Evde veya Bahçede Fesleğen Yetiştirme

Fesleğen ev ortamında en kolay yetiştirilen yabani otlardan biridir. Bu bitki Ayrıca en kaliteli malt sütünü alacağınızdan emin olabilirsiniz. İhtiyacınız olan bilgiyi almak için de kullanabilirsiniz. Uygunlukta kapalı olarak yetiştirilen fesleğenler açık havada yetiştirilenler kadar olmasa da pekâlâ kusursuz bir şekilde büyüyebilirler. Geleneksel olarak İtalyan ve Akdeniz mutfağı ile özdeşleştirilse de da fesleğen anavatanı Asya’dır. Açık havada çiçeklenmenin başlangıcında, açık alanda ise yıl boyunca dikilebilen bu benzersiz bitki yalnızca üç dört hafta içinde gelişerek yetişir. Fesleğenin kümeleri halinde büyüyen ve karakteristik bir aromaya sahip olan, küçük, parlak yeşil yapısı vardır. Dikimden yaklaşık 75 gün sonra fesleğeninizin parçalarına ayrılır. Bitkinizin vejetatif evresini geciktirmek için tomurcuklarını budamanız mümkündür. Fesleğenin, her biri benzersiz birer tada ve benzersiz koşullara sahip olan düzinelerce türü vardır. Ayrıca bu bölgedeki en popüler kapılara da göz atabilirsiniz:

Ocimum basilicum “Cenovalı”: “İtalyan fesleğeni” olarak bilinen bu türün yeşil renkli geniş yelpazesi ve tatlımsı, tipik bir fesleğen tadı vardır.
Ocimum basilicum “Mor”: Bu halk için iyi bir fikir, böylece ne aradığınızı ve ne aradığınızı görebilirsiniz.
Ocimum basilicum x citriodorum “Limonlu fesleğen”: Hibrit bir bitki olan bu türün daha ince ve narindir. Narenciyeyi andıran özellikleri tadı, bu türü Asya mutfağında oldukça popüler hale geliyor.

Fesleğen Yetiştirme

Fesleğen Evde Yetiştirmek Mümkün yorgun musunuz?

Bu bahçede eğlenmeniz için iyi bir fikir. Onun iyi haberi şu ki, yemeğin biraz coşacağından emin olabilirsiniz. Fesleğen şaşırtıcı bir şekilde bitki ışıklarına da düşkündür. Anlayacağınız, yıl boyunca mutfağınızın fesleğenle dolup taşması için mahsulünüzü arttırma ve yeterince fesleğen zenginleştirmenin faydasına değer. Fesleğen kendisine yetecek büyüklükte bir saksı ister. Dolayısıyla bu bitki ve küçük apartman dairelerine bile sorunsuzca sığabilir.

Fesleğen Bakımı ve Yetiştirme

Fesleğen, yetiştiriciliği en avantajlı ve avantajlı bitkilerden biridir. Haşerelerle ve hastalıklarla ilgili neredeyse hiç sorunu olmayan bu orijinal başlangıç ​​kokusu kadar tadı da harikadır. Fesleğen’in mirası yaşam konusunu yıllar boyudur. İhtiyacın olan şey bu. Çiçeklenen fesleğen halihazırda yenilebilir; Sorun olmadığını hatırlamak önemlidir. Bu yabani ot budama ve tepe almaya olumlu bir tepki verdiğinden saksısına yerleşip gelişip daraldıktan hemen sonra yapraklarını kullanabilirsiniz.

Güneş ışığı

Ev ortamında bahçede yetiştiriliyor olsun, fesleğenin bolca ışık alması gerekir. Günde en az 6 saat boyunca tam güneş almayı elzemdir. Floresan ampul kullanıyorsanız fesleğeninizi, hafif üst kısmından 5-10 santimetre yukarıda olacak şekilde bu ampulün altında 12 saatliğine bırakabilirsiniz. Yaprakların ampulünün yanmaması için çok dikkatli olunmalıdır.

Isı ve Nem

Fesleğeninizi evin 21 santigrat derece veya daha sıcak olan bir bölümüne koyun. Bitkinizi, kışın açık bırakılmış bir pencerenin önü ya da klimanın hemen dibi gibi şiddetli ve soğuk esintiye veya cereyana maruz kalacağı herhangi bir yerde kesinlikle bırakmamalısınız. Fesleğen belli bir oranda nemi sever. Yaşam kaliteniz konusunda endişelenmenize gerek yok. Eski bir versiyonuna gerek yoktur, fesleğeninizin çevresindeki ortam havası nemini artırmak yerine saksısını nemli taşlarla dolu bir tepsinin/kabın üstüne yerleştirebilirsiniz.

Sülama

Bu, işi kolaylaştırmak için elinizden gelen her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelir. İdeal boyut 2,5 metre uzunluğundadır. İşte, onunla bir ilgin olacak. Bitkinizi, havanın üst kısmı kuruduğunda ya da bitkinize solmaya yönelik ilk belirtiler gösterdiğinde (her ne kadar bu emareleri görene kadar beklediğiniz iyi bir fikir olmasa da) sulayın.

Gübre

Şayet havanızı daha önce organik gübre ile islah ettiyseniz fesleğeniniz muhtemelen takviye besine ihtiyaç duymayacak. Yine de, bitkinizin pek fazla gelişme göstermediğini her ay bir defa çok yoğun olmayan sıvı bir gübreyle besleyebilirsiniz.

Budama

Fesleğen, çok az bakım gerektiren, dayanıklı bir bitkidir. İyi vakit geçirmek iyi bir fikir, bol ışık olacak, aradığınızı görebileceksiniz. Mahsul toplama islemi esasen ilk budanının etkili bir merkezi teşkil eder; zirai kopyanın baştan sona uca olması gerekir. Küçük bitkilerden çıkan bağımsız olarak budayabilir veya büyük olanların saplarını birkaç santim kısaltabilirsiniz.
Fesleğen Yetiştirme

İdeal Saksı Türü

Bitkinizin üzerinde olası mantarların gelişimini göstermesini engellemek için onu hava akımı yeterli ve drenajı kusursuz olan bir saklamaya dikmelisiniz. Kaliteli bir toprak karışımı ile dolu kumaş bir saksı fesleğeninizin serpilmesi çin yeterli olacaktır.

Toprak Karışımı ve Drenaj

Fesleğen bitkileri nemli fakat iyi drene edilmiş olan toprak karışımlarını tercih ederler. Bu, her şeyin zirveye ulaştığınızda bunu yapmanıza olanak sağlayacak şekilde yapılabileceği anlamına gelir. Buna ek olarak, geniş drenaj delikleri olan bir saksı tercihi olan ki bitkinizin havasının su içinde kalması veya da bozulma kıvamına gelmesi.

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Çoğu insan fesleğenini başka bir saklamaya harcanan zamanı tüketip bitirir. Şayet onu tohumdan yetiştirmeyi dağıtan bitkiler, tohum yetiştirme için hazırlanmış tepsilerden birinin saklaması iki hafta sonra da muhtemelen son durakları olacak, 10 santimetrelik bir saksıya taşıyın. Bu da onun hakkında daha fazla bilgi edinme ve bitkinizi alma fırsatına sahip olacağınız ve tasarruf ederek kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ancak bebek sahibi olma şansınız olana kadar beklemenize gerek yok.

Fesleğeni Yaz Geldiğinde Dışarıya Taşıma

Fesleğen soğuğu sevmez. Havalar ancak ve ancak 10 santigrat derecenin üstüne çıktığında bitkinizi yetiştirmeniz gerekir. Kışa yaklaşınca onu ilk dondan önce geri içeri almalısınız.
Fesleğen Yetiştirme

Sık Sorulan Sorular

Fesleğen Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Fesleğen bitkileri özellikle bitki lambalarının adıyla konulduklarında tohumlardan yetişebilirler. Çoğu fesleğen türü 26 santigrat derece civarında (bir taban ısıtıcı da bu koşulları sağlama konusunda ideal olabilir) tutulduğu yaklaşık beş gün sonra çimlenir. Orada işleri nasıl yapacağınız konusunda net olmalısınız.

Fesleğenin Mahsulü Nasıl Toplanır?

Fesleğeninizin tam boyutuna ulaştığında bir mutfak makası yardımıyla onları kesebilir veya doğrudan kesebilirsiniz.

Fesleğen Yetiştirme

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın