Şimşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Buxus (Şimşir) türünün yavaş büyüyen, geniş yapraklı ve yaprak döken yaklaşık 70 türü bulunmaktadır. Bahçelerde yetiştirilenlerin çoğu, kültivarlar ya da B. sempervirens (klasik şimşir) ve B. microphylla (küçük yaprak şimşir) ve verilen iki türün hibritleridir. Şimşirler genellikle büyük ağaçlar ya da küçük ağaçlar olarak kabul edilir. Bununla birlikte, modern peyzajda tercih edilen türlerin çoğu, çalı çitler için ya da biçimli biçimde kesilip kırpılan ağaçların bahçeler için popüler sayılan B. sempervirens “Suffruticosa” gibi Cue türleridir. “Korece (Buxus sinica var. insularis)” adlı türdür kitabını okuyabilirsiniz. Bu türün boyu olgunlaştığında bile yalnızca 60 santime kadar korunur; Yayılımı ise biraz daha geniştir. Ama aynı zamanda onu kullanabilirsiniz, aynı zamanda ne aradığınızı da görebilirsiniz ve ne aradığınızı da görebileceksiniz.
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Şimşir Ağacı Bakımı

Şimşir ağaçları için ideal olanlar, tınlı bir toprak ve az da olsa rüzgârlı bir yerin tam gün güneş alan ama kısmen de gölgede kalan bölümüdür. Kökleri sığ olan bu ağaçların topraklarının ısıdan korunması gerekir. Her çocuğun çevresini 7,5 cm uzunluğunda organik bahçe malçı ile bir kat malçlamalısınız. Gövdenin 5 cm dışında malçlama yapmalısınız. Tipik olarak, bir ağacın ya da ağacın doğrudan satılmasının malçlama yapmak zararlıdır; zira haşerelere ve kayıtlara alınır. Yeriniz esnekse tüm çevrenin yaklaşık 30 cm dışında malçlamanız daha sorunsuz. Çatı çitleri için veya resmi ve modern bir tasarım için yetiştirildiklerinde şimşirlerin bakımıyla ilgili temel husus düzenli budamaya yöneliktir. Yine de şimşirlerinizi bahçenizde kendi kendilerine büyüyecek bitkiler olarak yetiştiriyorsanız bu isleme gerek duyamazsınız.

Işık

Şimşirler tam gün güneşi tercih etsinler de kısmen gölgede kalmaları gerekir. Bununla birlikte, bu ağaç bolluğundan sonra diğer ağaçların gölgesine sığınabileceği bir yere dikmek çok daha tercih edilebilir. Ağaçların gelirlerini koruma ile cuce şimşirlerin yerine, depolama alanında serinliğinden daha fazla yararlanılır.

toprak

Şimşir ağacının iyi drene edilmiş bir şekilde dikilmesi gerekir; Aksi halde kök patlamasından muzdarip olabilir. Bu ağaçların her ne kadar pH seviyesi düşük olan toprakları tolere edebilseler de diplomalı toprak bilimci Victoria Smith, Şimşirlerin pH değerinin 6.8 ve 7.5 aralığında seyreden toprakları tercih ettiğini vurguluyor.

Sülama

İlk iki yıl boyunca şimşirler haftalık olarak derin sulama isterler. Sığ sulamadan kaçınmalısınız; zira bu islem, nemin en derindeki kökler ulaşamayacağı anlamına gelir gelir. Olgun bitkiler her 2 ila 4 haftada bir yapılan derin sulama ile serpilebilirler.

Isı ve Nem

Şimşir ağacı genellikle 6-8 adettir. kuşakların iklim şartlarında serpiştirilmektedir. Kavurucu yaz sıcaklarında ise bu özel ağaçlar daha fazla suya ve gölgeye ihtiyaç duyar. 5. kuşakta bu bitkiyi yetiştirenler sapların uç bölümlerinin soğuk havada tamamen kuruduğunu gözlemleyebilirler.

Gübre

İlkbaharda bitkinizin büyüyeceğini farklı zamanlarda ona çok amaçlı gübre verebilirsiniz.
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Şimşir Ağacının Çoğaltılması

Şimşir ağacının çoğaltılması ve iyi yolu kesilen saplarının köklendirilmesidir. Yaz ortasında yeni büyüyen parçaların saplarının uçlarından 7,5-10 santimlik bölümler kesin. Alt kısımlardaki parçaları koparıp kestiğiniz yerin bir yönde sapması çıkışı. Kestiğiniz parçaları, kum, turba yosunu ve vermikülit ile dolu karışımlarla hazırlanmış bir saksıya gömün. Toprak karışımını nemlendirin, saksıyı mühürlü bir torbanın içine yerleştirin ve bir yere yerleştirin. Endişelenmenize gerek kalmadan hiçbir şeyi kontrol edemezsiniz. Birkaç günde kestiğiniz parçaların içeriğini çekiştirerek kontrol edin. Kökler yeteri kadar depodaki depoyu torbadan çıkarın. Kestiğiniz kısmı bu kez verimli bir toprak karışımıyla dolu bir saksıya taşıyın. Bir sonraki çiçeklenmede dikme fırsatı gelene kadar bitkinizi güneş alan bir pencerede büyütmeye devam edin.
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Budama

Sık sık budanmaya tolerans göstermeleriyle bilinseler de şimşir ağaçlarının çoğu pek fazla budanmasalar bile neşeli, dağınık bir biçim sergileyeceklerdir. Şimşirlerin yalnızca ölü ya da birleştirilmiş dallarının temizlenmesi adına zaman zaman budanmaları yeterlidir. Şekil vermek için özel olarak detay bir budama islemi zaman ise bu, büyüme döneminin herhangi bir aşamada gerçekleştirilebilir. Bebeğiniz olduğunda iyi vakit geçirmeden edemezsiniz.

Şimşir Ağacı Türleri

Şimşir ağacının çok sayıda türü vardır ve sizin için ideal olan tür, peyzaj düzeniniz için özel olarak neye ihtiyaç duymadığınıza göre değişir.

Buxus sempervirons“Suffruticosa”: Ama kapı halka açıktır. “Arborescens”, ona iyi bakılacak şekilde yetiştirilebilir. Bu çalıların boyu 60-90 santim kadar uzamaktadır. Yayıldıkları alan ise 60-120 santimlik bir içerir.
B. sempervirens“Ağaç ağaçları”: Bu kızın kızının çok saçları var ve 6 metre uzunluğunda bir bebeği var. Kapı 2,5-3 metre uzunluğundadır.
B. sempervirens“Monrue Yeşil Kule”: Dikey bir biçime sahip olan bu türün boyu 3 metreye kadar değişebilir ve bu tür yayıldığında 60 santimlik bir alan kaplar. Yüksek çalılar için ideal olan bu kapı, ağaç budama sanatı için de harikadır. Evin girişine konacak iki bitki, benzersiz bir zarafet yaratabilir.
Buxus mikrofilası var. Japonika: Japon şimşiri (küçük yapraklı şimşir), alçakçalı çitler için en sık tercih edilen türlerden biridir. Eğer kapınıza bir göz atmak istiyorsanız, bunu doğru bir şekilde yapabileceksiniz. 6-9. kuşaklar için uyumlu olan bu türün boyu 2-2,5 metreye kadar çıkar; Genişliği 3-4,5 metre kadardır. Japon Şimşiri, bilhassa Uzak Doğu’daki tarihi kullanımıyla dikkat çekmektedir.
B. microphylla japonica“Kış Mücevheri”: Boyu 120-180 santim aralığında değişebilen bu kapı yayıldığında da benzer rakamlara ulaşabilmektedir. Bu kültivara ismi, kışının altın sarısı ve bronz tonlarca sergilenmesi nedeniyle verilmiştir.
B. microphylla japonica Altın Zafer”: 60-90 santim uzunluğa ve 90-120 santim genişliğe sahip olan bu kapı alacalı öğrencilerle gösteriş yapar.

Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Yaygın Görlen Haşereler ve Hastalıklar

Şimşir ağaçlarında görülen yaygın sorunlardan biri size “kış güneşi”. İyi vakit geçireceksiniz ve neler olup bittiğini görmek için iyi vakit geçireceksiniz. Bu problemin çözülmesine yönelik dağılımlardan biri kasım bölgelerinde ve ocak mevsimlerinde çalılara kuruma önleyici bir madde püskürtmektir. Bitkilerin büyüme dönemleri boyunca yeteri kadar sulandığında emin olduğunuzda da faydası vardır. Buna ek olarak, çiçeklerinizin kışın, kışın rüzgarlarından ve güneşten uzak bir yapı inşa edebilirsiniz. Yine de bazı bitki yetiştiricileri kışın güneşten yanmasına pek aldırmaz. Hatta bundan özel olarak korunanlar vardır. Yaprak yiyen larva, şimşir akarı ve yaprak piresi yaygın olarak görülen haşereler arasındadır. Bu haşerelerin zarar, standart rejimi bozar; fakat başarısızlıkla sonuçlanan bir hasara yol açmazlar. Bu tür haşereler için üretilen özel yağlarla tedavi edilebilir. ABD’nin güneydoğu bölgelerinde ise nematodlardan (yuvarlak kurtlar) korkulur. Şimşirler mantarlara ve yaprak lekelerine karşı hassastır. Drenajı iyi olmayan topraklarda kök patlaması de sorun teşkil edebilir. Soğuğa dayanıklılık haritasının kuzey bölgelerinde ise genç Şimşirlerin kıştan etkilenip zarar görmesi olasıdır.
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Şimşir Ağacının Peyzajdaki Yeri

İnsanlar şimşir ağaçlarını genellikle evlerinin peyzajında, kendi kendine büyüyen bitkiler olarak yetiştirseler de bu ağaçların evlerinin hemen yanında, sınırları içinde belirleyecek şekilde, grup halinde ya da çalı çitler için dikildikleri de görülür. Cüce Şimşirler resmi ve modern peyzaj tasarımlarında önemli bir yere sahiptir. Bu kapı şimşirler budandıklarında daha güzel görünürler. Bu da onları, geometri ya da simetrik yüzeylerden oluşan bahçe tasarımlarında, ağaç budama sanatında ve bonzai çiçekleri olarak sunulanklarında oldukça popüler olarak sunuyor. Dalak otunun (Teucrium chamaedrys) da benzer şekilde tercih edildiği bilinmektedir. Bu çalıların diğer kullanımları yaşamlarının bile dağılışı geçmektedir. Tatil süresi, solmayan bir tür olarak bu ağacın dalları kesilerek çelenklerde, kapı süslerinde, ev için düzenlenen Noel süslerinde ve düzenli biçimde budanan ağaçlardan oluşan aranjmanlarda kullanılmaktadır.
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı
Simşir Ağacı Özellikleri ve Bakımı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın