Ortanca Çiçeği ve Ortanca Bakımı

Ortanca çiçeği, büyük yaprakları ve cıvıl cıvıl renkleri ile bahçelerin ve balkonların en sevilen çiçekleri arasında yer almaktadır. Açık alanları seven bu çiçek, eşsiz renkleri ile balkonların ve bahçelerin en sevimli çiçeklerinden biridir. Pastel tonları ile gösterişli bir yapıya sahip olan çiçeğin farklı renkleri de bulunmaktadır. Beyaz ortanca çiçeği, mavi ortanca çiçeği gibi renklerin yanı sıra pembe, lila, uçuk sarı, yeşil gibi renklere de sahip olan çiçek, muazzam yapısıyla da dikkat çekicidir.
Beyaz Ortanca Çiçeği

Ortanca Çiçeği

Yaz mevsiminin en gösterişli çiçeklerinden biri olan ortanca çiçeği çeşitleri ile bahçe ve balkonların vazgeçilmezidir. Çalı şeklinde gövdeye sahip olan ortanca çiçeği, kokusuz çiçekler arasında yer almaktadır. Farklı renklere sahip olması ve yapraklarıyla ön plana çıkan ortanca çiçeği, dünya çapında bilinen ve yetiştirilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bilinen çiçek, balkon ve bahçelerde yetiştirilmek için idealdir. Ortanca çiçeğinin özelliklerinden biri de kış mevsiminde yapraklarını döküyor olmasıdır. Bu nedenle yaz aylarına özgü bir bitki olarak bilinmektedir.
Ortanca çiçeği, Asya Bölgesi’ne özgü bir bitki türüdür. Asya Bölgesi’nde yaklaşık 70 farklı türü gözlemlenmiştir. Amerika’da da doğal olarak yetişmektedir. Çiçeğin çok görülen ve çok yetiştirilen türleri, kış aylarında yapraklarını döker. Ancak dört mevsim canlı kalan çeşitleri de bulunmaktadır. Ortanca, çalı formunda bir çiçek türüdür. Boyları 1-3 metreye kadar büyüyebilmektedir. Çiçeğin açmaya başlama zamanı ilkbahar aylarıdır. Yaz mevsiminin sonuna kadar rengârenk görüntüsüyle bahçeleri ve balkonları süslerler.

Vazoda Ortanca Çiçeği

Ortanca Çiçeği Anlamı

Anavatanı Japonya olan ortanca çiçeği anlamı, Yunancada “kap” ve “su” kelimelerini ifade etmektedir. Latince adı “Hydrangea macrophylla” olan çiçek, yazın en sevilen çiçekleri arasında yer almaktadır.

Ortanca Çiçeği Bakımı

Ortanca çiçeğinin bakımındaki en önemli unsurlardan biri güneş ışığıdır. Balkonda yetiştirilmek istenen ortancalar, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ortanca çiçeğinin bakımı için gerekli ortam koşulu gölge alanlardır. Ortancaların yetişmesi için en uygun yer, bahçelerdir. Bahçelerde de doğrudan güneş almayan alanlar tercih edilmelidir. Bahçelerde bakılmak istenilen ortancalar için en uygun yerler ağaçların altı veya duvarların kenarlarıdır. Ortanca çiçeği, sürekli güneş alan bir alanda bulundurulmamalıdır. Ortanca çiçek bakımı kolay olması sayesinde balkonlarda ve bahçelerde sıkça yetiştirilen bir çiçek türüdür.
Ortanca çiçeği kış bakımı da çiçeğin sağlıklı büyümesi için önemlidir. Kış aylarında çiçek, doğrudan soğuktan korunmalıdır. Kış aylarında toprağın sıcaklığı en düşük 15 derecede tutulmalıdır. Bu nedenle kış aylarının soğuk geçtiği bölgelerde, iç mekânda tutulması daha uygun olacaktır.
Ortanca çiçeği budama işlemi de çiçeğin sağlıklı büyümesi için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Sadece çiçek açan sapların budanması uygun olacaktır. Bu işlem, çiçeğin bir sonraki sene tekrar açması için destekleyicidir. Eski çiçeklere sahip olan dallar da kök kısmının üzerinde yeni büyümeye başlayan bölümler ile birlikte budanabilir. Budama, çiçeklenmenin sona erdiği aylarda, yapraklar döküldükten sonra yapılmalıdır. Solan çiçeklerin de steril bir makasla ya da bıçakla kesilmesi uygun olacaktır. Çiçeklerin daha büyük olması istenirse, dalların seyrekleştirilmesi önerilir.

Kırmızı Ortanca Çiçeği

Ortanca Çiçeği Çeşitleri

Ortanca çiçeğinin yaklaşık 70 adet farklı türü bulunmaktadır. Türkiye’de en çok bilinen türü ise büyük yapraklı olanlardır. Bu çiçeğin başlıca çeşitleri; garden (bahçe), bigleaf (büyük yaprak), endless summer (sonsuz yaz), common (yaygın) ve French (Fransız) çeşitleridir. Renklerine göre de farklılık gösteren çiçekler; pembe, mor, lila, beyaz, yeşil, mavi gibi renklerde görülebilmektedir. Ortanca çiçeğinin türleri genel olarak üç başlıkta toplanabilir. Hydrangea macrophylla, hydrangea sargentiana, hydrangea arborescens.
Hydrangea macrophylla; iki metreye kadar uzayabilen bir türdür. Bu tür, çokça suya ihtiyaç duymaktadır. Top top çiçeklere sahip olan hydrangea macrophylla; beyaz, mavi ve pembe olarak açar. İç mekân için ideal türlerden biri olan bu türün çiçek açma dönemi, haziran ve eylül ayları arasındadır.
Hydrangea sargentiana ise kadifemsi bir dokuya sahip olan geniş yapraklarıyla dikkat çekmektedir. Boyu 2-4 metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçekleri ise düz şemsiye şeklinde ve yaklaşık olarak 30 cm çapındadır.
Hydrangea arborescens, 3 metreye kadar uzayabilen türler arasında yer almaktadır. Çiçekleri yeşil ve beyaz renklerdedir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açarlar. İnce dallara sahip olmaları sayesinde, ortanca türleri arasından ayrışırlar.

Mavi Ortanca Çiçekleri

Ortanca Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Ortanca çiçeği tohumu, nisan ve mayıs aylarında ekilebilir. Zengin içeriğe sahip toprakları seven ortancalar, yarı gölge alanlarda büyümektedir. Bu nedenle tamamen güneş alan yerlere dikilmesinden kaçınılmalıdır.
Ortanca çiçeği evde yetişir mi sorusunun cevabı ise bahçe ve balkonda yetiştirmeyi tercih etmektir. Evde de bakılabilen ortanca çiçeği, balkon ve bahçelerde yetiştirmek için daha uygundur.
Ortanca çiçeği nasıl yetiştirilir sorusuna cevap olarak iklim koşulları, gölge alan ve sulama periyotlarından bahsedilebilir. Bu çiçeğin çoğu türü, doğrudan güneş almayan bölgeleri tercih etmektedir. Yaz mevsiminde direkt güneşten, kış mevsiminde ise fazla soğuklardan korunmalıdır. Çiçeğin toprağı, kış mevsimi boyunca en düşük 15 derece olmalıdır. Kış aylarında haftada bir defa, yaz aylarında iki günde bir defa sulanması uygun olacaktır. Su vermeden önce toprağın nem durumu kontrol edilmelidir. Toprak nemliyse çok fazla su vermekten kaçınılmalıdır.

Ortanca Çiçeğine Nasıl Çiçek Açtırılır?

Ortanca çiçeğinin açması için bakımının düzenli yapılması ve yetişmesi için gereken koşulların sağlanması gerekmektedir. Toprağın durumu, sulama aralığı, mevsim koşulları, çiçeğin bulunduğu ortam gibi durumlar önemlidir. Öncelikle çiçeğin türüne göre açacağı mevsim belirlenmelidir. Çiçek, açma mevsimine hazırlanmalıdır. Bu da toprak bakımının yapılmasını gerektirir. Toprağının çiçeğe uygun olması, bulunduğu bölgenin ise doğrudan güneş ışığı almıyor olması gerekmektedir. Çiçeğin açtırılması için gerekli koşullar sağlanmalıdır.

Bahçe Kenarında Ortancalar

Ortanca Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Ortanca çiçeğinin kolay yetiştirilebilir olması, onu tercih edilebilir kılan özelliklerden biridir. Ortanca çiçeğinin toprağı nasıl sorusunun cevabı nemli, killi ve kuvvetli topraktır. Humuslu ve organik içeriğe sahip olan toprakları seven ortancalar, zengin toprak türlerinde daha kolay büyür. Mart, mayıs ve temmuz aylarında toprağının gübrelenmesi de çiçeğin sağlıklı büyümesi için faydalı olacaktır. Bu zamanlarda yapılan gübreleme, çiçeklenmenin gerçekleşmesine de katkı sağlamaktadır. Ortanca çiçeği toprağının çiçeğe uygun olması, büyümesi ve çiçeklenmesi için önemlidir. Ortanca çiçek açmıyor sorusunun cevabı, toprağın uygun olmamasıyla bağlantılı olabilmektedir.

Ortanca Çiçeği Ne Zaman Açar?

Büyük ve gösterişli bir bahçe çiçeği arıyorsanız, bahçe eldivenlerinizi hazırlayın çünkü göz alıcı büyük çiçekleri, rengarenk görünümü ve aylarca çiçeklerini koruyan dayanıklı yapısıyla ortanca çiçeği aradığınız bahçe çiçeği olacak!
Ortanca çiçeği Asya kıtasına özgü bitki türlerinden biridir. Bilinen 80 kadar ortanca çiçeği türü bulunmaktadır. Büyük çiçek küreleri ile bahçenizde bir çalı oluşturarak kendini gösterir. Çalı formunda oluşan ortancalar 1-3 metre boyuna ulaşabilmektedir. Görünüş anlamıyla yüksek bakım gerektirdiği düşünülen ortanca çiçekleri doğru yetiştirme ortamı sağlandığında yetiştirilmesi oldukça kolay bir çiçektir.
Aylarca çiçeklerini koruyan ve renk cümbüşü ile bahçelerinizin atmosferini değiştiren bu eşsiz çiçeğin çiçeklenme dönemi, ekim bölgenize ve ortanca çiçeğinin türüne bağlı olarak değişmektedir. Yeni dikilen ve büyümeye başlayan ortanca çiçeklerinin çoğu yaz başında tomurcuklanır. Tomurcuklanan ortancalar sonraki ilkbahar, yaz ve erken sonbahar dönemlerinde çiçek açar. Yoğun yaz iklimi yaşayan bölgelerde ortancalar yazın çiçek açmayı bırakabilir, ancak sonbaharda yeniden çiçek açarlar.

Ortanca çiçeği beyaz, mavi, mor, pembe gibi gibi renklerde açabilmektedir. Ortanca neden çiçek açmaz sorusunun cevabı ise uygun koşulların sağlanmamasıdır. Çiçeğin açması için mevsim ve iklim koşullarının yanı sıra ortam koşulları da oldukça önemlidir. Gölge alanları seven ortanca çiçeği, çok fazla güneş alan yerlerde bakılmamalıdır. Bahçede ortanca çiçeği bakımı yapanlar için en uyun dikim alanı, bina ya da ağaç gölgeleri olacaktır. Bunun dışında sulama periyodu da önemlidir. Ortanca çiçeği neden çiçek açmaz diyenler için cevap; gölge alan seçimi, toprak özellikleri ve çiçeği sulama periyodudur.
Pembe Ortanca Çiçeği

Ortanca Çiçeği Renklendirme

Ortanca, renklerini kontrol edebilmeniz açısından adeta sihirli bir çiçektir. Toprak içerisindeki pH değişimleriyle ortanca renklerini değiştirmek mümkündür. Ancak tüm ortanca türleri için renk ayarlaması yapılamayacağını unutmamanızda fayda vardır.
Ortancalarınızı ekeceğiniz toprağınıza yapacağınız pH testleri ortanca renginizi ayarlamanızı sağlar. Eğer toprağınızın asit seviyesi fazla ise mavi tonlarında ortancalar elde ederisiniz. Asit seviyesi az topraklarda ise pembe tonlarında ortanca çiçekleri ile karşılaşmanız mümkündür.
Peki ortanca çiçeğinizi renklendirmek istiyorsanız nasıl bir yol izlemelisiniz? Ortanca çiçeğinizin rengini dışarıdan bir müdahale ile değiştirmek istiyorsanız işe ilk olarak toprağınızın pH değişikliği için çalışmalar yapmakla başlamalısınız.

Mavi ortanca çiçeklerinizi arttırmak için toprağınıza kükürt ya da turba yosunu gibi besinler ekleyerek pH’ınızı düşürebilirsiniz. Düşük bir toprak pH’ı, ortancaların alüminyumu emmesine izin verir, bu da çiçekleri güzel bir mavi renge dönüştürür. Mavi ortanca çiçeklerini artırmak için, toprağa kükürt veya turba yosunu ekleyerek toprak pH’ınızı düşürün. Büyüme mevsimi boyunca toprağınıza aliminyum sülfat eklemeniz de fayda sağlayacaktır.
Pembe tonlu ortanca çiçekleri için de toprağa kireç taşı ekleyebilirsiniz. Bu sayede göz alıcı pembe ve kırmızı ortanca çiçeklerine sahip olabilirsiniz.
Bitkinize daha organik yollar ile müdahale etmek istiyorsanız, mavi renkli tonlar için bitkinizin çiçeklenme dönemlerinin başında ve sonunda olacak şekilde iki kez toprağınıza yaprak çürüntüsü ve büyükbaş hayvan gübresi ilave edebilirsiniz. Eğer açık tonlu ortanca çiçekleri tercih ediyorsanız küçükbaş gübresi ekleyerek toprağınızı ortanca çiçeklerinize hazırlayabilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bahçede, balkonda ya da evinizde ortanca çiçeğinizi uygun koşullar altında dilediğiniz her yerde keyifle yetiştirebilirsiniz. Bu göz alıcı çiçeği çoğaltmak ise yetiştirmek gibi oldukça kolaydır. İlkbahar başından yaz aylarının sonuna dek çiçeklenmiş 2 ila 3 yapraklı dallarını kesip çimlendirerek ortanca çiçeğinizi kolaylıkla çoğaltabilirsiniz. Özerinde çiçek olmayan ortanca dallarını çoğaltmak için 15-16 cm kadar çelik kesilir ve yaprakları seyreltilir.
Ortanca çiçeğinizin çoğalması için uygun toprak koşullarının sağlanması oldukça önemlidir. Bu sebeple besin değeri yüksek bahçe toprağı ile perlit karıştırarak ekin toprağı hazırlanmalıdır.

Köklendirme için uygun genişlikte 18 cm civarında altı delikli kaplar seçilmesine özen gösterilmelidir. Drenaja sahip olan saksılar köklerin fazla su tutmasını ve çürümesini engelleyecektir.
Hazırlanan ve uygun toprak ile doldurulan saksıya kesilen çelikler dikilir. Toprak hafifçe sıkıştırılır ve direkt gün ışınına maruz kalmayacak bir köşede köklenmeye bırakılır. Başarıyla köklenen ortanca çok hızlı bir gelişim gösterir.

Ortanca Çiçeği Hastalıkları

Büyük çanak çiçekleri ve yemyeşil yapraklarıyla ortanca çiçekleri oldukça narin gözükse de aslında dayanıklıdır ve detaylı bir bakım istemezler. Ancak doğru yetiştirme koşulları sağlanmadığında ve zararlı dış etmenlerle karşılaştıklarında ortanca çiçekleri hastalanabilir ve ölebilir.
Sık karşılaşılan ortanca çiçeği hastalıkları yaprak karaması, yaprak yanıkları, çiçeklenme olmaması ve küllenmedir.
Dayanıklı ortanca bitkinizin hastalığına sebep olan bazı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenler; yanlış yer ve toprak seçimi, aşırı sulama ya da susuz kalma, rüzgar ve soğuk hava gibi etmenler olarak sıralanabilir.

Direkt gün ışığına maruz kalan ortancaların yapraklarında yanıklar olabilmektedir. Bu sebeple ilkbahar ve yaz aylarında çiçeğinizi korunması ve gölgelendirilmesi önerilir.
Ortanca bitkilerinin çiçeklenmemesinin sebebi ortanca tohumlarının kış aylarında donması olabilmektedir. Bu sebeple kışın ortanca çalıları korunaklı şekilde örtülmelidir.
Ortanca çiçeğinizin sağlıklı şekilde yaşaması için toprağının kurumasına ve besin değerlerini kaybetmesine izin verilmemelidir.
Çiçek bakımı ile ilgileniyorsanız yılbaşı çiçeği ile ilgili yazımızı da okumanızı öneririz. evterapisi.com/yilbasi-cicegi

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Komili İsrail Malı Mı? Markanın Durumu Hakkında Bilgi

Komili İsrail malı mı? Markanın durumu hakkında detaylı bilgi edinin. Komili ürünlerinin kökeni ve kalite standartları üzerine en güncel verileri burada bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

perabet bahsegel fifabahis pusulabet kulisbet ganobet queenbet maltbahis golegol pradabet gonebet gonebet betasus atlasbet gameofbet exxenbet betzula jajawin husbet sonbahis vipslot betine betmatik romabet betmatik betine betgar ligobet vipslot romabet