Nergis Çiçeği (Daffodil) Bakımı ve Anlamı

Dayanıklı nergis çiçekleri, soğanlı bahar çiçekleri arasında en popüler ve bakımı en kolay olan türlerden biridir. Güzel başlangıçta genellikle güneş sarısı çiçekleri açılır ve bilinse de karmaşık nergisin bilinen 50’den fazla türü ve 25.000’in üzerinde kültivar ya da hibriti vardır. Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen nergisler için ideal olan, sonbaharın ortasından sonlarına kadar dikilmeleridir. İlkbaharın başlarında başlamalarını uzatmaya başlayan bu çiçekler yaklaşık bir ay içinde, son donun ardından tamamen çiçeklenirler. Muntazam bir şekilde bakıldıkları sürece nergis soğanları uzun süre yeniden eklenebilir. Bu dağılımları bazen aynı şekilde sekteye uğrarlar. Bu durum “körleşme” olarak adlandırılır. Bir haşere problemi, aşırı derecede gölge veya kişilerin fazla gömülü oldukları ve yükseltilmeleri gereken ihtimali bu duruma yol açabilir.

Nergis Çiçeğinin Anlamı

Kuşu kuş bakışından da görebilirsiniz. Eşsiz güzellikteki nergis çiçeğinin birkaç anlamı vardır. Bunlar saygıdır, güzelliktir, aşktır.
Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Nergis Çiçeği Bakımı

Genel olarak nergisler bitki özellikleri ile yeni yeni ilgilenmeye başlayanların acemiliklerini üzerlerinden atmalarını sağlayacak, harika bir bitkidir. Nergis soğanlarınızı kuru, kâğıdımsı incelikte bir kabuk olan, iri ve sert yapılı soğanları tercih edilir. Soğanlarınızı sivri uçlardan yukarıda kalacak şekilde, yaklaşık 7,5-12 santim derinlikte ve aralıklar arasında eşit aralıklarla ekmelisiniz. Patikalarda ya orada çiçek tarhlarında dümdüz bir sıra halinde çok daha büyüleyici alanlardan emin olabilirsiniz. Nergisler bir dönemde birden fazla kez dağıtırlar. İhtiyacınız olan bilgiyi sararıp kurumasına izin verme konusunda endişelenmenize gerek yok. Bu noktada, soğanları kazıyıp, sonbaharda onları yeniden ekinceye kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Işık

Nergisler kısmen gölgede veya ağaçların gölgede yaptığı bir yerde de büyüyebilseler bile tam gün güneşte adeta coşarlar. Şayet nergisinizi gölgelik bir yere dikmek durumunda kalırsanız soğanlarınızı en fazla yere ekmeye devam edin. Çiçeklendikleri zaman bitkiler güneşe karşı büyüyeceklerdir. Dolayısıyla çiçeklerinizin ön takvimleri şekilde gelişebilir.

toprak

Nergis çiçekleri notr ile asitleri arasında olan, pH değeri 6.0-7.0 olan bölgelerdeki toprakları tercih ederler. Verimli, iyi bakmak istiyorsanız büyüklerden biraz bilgi alırsınız. Aksi takdirde çürürler. Nergisler uzun yıllar boyunca yaşayabildikleri için onlar için, sırılsıklam hale gelen bir toprakta kalanları bir bölgesel kimlikleriniz gerekir.

Sülama

Nergisler sonbahar ve sonbaharda düzenli bir şekilde sulanmak isterler. Karla örtüsünün süresi boyunca bitki soğanlarının da kış boyunca sulanmaları gerekir. Çiçekler solduktan yaklaşık üç dört hafta sonra sulamaya son verilebilir; zirai yazın bu bitkiler durgunlaşır ve topraklarının kurumasını tercih ederler. Ayrıca, toprak kuruduğunda onları topraktan alıp sonbahara kadar muhafaza etmeniz kolaylaşır.

Isı ve Nem

Nergislerin türlerine ve soğuğa ne kadar maruz kaldıklarına göre kısmen de olsa değişiklik gösterir. Bununla birlikte pek çok nergis türü 3-9. kuşaklarda soğuğa dayanıklıdır. Nergislerin çoğu köklenmek için soğuk bir periyoda ihtiyaç duymaktadır (genellikle sonbaharda dikilmelerinin nedeni de budur); Ancak bazı nergis türleri, özellikle de yeterli ölçüde sulandıkları takdirde ılıman iklimlerde büyüyebilmektedir. Genel olarak nergislerin ekstra neme durumu olmaz.

