Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Uyku Çiçeği olarak da bilinen Süs Yoncası (Oxalis triangularis), herkesin neredeyse siyah renkli nadir bitkilerindendir. Yaprakları aslında çok koyu mor renktedir. Yaprakları üçgendir ve normalde üçlü grup halinde büyür. Geceleri (veya özellikle kapalı havalarda) neredeyse bir şemsiye gibi dayanıklı ve sabah ışığıyla yeniden açılır. Bu bölümde beyaz – açık pembe arası veya lavanta renginde ince çiçeklerin çiçekleri vardır. Süs yoncasını ekmek için en iyi mevsimde ilkbahardır ve en iyi ev bitkisi olarak yetişir. Büyüme hızı ortadır. Süs yoncası bitkisinin tüm parçalarının insan ve evcil hayvanlar için çalındığını unutmayın.
Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Süs Yoncası Özellikleri

Süs yoncası yani oxalis btikisi, mor, yeşil ve alacalı yapraklara sahiptir. Lila ve mavi tonlarında çiçek açan süs yoncaları yılda iki kez çiçek açmaktadır. Farklı dönemlerde değişenler süs yoncalarının gelişimleri durmaktadır. İlkbahar ve yaz dönmelerinde çiçeklenen süs yonca çiçeklerinin iki ila üç hafta kadar yaşamaktadır. Minik ve narin çiçeklerin ile dikkat çeken süs yoncalarına düzeninin nedeni uyku çiçeği denilmektedir. Aktif hale gelmek için enerjiye ve gelişime ihtiyaç yoktur. Çiçeklerinden tohum elde edilmesi süs yoncasının neslinin devam etmesi için gerekli olan tüm enerjisini çiçeklerine ayırmasına sebep olmaktadır. Bu botanik sistemin doğru yere ulaşması da çok kolaydır, böylece üst planın her zaman kaydedildiğinden emin olabilirsiniz.
Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Süs Yoncası İsimleri Nelerdir?

Süs yoncası farklı kültürlerde birbirinden ayrı pek çok isim ile bilinmektedir. Eksi yonca, uyku çiçeği, sahte yonce, mor yonca olarak da adlandırılmaktadır. Oxalis türlerinin kök yapısı soğanlıdır. Yapı olarak otsu bir bitki olan süs yoncaları kutuplar hariç dünyanın her çeşidi bol miktarda yetişmektedir. Süs yoncalarının mini miktarı yonca çiçekleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca biraz da benzer süs yoncaları sahte yonca olarak da bilinen bir şeye sahip olmalısınız.

Süs Yoncası Bakımı

Süs yoncası yetiştirildiği bitkiler bahçede veya saksıda, hücrede ise ev bitkisi olarak çok kolay yetiştirilir. Bitkinin sağlıklı olması için gereken şeyler bol ışık alan bir yer ve hava kurumaya başlar su ile ilgilidir. Sağlıklı gelişimin desteklenmesi için büyüme döneminde süs yoncası bitkisine besin de verilmesi gerekir. Süs yoncası bitkilerinin sonbahar – çiçeklenme arasında aktif şekilde büyüdüğünü ve tipine göre ayarlandığını göz önünde bulundurun. Ancak özellikle ev bitkilerinde her yıl böyle olmayabilir, bakım durumları farklı olabilir. Uykudayken parçalar bozulacaktır. Böyle olduğunu görürseniz suyu azaltmanın ve beslenmenin kesilmesi kesin. Yeni yeteneğin dağıtımını yaptığınızda bitkinizin normal bakım rutinine sahip olduğunuz yerden devam edin.

Işık

Ama iyi vakit geçirmen senin için iyi. Yani kabaca çoğu gün dört saat doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Dışarda çalışıyorsanız ve sıcak bir iklimde yaşıyorsanız sıcak ikindi dağılmadan. Evde ise bitkinizi fazla ışık alan bir pencerenin önüne yerleştirmeniz gerekir. Saksıyı düzenli olarak çevirerek başlangıç ​​tüm bölümlerinin mi, bu şekilde ışık alarak mı, bu şekilde kalıcı olmasını sağlayın. Bitki azışık alırsa zayıf, bir kere uzun hale gelebilir.

toprak

Süs yoncası, drenajı iyi olduğu müddetçe pek çok tipteki toprakta yetişebilir. Toprak çok nem korursa kökleri çürümeye esnektir. Bu, her şeyin sizin için ideal olduğu anlamına gelir. Saksıda bakılacaksa genel amaçlı ve drenajı iyi bir saksı karışımı uygun olacaktır.

Su

Genç süs yoncası bitkilerinin havasının onu depolayacak miktarda su depolayarak nemli kalmasını sağlar. Olgunlaşmış davranışın kuraklığa biraz toleransı vardır ve sulamayı unutursanız sizi affederler. Süs yoncası bitkisinin büyüme süresinin saklanabileceği ilk birkaç santimi kuruduğunda bitkiyi sulayın. Bitkinin yazıldığı dönemdeki kayıtlı kayıtları iki veya üç haftada bir biraz sulayarak depolama alanını tamamen kurumasını önleyin.

Sıcaklık ve Nem

Sıcaklık 15-24 °C ise sıcaklıklar 15-24 °C olmalıdır. Geceleri 10 °C’ye kadarki sıcaklıkları tolere edebilirler. Bitkinizi zengindeki güçlü rüzgarlardan evde ise iklim ve ısıtıcıların yarattığı cereyanlardan, göze zarar verecek şekilde görebilirsiniz. Süs yoncası çiçekleri için orta nem seviyesi idealdir.

Gübre

Süs yoncası bitkinize büyüme periyodunu ayarlayabilecek talimatlara uyarak yavaş salınımlı ya da sıvı gübre ile birlikte kullanılmalıdır. Ayrıca idealinizi görme şansınız da olabilir. Toprağa bir miktar kompost karıştırılarak sağlıklı gelişimi desteklenebilir.

Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Süs Yoncası Ne Zaman Çiçek Açar?

Süs yoncaları, sonbahar – yapraklar arasında kümeler halinde beş taç yaprakları verir. Aynen yapraklar dişli ve capalı havalarda capanır kullanma imkanı verir. Bu, planı önceden planlamak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri de alabileceğiniz anlamına gelir. Bitkinizin daha çok çiçek açması için yeterli güneş ışığını almanız gerekir. Eksik olan bitkiler fazla çiçek açmaz ve hatta hiç çiçek açmayabilir. Ancak istenilen şartlar sağlanır sağlıklı bir süs yoncası her yıl yeniden çiçek açacaktır.

Süs Yoncası Çoğaltma

Olgun süs yoncası çiçekleri büyüme ayrılarak çoğaltılabilir. Ayırma yöntemi sayesinde ekonomik açıdan hem yeni bitki sahibi olursunuz hem de olgun bitkinizin sıkışıp ısınmasını önlemiş olursunuz. Bu da şudur: Toprağı kazıp bitkiyi bölgeden çıkarın, köklere mümkün olan artışlar zarar vermeye devam etsin. Köklerini ayırıp ayırın (bitkiniz daha büyükse daha fazla parçaya da ayırabilirsiniz). Kökleri koparmak için bu islemi dağıtmak için ancak kökler toplanırsa çok dolanmışsa steril bir bahçe makası kullanabilirsiniz. Onun bir yeni kısmı bahçede değişir ya da kök yumrusundan biraz daha geniş bir saksıya ekin. Bitkilere su verin.

Süs Yoncası Bitkisinin Tohumdan Yetiştirilmesi

Süs yoncaları tohum yerine soğandan yetiştirilir. Bitkiyi ekmek için en iyi zamandaki bitkilerdir. Soğanları, 2-5 cm kadar derinine, daha dar olan yukarı bakacak şekilde ekin. Kuşlanma fazla soğan varsa aralarında 7-10 cm kalacak şekilde ekin. Bitkileri ektikten sonra havayı sulayın ama suya doyacak kadar sulamayın. Toprağın üsttten 2-5 cm’lik kısmı kuruyunca sulamaya devam edin. Soğanları sıcak ve ışık alan bir yere diktiğinizden emin olun (bahçede ya da saksıda fark etmez). Üç ila dört haftada gelişmelerini göreceksiniz.

Saksıya Eklenmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması

Süs yoncanızın kök yumrusundan biraz daha büyük bir saksı seçin. Altında çok sayıda drenaj deliğinin olduğundan emin olun. Verniksiz kil saksıda olduğu için topraktaki fazla nemin saksı duvarlarından atılmasını sağlar. Saksıya drenajı iyi olan çok amaçlı kaliteli bir saklama karışımı doldurun. İki yılda bir sadece bir boy büyük saksıya alın. Bitkiyi içeren eski saksıdan depolama birimlerini silkeleyin. Bu, aradığınızı bu şekilde görebileceğiniz anlamına gelir. Son olarak bitkiyi sulayın.

Kışı Geçirmek

Soğuğa dayanıklı olup dışarıda yetiştirilecek olan süs yoncası bitkilerinin kışlanabilmesi için evde bakılması gerekir. Tahminlerde belirtilen don tarihi gelmeden önce yani gece hava sıcaklıkları hala 10°C’nin üzerindeyken bitkinizi içeri alın. Bitkiyi ve iyileşmenin önüne koyar, güneye bakan bir pencere sunar. Cereyan hattında kalmamasına dikkat edin. Odanın 26°C’nin altında taşınabilir; Orada buna benzer bir şey görebilirsiniz. Bitkinizi dışarıdayken nasıl suluyorsanız aynı şekilde sulamaya devam edin.
Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Uyku Çiçeği (Süs Yoncası) Faydaları

Uyku çiçeği bitkilerinin pek çok özelliği bulunmaktadır. Tüketilebilen bitkiler arasında yer alan uyku çiçekleri genellikle şifalı çaylar yetiştirmek için kullanılır. Mide yanması, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, hazımsızlık gibi pek çok sorunda uyku çiçeği çayı kullanılmaktadır. Eğer çıban sorunları varsa, süs yoncasını iyice yıkadıktan sonra, mikserden geçirerek çıban olan bölgede sürülebilmektedir. Ancak kullanım ve yaratacağı etkiler ile ilgili mutlaka doktorunuza kayıtlı ve ayrılmadan hiçbir doğal bitkiyi kullanmamalısınız.

Süs Yoncası Çeşitleri

Oxalis Triangularis bilinen Uyku Çiçeği türlerindendir. Ancak benzerin size ne aradığınızı söyleyebileceğinden emin olabilirsiniz. Oxalis Triangularis türü tatlı yoncaları 30 cm’e kadar boylanabilmektedir. Siyaha yakın, koyu kahve mor devamı vardır. Bu kapı süs yoncalarının çiçekleri beyaz veya pembedir. Yaprakları mor kelebekleri andıran üçgen yapıdadır.
Oksalis tetrafil süs yoncası türü ise iri 4 yapraklı yoncalardan oluşur. Bu yoncalar alışkınlıklarımızdan biraz farklıdır. En fazla 35 cm boyuna kadar çıkabilen bu türün başlangıcının ortasında bir koyuluk bulunmaktadır. Aradığınızı görmek istiyorsanız, aradığınızı görebileceksiniz.
Oxalis rosea türü isminden de anlaşılacağı gibi pembe renkli çiçek açan bir süs yoncasıdır. Yonca türü bahçeler için sıklıkla tercih edilir. 30 cm kadar boy gösterişli çiçek Oxalis Rosea, parlak yapraklara sahiptir. Yeşil renkli çiçeklerin çiçekleri ise büyüktür. Bol çiçeklenen bu tür yaz ve sonbahar ayları boyunca renkli çiçeklerini koruyabilmektedir.

Oksalis asetozella gösterişli ekşi yonca bitkisi türleri arasında yer almaktadır. Birçok yonca şeklinden farklı şekillerden çok çiçeklerin dikkat çeker bu tür, diğer popüler yoncalara göre daha kısadır. Bu da 5 – 10 cm boyutuna güzel bir örnektir, bu da çocuğun uzun süre kullanılabileceği anlamına gelir. Eflatun renkli damarların içerdiği beyaz çiçekler kimi zaman pembe renkli de olabilir.
Süs Yoncası Bakımı ve Özellikleri

Süs Yoncası Bitkisinde Yaygın Görilen Sorunlar

Gelişmeleri için uygun koşullar sağlandığı çamurdetçe süs yoncası bitkilerinin bakımı genellikle kolaydır. Ancak salgına bağlı olarak bazı yaygın görülen sorunlar ortaya çıkabilir.

Yaprakların Dökülmesi

Yaprak dökümü genellikle su veya ışığın (ya da her yerde bulunması) yetersiz olmasından kaynaklanır. Ancak, havalar ısınıyorsa ilk doğal uyku gidişatının de bir belirtisi olabilir. Bitkinizin girmemesi gereken biraz daha ışık vermesini sağlayan kişinin canlanıp canlanmadığına bir bakın. Toprağını fazla kuru bırakmadığınızdan da emin olun.

Yaprakların bozulması

Ülkenin güneyinde de normal durumu görebilirsiniz. Bitkinizin bu doğal sürecinin tamamlanmasına izin verin, sulamayı ve besin tüketimini azaltın. Yeni büyümeyi gördüğünüz anda normal sulama ve besin rutininize devam edebilirsiniz. Bu konumda bozulanları budayabilirsiniz.

Süs Yoncası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Süs Yoncasının Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?

Uygun ortam sağlandığında süs yoncalarının bakımı oldukça basittir.

Süs Yoncaları Ne Kadar Hızlı Büyür?

Süs yoncaları orta hızda büyür. Bu bitkiler 10 hafta kadar eklendikten sonra çiçek açılır.

Süs Yoncası Bir Ev Bitkisi midir?

Süs yoncaları, ışık alan iyileştirme bir pencerenin önüne konularak ev bitkisi olarak yetiştirilebilir.

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın