Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeği, popüler ve kolay yetiştirilen, yoğun ve yuvarlak büyüme tarzı olan bir melez çalıdır. İlkbaharda açan büyük beyaz çiçeklerin değeri çok değerlidir. Çiçekler ilk yeşil olduğunda elma rengindedir, daha sonra beyaz renge dönüşür, solmaya yakın da gül rengine dönüşür. Görünümü ortanca çiçeklerine benzer. Bu durumda 7-8 cm uzunluğundaki saçlarım net bir görüntü elde etmek için biraz daha fazla para ödemeniz gerekecektir. Uzun saçlarım bol miktarda dönüşür ve sonunda olgunlaşarak siyaha döner. Tıpkı akçaağaç gibi kartopu çiçeğinin da sonbaharda kırmızımsı-turuncu renge dönebilir, yıl boyunca mükemmel bir manzara oluşur, ilkbaharların veya sonbaharın geldiğini müjdeleyen bir çiçekt. Ayrıca tükettiklerinde yer alan detaylara ilişkin bilgilere de göz atmayı unutmayın. Aslında daha çok kuşlara hitap eder.

Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeği Bakımı

Kartopu çiçeği, fidanlıklarda üretilen yapay melez bir türdür; ana türler Çin, Kore ve Japonya’ya özgüdür. Bakımı kolay, kokulu ve göz alıcı bir bitki olacak şekilde yetiştirilmiştir. Bu çalının sonbahar veya sonbaharda dikilmesi gerekir; kök yumrusunun derinliğinde ve iki-üç katılaşabilir sığ ve geniş bir çukur kazın. Açtığınız toprakların kök boğazı toprak seviyesinin yaklaşık 5 cm yukarıda kalacak şekilde çukura geri doldurun. Yeni diktiğiniz çalıyı iyice sulayın ve çevresini yaklaşık 10 cm derinlikte malçlayın. Bitkinize yerleşmiş olan kartopu çiçeğinin çok fazla büyüdüğünü göz önünde bulundurun. Bol güneş alanı ve çalılığın olgunlaştığında sığabileceği bir yer seçin. bitki yeri benimsedikten sonra bakım çok kolay olacaktır. Yılda sadece bir kez gübreleme ve budama gününe bağımlıdır. Bazı kartopu türleri bölgedeki istilacı türler olarak değerlendirilse de kartopu çiçeği yetiştirilen biri değildir. Ancak yetiştirdiğiniz bu melez bitki ürünü gerçekten de istilacı bir tür olan ve aynı görünüme sahip Japon kartopu (Viburnum plicatum) seçeneklerinden emin olun.

Işık

Kartopu çiçeği için özellikle daha soğuk kuzey kesimlerde tam güneş alabileceği yerler ve uygun yerlerdir. Kartopu çiçeklerinin çiçeklerinin değiştirilebilmesi için her gün en az altı saat güneş alması gerekir. Havanın sürekli sıcak olduğu iklimlerde yaşayan yetiştiriciler ise kısmen gölge alan bir yeri tercih ederlerse daha iyi olur.
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

toprak

Kartopu çiçek çalısı, drenajı iyi tınlı toprağı sever ancak bu şart değildir, bu pek çok toprakta da güzel yetişir. Tolere edebildiği toprak pH aralığı geniştir ancak orta düzeyde asitli topraklar tercih eder.

Su

Kartopu çiçeği çalınızı sulayarak havayı esit miktarda önemli tutun çünkü kuru toprağı sevmez. Önerilen miktar haftada 2-3 cm kadardır ancak ekstrem sıcaklarda daha sık sulamanız mümkündür. Ayrıca, çalışmanızın devam etmesinden sonra bir peyzaj malçığını çıkararak topraktaki nemi çoğalırsınız, aynı zamanda yabani otları da baskılamış olursunuz.

Sıcaklık ve Nem

Kartopu çiçek çalısı, çok soğuk ya da çok sıcak iklimlerde yaşanmaz. Hava sirkülasyonu ve toprak drenajı iyi olduğu süre boyunca hem kurak hem de nemli kaybedebilir.

Gübre

Kartopu çiçeğinize ilkbaharda yavaş salınımlı bir gübre verme ya da istediğiniz zamanda kapalı alanda kompost dökebilirsiniz. Ancak gübrelemeyi fazla abartmayın çünkü çok fazla besin verilirse, hele bir de çok fazla azot alırsa bitkinizin çiçeği açılabilir.
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeği Nasıl Budanır?

Gerekiyorsa (örneğin, dar bir alanda çalışıyorsanız) çiçek açma süresini sona erdikten sonra veya çalı çiti şeklinde kullanıyorsanız biraz budayın. Bu da güzel vakit geçireceğiniz anlamına gelir, suyu işinizi kolaylaştıracak şekilde kullanabileceksiniz. İyi bir fikriniz varsa hoşgörülen bir durumda radikal bir budamay’a sahip olabilirsiniz, ancak budama’da çok fazla enerjiye sahip olabilirsiniz.
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bu, deneyebileceğiniz anlamına gelir; kart size farklı bir şekilde gönderilecektir. Zamanlama önemlidir çünkü çelik ve iyi yeni sap hala yeşilken ama devrilmeden kendi kendine durabilecek kadar da sertleşmişken köklenir. Bu iyi bir fikir ama aynı zamanda ideal bir baharın sonu veya yazın başıdır da olabilir. Yapılışına varıldığında: İlkbaharın sonu veya yazın başındaki dallardan bazılarının uçlarında küçük yeşil bitkiler çıkar. Keskin budama makasıyla yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir parça kesin. Bu parçayı yaprak düğümünün hemen altından kesin. Çeliğin eski dönemindeki çocukları koparın ve çeliği su dolu bir kaba koyun, bu sırada siz de bitkiyi ekeceğiniz ortamı hazırlayın. İyi vakit geçirmek istiyorsanız üzerine biraz baskı uygulayabileceksiniz, böylece biraz daha fazla hormona sahip olacak ve 5 cm derinliğe dikin olacaksınız. Toprağı çelik yerinde duracak şekilde sıkın ve iyice sulayın. Saksıya eklediğiniz çeliği, ama doğrudan doğrudan vurmadığı bir yere koyun ve yeni kökler çıkana kadar nemli tutun. Bunun gerçekleşebileceği aylar ancak köklenme olduğunda yeni yeşilin ortaya çıkacağını gösterir. Bu noktada bitkiyi bahçede dilediğiniz yere götürebilirsiniz.

Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeğinin Tohumdan Yetiştirilmesi

Bu bitki melez bir çalı türü olduğu için tohumdan aynı bitki üretilemez. Bu nedenle daima çelikten üretilir.
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı
Kartopu Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın