Kendi yetiştirdiğiniz ananaslar dışarıdan satın almayı alacağınız ananaslardan daha küçük olsa da çok daha lezzetli olacaktır. Bunu daha önce siz yapamadan ancak manavdan ya da pazardan yararlanmak, ananastan evde ananas yetiştirmeniz gerçekten mümkün. Eğlenceli bir bahçecilik projesi belki de aradığınız şey tam da budur. Onun küçük ananasın çalışmaları biraz zaman alacak olsa da yapılması gerekenler oldukça temel. Ananası dışarıda yetiştirilmesi imkansız olan iklimlerde yaşayan kişiler için evde besleme harika bir soğuk bir fırsattır.
İçindekiler
Ananas Evde Yetişir Mi?
Evde ananas üretimi hiç de zor değil. Küçük bir ananas bitkiniz varsa, büyük miktarda paradan tasarruf edebileceksiniz. Köklendikten sonra ananas bitkisi yaklaşık iki yıl içinde olgun bir meyve verir ancak bu sürenin uzunluğu devam etmez, değişiklik gösterir. Bir ana bitki satın alıp ana bitkiden çıkan sürgünleri kesip ekerek ya da olgun meyvenin tepesini keserek evde ananas yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Hangi yöntemi uygularsanız yeterli bir alana sahip olmanız gerekir, çünkü başlangıçta gelişebilmesi için en az 19 litrelik kova ya da kayıtlıya ihtiyacınız olacak.
Evde Ananas Yetiştirme
Güneş ışığı
Ananaslar tam güneş ışığını tercih eder, bu nedenle onları günde en az 6 – 8 saat ışık alabilecekleri bir yere koyun. Ananası içinde bol miktarda güneş ışığı alabileceği bir yere koyun.
Yapay Işık
Evinizde yeterince güçlü güneş alan bir nokta veya güneş ışığı desteği verecek bir suni üretimin gerçekleşebileceği. Pencereyi açıp görüntülemek için LED lambaları ve ananasları da kullanabilirsiniz. Kışın ilk günde en az 8 saat güneş almasına dikkat edin.
Sıcaklık ve Nem
Tropik köke sahip olduğu için ananas soğuk ve kuru havada büyüyemez, don koşullarında asla hayatta kalamaz. Bu durumda ananas bitkinizi 18 – 35°C sıcaklıkta servis etmeniz gerekmektedir. Neme gelince, evdeki koşullar nem muhtemelen ananas bitkiniz için uygun olacaktır. Özellikle kuru bir iklimde yaşıyorsanız bitkinizi aradada bir su püskürterek nemlendirebilirsiniz ancak asla doyma noktasını sağlamanız gerekir.
Ananas Bitkisini Sulama
Ananas bitkinizi ömrü boyunca bolca sulayın. Bu ananasgil bitkisi anananızı asla alttan su içinde bırakmamalı, her zaman üstten sulamalısınız. Ananaslar yeterli miktarda su alamazsa daha yavaş büyürler az sulanmaya karşı ancak çok suya girmeye eğilimliler genellikle daha toleranslıdırlar. Üst ve kök patlaması, ilkokulun çok sık sulanması veya drenajı az olan hücrelerin ekilmesinden kaynaklanan mantar hastalıklarıdır. Biraz ıslanacak şekilde kullanabilirsiniz ve kullanımınızı kolaylaştıracak şekilde kullanabilirsiniz.
Gübre
Genç ananas bitkinize büyüme süreci boyunca ona hafif sıvı gübre verin. Ananas ilk yaşını doldurunca bitkinize birkaç ayda bir gübre verebilirsiniz.
Budama ve Bakım
Ananas bitkisini budamak bitki sağlığından öte bir estetik meselesidir. Bitkiyi budarken daha isit bir görünüm elde etmek için daha uzun süre kesmeniz yeterlidir.
Saksı ve Boyutu
Bir ananas bitkisinin büyüme konusu için 19 litre hacminde bir saksıya uygun olacaktır. Saksı çözülmüş toprak, seramik ve plastik bir kova bile olabilir, yeter ki drenajı iyi olsun.
Saksı Toprağı ve Drenaj
Ananas bitkisini de aynı şekilde yenebilir. Geleneksel saksı karışımları süresinde görülecektir ancak ananas gillere özel toprak karışımını sağlarsanız çok daha iyi olacaktır. Toprağın hafif asidik olması faydalı ancak genel olarak pH seviyesi kötü olan ortamda da büyüyebilirler.
Ananas Bitkisinin Saksıya Eklenmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Ananasların başka bir saklamaya alınmasına gerek duyulmaz. Yeni köklü bir ananasın çok tırtıklı (tutarken dikkatli olun!), uzun ve şeritli (sağlıklı bir bitkide 76 cm uzunluğundadır) yetişebilmektedir. Bitkisel olgunlaştıkça kökten filizler ortaya çıkmaya başlar. Bunlar dikkatli bir şekilde alınıp ayrı ayrı saklamaya eklenebilir ancak ana bilgisayarda başka bir saklamaya alınmasına gerek yoktur. Bitki meyvesi verildikten ve meyveyi hasat süresinden sonra ana bitki ölmeye başlayacaktır. İlgilenmeniz konusunda endişelenmenize gerek yok.
Ananas Bitkisinin Yazının Dışarıya Alınması
Ananas görselleri da mutlu olacaktır. Tam güneş aldığından emin olun.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Ananas bitkisinin az sulanmayı fazla sulanmadan daha iyi tolere edebildiğini unutmayın, bu nedenle gözünüz hep onda olsun. Ananas bitkisi doğasından yeterli suyunu alarak kendi kendine bir daha sulayıp devamını bozmayın. Bitkiyi tam güneş alan bir yere koyun ve düşük sıcaklıklara karşı hava tahminlerini takip edin.
Ananas Bitkisinin Havva Geri Alınması
Ananas bitkinizi sonbaharda sıcaklıklar düşmeye başlayınca içeri alın. 29°C ve sıcaklık 21°C ve sıcaklık 21°C’dir. Bitkiyi içeri almadan önce birkaç hafta yavaş yavaş daha gölgeli yerde tutarak kış boyunca maruz kalacağı ev koşullarında alışmasını sağlayın.
Ananas Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ananas Bitkisini Çoğaltmak Kolay Mıdır?
Manavdan ananas meyvesini çoğaltmak için başlangıçta yaprakları üst kısmını çevirerek veya keserek çıkarın. Altındaki birkaç yaprak da alın. Kestiğiniz parçayı birkaç gün kurutun. Kestiğiniz parçaları toprak seviyesinde ya da biraz ayakta kalacak şekilde ekin ve sulamaya devam ederek nemli tutun. 8 hafta gibi bir süreçte kökler çıkmaya başlıyor.
Ananasta Hangi Zararlı Böcekler Yaygın Olarak Görülür?
Pamuklu ve kabuklu bitler yaygın olarak görülen zararlılara dikkat edin. Böcek istilasına karşı bir belirti farklılaşırsa bitkinize bu oluşumlar ortadan kaybolana kadar sık sık neem yağı gibi bahçecilikte kullanılan toksik olmayan yağlar mevcuttur. Her tropik bitkiyi yetiştirmenizi sağlar, bu yazımızı da okumanızı öneririz. https://evterapisi.com/papaya-yetistirme/