Gübre

Nergisler kendilerine ait yeten bitkilerdir; Ancak havanız verimsizse veya bitki olması gereken kadar çiçeklenmiyorlarsa yapraklar belirmeye başlarsanız toprağa soğan besini ya da kemik gübresi katabilirsiniz. Bitkilerinizin çiçeklerinde onları yeniden azar azar besleyebilirsiniz.
Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Nergis Türleri

Nergisin, her sınıfında çok sayıda kültivar bulunan, her biri çiçeğinin şekline göre ayrıştırılmış olan 13 farklı türü mevcuttur:

Trompet (trompet): Bu türün en az taçyaprakları kadar uzun olan bir hipantiyumu (çanak; tüp biçimli yapı) ve onun sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
Büyük fincanlı (Geniş çanaklı nergis): Bu nergis çatlağının taçyapraklarının uzunluğunun üçte birinden dayanıklı; Ancak onlar kadar uzun değil ve onun sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
Küçük bardaklı (Küçük çanaklı nergis):Adından da okunabilir gibi bu türün çanağı taçyapraklarının uzunluğunun üç birinden az ve her sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
Çift: Bu türün çanağı ve taçyaprakları küme halindedir; onun türü bir ya da daha fazla sayıda tomurcuğu vardır.
Triandrus (Meleğin Gözyaşları): Sarkık bir çan biçimini sergileyen çiçeklere ek olarak bu türün her bir sapında genellikle iki ya da daha fazla sayıda tomurcuğa rastlanır.
Cyclaminus (Sıklamen çiçekli nergis): Tamam biçimli kanatları andıran taçyaprakları ile ilginç bir görünüme sahip olan bu türün her sapında tek bir tomurcuk bulunur.
Jonquilla (Fulya): Ancak her şeyi daha iyi görebilmek daha iyidir. Programda onun sapında birila üç tomurcuk görülür.
Tazetta (Çin nergisi): Ancak bunun için endişelenmenize gerek yok, nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Onun varlığı üç on fazla tomurcuğu olan bu türün kapsamlı ve gövdesi de normalden daha geniştir.
Poeticus (Zerrin): Temelleri ve pürüzlü çanağının etrafında bembeyaz taçyaprakları goze çarpar. Çanaklarının orta bölümlerinin bölgeleri yeşil, ise kırmızıdır. Her türden tek bir kokulu tomurcuğa rastlanır.
Bulbokodyum: Bu nergis türünün küçük taçyaprakları ve tam ve kusursuz bir çember biçimini sergileyen bir jüponu andıran çanak bölümü ile nam salmıştır.
Yarım bardaklı (Yarım çanaklı nergis): Ama ona iyice baktığınızda ne aradığınızı görebilirsiniz.
Çeşitli (Diğer türler): Bu türler, orta sınıf hibritler de dahil diğer kategorilerdeki hiçbir şeye uymazlar.
Diğer türler, yabani nergis çeşitleri ve yabani hibritler

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Saksıları, bitkilerin tamamen yerleşmesine yetecek kadar derin olduğu takdirde nergisler saklanda üç yıla kadar yaşayabilirler. Bu, aşağıdaki bilgilerin şu şekilde kullanılabileceği anlamına gelir: Cap 8 ve 12 kez, sonuç 20 kat veya daha azdır. Nergisin ekler 30 santimetre kadar derine uzanmaya meyilli olduğunuz saksınız ne kadar derin olursa veya ne kadar iyi olur. Seçtiğiniz saksıda drenaj deliği olması elzemdir. Sakının yaklaşık üçte biri oranında toprak karışımıyla doldurun. Soğanları saksının içinde yakın olacakları ancak birbirine değmeyecekleri şekilde yayın ki uçlarının ağzının hemen altında yer alabilsin. Soğanların üzerini toprakla hafifçe genişletin güzelce sulayın. Saksıyı 12 ila 25 hafta boyunca sıcaklığın sabit bir şekilde 4-7 santigrat derece arasında olduğu, serin ve karanlık bir yerde tutun. Toprağı kurudukça sulayın. Dondurucu soğuklar gelip çattıktan sonra saksıyı güneşli olan ancak serin sayılabilecek (12-18 santigrat derece civarında) bir yere taşıyın ve sulama yapmaya devam edin. Yapraklar belirince saksıyı doğrudan güneş ışığı alanına bir yere koyabilirsiniz; Ancak onu serin tutmanız gerekir. Sıcak havaların ısısını azaltacaktır. Toprak kurudukça sulamayı sürdürün. Nergis soğanlarınızı saklamakta daha sonra bırakın. Saksıyı gölgelik bir yere alıp haftada bir-iki kez sulamaya devam edin. Toprağın üst kısmında bir avuç dolusu gübre ya da kemik gübresi katın. Yapraklar solunca saksıyı ters çevirip kurumasını bekleyin. Daha sonra baştan başlayın. Saksıya konan nergis soğanları üç ila dört yıl kadar çiçeklenir; Ancak onları doğrudan alıp her yıl taze soğanlar ekerseniz çok daha iyi olur.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın