomurcuklanma konusunu yorumlamak adına bitkilerinizi sonbaharda bölmelisiniz. Bunun için önceki kök yumrusunu kazıp çıkarın. Ardından bitkinizin bir kısmını fotoğraftaki gibi parmaklarınızla ayırın. Bahçenizde değişiklik yapmak adına en az 5 ila 7 yapraktan oluşan bölümlerden oluşur.
Kış Ortancası Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?
Bahçenizi çok sayıda kış ortancası ile dolduracak sabra ve çabalama isteğine sahip olursanız bitkinizi tohumdan yetiştirebilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için ışık gerekir. bileşenleri temiz bir toprak karışımına düzenli olarak ekleyin. 4 ila 6 hafta kadar sürebilecek olan çimlenme süreci beklerken havanın nemli ve sıcak tutulması.
Kış Ortancasını Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Kış ortancası harika bir saksı çiçeğidir. Ayrıca Heuchera cinsi bir bitkiyi ya da Japon eğrelti otunu tercih edebilirsiniz. Kış ortancası, 30 santimlik bir saksıda, ticari bir toprak karışımına dikildiği süre boyunca sorunsuzca büyür. Bitkilerinizin ekiminde çiçeklendikten sonra değiştirebilirsiniz. Düzenli olarak bunalmaması için onları oluşturulacak şekilde yerleştirebilirsiniz.
Kışlatma
Kış ortancası, sıcak havalarda açık havada, hayatta kalabilir. Kışın ortancanıza kışın organik gübre vermelisiniz. Kış ortancalarınızı, üstlerini hasırla ya da kesilmiş yapraklarıyla kışın dondurucu soğuklarından arındırırsınız. Bu bariyerin, kişinin donma-çözülme konularından de ortaya çıkması. Ortanca çiçekleriyle büyüme Ortanca Çiçeği Bakımı Konuyu bu yazımızı da okumanızı öneririz. evterapisi.com/ortanca-cicegi