Ak zambak, en eski süs bitkilerinden biridir. Öyle ki, 3000 harflik daha uzun bir süre yetiştiriliyor. Bu, Polonya’da bulunan, trompet biçimli beyaz çiçekleriyle familyasındaki diğer üyelerden ak zambak, pek çok insan tarafından seviliyor. Çiçeklerinin boyu 5-8 cm arasında değişiklik gösterir. Bazen, daha büyük olur. Yerlilik boyu ise 120-180 cm arasında değişebilir. Ak zambak, yalnızca mükemmel görünen bir bitki değil. Yumusak ve pürüzsüzlüğünün yanı sıra, genela yaydığı hoş koku da ak zambağı etkileyici bir şekilde uygulanır. Ak zambak bahçelere, parklara, çiçek yataklarına; toplu olarak ya da tek tek dikilebilir. Balkonlar, terasların odaları, zambaklar için çok uygun yerlerdir. Hoşgeldiniz koşarak sizi ve misafirlerinizi mutlu ederler. Doğası gereği üretken bir bitki olan ak zambağın bakım boyutları ancak pek çok zambaktan farklıdır. Bu rehberdeki tavsiyelerle, ilkbahardan yaz ortalarına kadar her birak zambak kökünden 20’şer çiçek yaşlı olabilirsiniz.
İçindekiler
Akzambağın Bakımı
Ak zambak soğanlarını sonbaharda ekin. 3’lü olarak gruplara ayırdığınız soğanları 15-30 cm aralıklarla dikilip ve üzerini 2-3 cm toprakla örtün. İşte orada! Tatlı, ferah ak zambaklar ödemek için ilk adımı attınız bile.
Işık
Yaz aylarında iyi vakit geçirmek iyi bir fikirdir. Tamamen güneşte ya da bir kısmında gölgede de iyi performans sergiler öğlen ancak korunduğunda çok daha iyi sonuç verir.
toprak
Ak zambağınızı zengin ve iyi drene edilmiş toprakta yetiştirmelisiniz. Ak zambaklar, onların pek çok besini emer. Yani topraklarına düzenli olarak kompost eklemeniz gerekir. Alkali toprakta jel kullanılmasına gerek yoktur. Bu, bunda yanlış bir şey olmadığı anlamına gelir. Eklediğiniz kirecin sızıntısı için zaman tanımayı unutmayın.
Su
Ak zambaklarınızı diktikten sonra iyice sulamalısınız. İlkbahar geldiğinde -yapraklar ve çiçeklerin oluştuğunda-ak zambaklar daha az ek bakım isterler. Toprağa mutlaka dikkat etmelisiniz ancak fazla sulamadan da kaçınmalısınız. Aksi halde,ak zambağınızın kökleri çürüyebilir.
Sıcaklık ve Nem
Ak zambaklar çiçeklerde çiçek açar, yaz geldiğinde sindirim dalar. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok, ak zambağınız sonbaharda yeni başlayanla sizi selamlayacak.
Budama
Akzambağınız çiçek bırakmayı bırakınca endişelenmeyin. Bırakın, sararsın. Ardından, sararan kesin veak zambağınızla gelecek baharda buluşmayı bekleyin?
Akzambağın Çoğaltılması
Akzambağınızı çoğaltmak istiyorsanız nisan ayını beklemelisiniz. Zaten nişanlıysanız, herhangi bir şeyi beklemenize gerek yok. Durmayin? Ak zambakları çoğaltmak için genellikle ”kökten ayırma” yöntemi tercih edilir. Oldukça kolay bir yöntem olan kökten ayırma yönteminin adımlarının şu şekilde gerçekleşmesi: Zambağınızın kök kısımlarından ayrılır. Ayırdığınız zambağı başka bir saksıya dikin. Ona iyi bakın. Sadece bekleyin. Bu durumda boyutun daha küçük olduğundan emin olabilirsiniz.