Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe çiçeğinin 500’den fazla kapısı bulunmaktadır. Hepsinin yaşlılığında bulunabilir. Hep birlikte menekşe olarak bilinenler ancak genellikle hercai menekşe (Viola x wittrockiana), sarı hercai menekşe (Viola tricolor) veya menekşe (Viola sorolia ve diğerleri) olarak adlandırılırlar. Menekşe ailesinde kanatlarının her tonunda hem saf türler hem de kesme melez tür ve kültür türü bulunmaktadır.
Menekşe Çiçeği Bakımı
Bahçe bitkileri olarak yetiştirilen hızlı büyüyen çeşitler arasında küçük çiçekli tek yıllık ya da kısa ömürlü çok yıllık olanlardır. Çoğu kendi başına çoğaldığı için uzun yıllar boyu keyif alır. Menekşeler yenebilen çiçekleridir, garnitür ve salata malzemesi olarak mevcuttur. Şekerleme haline getirilerek bir efekt yapılabilir veya kek ya da diğer şekerleme süslemeleri için kullanılabilir.
Menekşe Çiçeği Bakımı
Menekşeler esas olarak serin mevsimde çiçek veren bitkilerdir: Soğuk iklimlerde mevsim başı ve sonu ideal zamanlardır, sıcak sistemler ise kış boyunca çiçek açmaya devam ederler. Menekşelerin ekim zamanı yaşadığınız bölge iklimine göre değişiklik gösterir. Soğuk iklimlerde, genellikle ilkbaharda ekilir, kışın donmayan iklimlerde sonbaharda da eklenebilir.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşe Bakımı

Menekşeler genellikle fidanlıklarda soğuk iklimlerde ilkbaharda, sıcak sistemler ise yazın sonunda üretilen ilk filizlerdir. Bol tomurcuklu ve sağlıklı bileşenleri seçer. Üst üste büyüme şekli olan menekşeler arasında yaklaşık 15-20 cm bırakılmalıdır. Sarkan veya yayılan türler birbirinden 25-30 cm aralıklarla dikilebilir. Menekşeler tohumları eklendikten sonra yaklaşık 12-14 hafta içinde çiçek açmaya başlar. Sarı hercai menekşe türleri mini çiçekli hercai menekşe çeşitlerinin iki hafta daha erken çiçek açmasını sağlarken ‘Penny’ ve ‘Sorbet menekşeler çimlendikten sonra dokuz ila on hafta içinde çiçek açar. Bu çiçekler sürekli çiçek açar ancak çiçekler toplandığında daha bol çiçek verir. Menekşeler yazın ve sıcak zamanlarda uyku halinde geçer ya da ölür.
Menekşe Çiçeği Bakımı
Dışarıda tümseğe ekilmiş bitkiler yol ya da bahçe sınırını çizmek için eklenebilir harika bir bitki bitkisidir. Menekşeler, ormanlık alanlarda kaya duvarlarındaki oyukları doldurduğunda yaşadığı evlerinde görülürler. iklimlendirme, aslanağzı, nergis ve Karanfil vermek soğuk iklim yedi çiçeklerle kombinleyebilirsiniz. Menekşeleri lale ve nergis gibi ilkbaharda çiçek açan soğanların farklılıklarından ekerek bu soğanlı bitkiler bu yüzden aradaki sakinleri kapatabilirsiniz. Boyut, gevşeme tarzı ve uzun çiçek açma dönemi nedeniyle menekşelerden mükemmel bir saksı bitkisi olur. Sarkan türleri sarkan sepetler içinde, saksı ve uzun cam önü saksılarının kenarlarından aşağı taşlardan harika bir görünüm oluşur.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Işık

Menekşeler tam güneşi sever ama yaydığı ısı onları iyi gelmez. Serin havalarda güneşte kalmaları sorun olmaz ancak yazın dikerken bol miktarda sonraki en sıcak parçaların bir miktar gölgede kalabilecekleri bir yer seçin.

toprak

Hercai menekşe veya diğer menekşe türleri, en iyi turbalı toprak karışımı veya yüksek miktarda organik maddeyle değiştirilmiş bahçe toprak karışımı gibi humuslu ve nemli topraklarda yeti efendim. Menekşeler hafif asitler toprağı sever, turba yosunu bahçe depoları hafif asitler hale getirmeyi sağlayan bir toprak katkı maddesidir.

Menekşe Çiçeği Bakımı

Su

Tedaviyi tamamladıktan sonra da bunun farkında olmalısınız. Bir miktar kuraklığı tolere edebilirler ancak düzenli olarak sulandıklarında en fazla çiçekler açılır.

Sıcaklık ve Nem

Menekşeler ilkbaharın başlangıcındaki serin gidişata bayılır, 4-21 Santigrat derece ılıman havalarda yetişir. Malçlama ve sulama ile yüksek sıcaklığın yarattığı sıkıntıyı azaltabilirsiniz. Uygun bakımla menekşeler yaz boyunca çiçek açılabilir ve çoğu sonbaharda yeniden açılacaktır. Özellikle sıcak, güney iklimlerde, yazın sökülüp yerine başka bir çiçek ekilebilir, sonbaharda serin havalarda yeniden eklenebilir.

Gübre

Toprağa yavaş salınımlı bir gübre karışımı. İlkbaharda gübreleyin, sonbaharda da çiçek açması için yazın sonunda tekrar gübreleyin.

Menekşe Çiçeği Bakımı

Budama

Bu, bu konuda bilmeniz gereken her şeye sahip olduğunuzdan emin olabileceğiniz anlamına gelir. Uzun ince veya aşırı uzayan çiçekler 7-10 cm kalacak şekilde budayabilirsiniz.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşe Çiçeğinin Tohumdan Yetiştirilmesi

Menekşenin tohumdan yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bahçenizin her yanında kendi kendine zevkle yayılacaktır ancak bu kendi kendine yetişen bitkiler soğuk iklimlerde mevsimin sonuna kadar çiçek açılabilir. Çiçeğinizi sağlıklı ekmek isterseniz oldukça geniş kapsamlı. Tohumu filizlendirdikten sonra 8 ila 12 hafta sonra başka bir yere ekebilirsiniz. Olgun menekşeler zaman zaman dondurucu sıcaklıklara dayanabilir ancak yeni fideler dona maruz kalırsa hasar görebilir. Sıcak iklimlerde yaşayan bahçıvanlar, tohumlarını yazın ortasında çimlendirmeye başlamalıdır. Küçük veya saksı kaplara üst kenarın yaklaşık 0,6 cm (1/4 inç)” kadar steril saksı hava karışımını doldurun. Her bir hücre veya saksıya iki veya üç tohum serpiştirin ve üzerlerini daha nemli bir saksı hava karışımıyla hafifçe kapatın. Not: Menekşelerin çimlenmesi için karanlığa ihtiyaç vardır, bu yüzden bitkilerin üstünü tamamen kapatın.

Menekşe Çiçeği Bakımı

Sıcak bir yere (18-21 Santigrat derece) koyun ve nemli tutun. Buzdolabının üstü iyi bir konumdadır. Tohumlar 10-14 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır. Tohumlar filizlendikten sonra güneş alan bir camın önüne götürülür ya da bitki yetiştirme ışığının bir yerde saklanır. Hayatınızda iyi vakit geçireceğinizi ve aradığınızı görebileceğinizi unutmamak önemlidir. Bu noktada, 12-15 Santigrat derece sıcaklığa uygundur. Filizlerinizi iyi dengelenmiş, suda çözünen bir gübreyle beslemeye başlayabilirsiniz. Sıcaklık ve hava koşullarının değişimi için uygun hale geldiğinde filizleri 10 ila 14 gün boyunca gitgide daha uzun sürelerle dışarıda bekleterek “alıştırmaya” başlayın. Size ve çocuklarınıza iyi gelecek pek çok şey var. Alıştırma dönemi boyunca havanın nemli tutun. Filizler tüm gün dışarıda kaldıktan alıştıktan sonra bahçedeki ya da dişarıdaki saksıdaki kalıcı yerlere dikebilirsiniz. Humları doğrudan bahçede yetiştirebilirsiniz, büyüme döneminin uzun olduğu bölge bu iş için en uygun yerlerdir. Dikim beyanı organik madde ilave edip, havayı gevşeterek hazırlayın ve bitkileri serpin. Üzerlerini yaklaşık 0,6 cm kadar toprakla örtün ve iyice sulayın. Tohum cinsinin önemi yok. Filizler gelişirkçe aralarında 15-20 cm’lik bölme dağılımında, fazla filizleri başka kalıntılar yoktur.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları

Kurşun küf oluşmaması için bitkilerinizi serin ve nemli yapıda bırakmayın. Menekşelerinizin bol güneş ışığını takın ve hava sirkülasyonunun iyi olmasını sağlayın. Yaprak bitleri olup olmadığı fark edilirse bitkilerinizi temizli suyla yıkama, sorun daha ciddiyse böcekleri temizleme programıdır.

Menekşe Bitkisinin Çiçek Açması

Menekşeler kolay çiçek açar, sıcak haftalar dışında ilkbahar ve yaz boyunca en çok çiçek verir. Bitkilerinizin çiçek açmaya devam etmesi için ölü çiçeklerin temizlenmesi, büyüme mevsimi boyunca ayda bir kez hafif gübre verin, sonbaharda çiçek açmaya hazır hale gelmeleri için yazın sonunda bitkinizi budayın.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşe Bitkisinde Sık Görilen Sorunlar

Menekşeler genellikle bahçenizde ve kolay yetiştirebileceğiniz bitkilerden biridir ancak zaman zaman çok sıkıntı yaşayabileceğiniz ve çözebileceğiniz ufak tefek sorunlar olabilir.

Yaprakların Bölgesel Lekeler Olması

Menekşelerde yapraklarda beneklenme veya antraknoz gibi bazı mantar hastalıkları görülebilir. Tüm bu sorunları etkileyen temiz bir budama makasıyla keserek ve menekşe bitkisine mantar ilacını çözebilirsiniz.

Yaprakların ve Çiçeklerin Dökülmesi

Bunun pek çok nedeni olabilir: bitkiyi çok veya az sulamak ya da merkezde çok sıkışık olması gibi. Sorunun tespit edilmesinden sonra sorunları kolayca çözebilirsiniz. Sorun sulama kaynaklıysa sulamadan bir kez parmağınızı topprağa batırarak çok kuru ya da çok nemli olup olmadığına bakın, ona göre sulayın. Menekşelerin nefes almaya başlaması, varsa bitkilerin arasında daha fazla ölümden sonra dikin.
Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşeler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Menekşenin Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?

Evet! Güzel ışık almaları ve ölü çiçeklerin genişletilmesi gerekir.

Menekşeler Ne Kadar Hızlı Büyür?

Bu doğru. Menekşeler tohumları eklendikten 12 ila 14 hafta sonra çiçek açar.

Menekşeler Evde Yetişir mi?

Evet. Saksı içine dikilen menekşeler evinize renk katacak mükemmel çok bitkisel bitkilerdir. Menekşeler hakkında diğer yazılarımızı da okumanızı öneririz.
Büyük Cezayir Menekşesi Bakımı Nasıl Yapılır?
Afrika Menekşesi Bakımı Nasıl Yapılır?
Menekşe Çiçeği Bakımı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın