Petunya (Petunia spp.), hem bordür hem de saksılarda yetiştirilen popüler bahçe çiçeklerinden biridir. Yediveren türü çiçek verir. Neredeyse her rengi vardır ama hakiki rengi mavidir. Geniş, trompet çiçekli çiçekler ve bir nevi yapışkan yapıda dallı genişleme vardır. Petunya türü içerisinde çok fazla tür vardır ve çoğu melez olarak satılır. Tek ve çift çiçekliler, fırfırlı ve düz taç yaprakları, kesikli, damarlı ve düz renkler, üst üste ve yan yana büyüme kültürü olanlar ve kokulu olanlar. Petunyalar hızla büyüyen bitkilerdir. Tohumlar yetiştirildiğinde son dondurulduktan sonra 12 hafta gibi bir sürede filizlenip dışarı ekilmeye hazır hale gelir, sonbaharın sonlarında ve tam boyutlarına ulaşırlar.
İçindekiler
Petunya Çiçeğinin Anlamı
Petunya çiçeği dostunu kaybetmeyi simgeler. Petunyanın anlamı umuttur.
Petunya Bakımı
Petunyaların çiçek açma sezonu aslında yazdırılır ancak çiçeklerde çiçek açmaya devam edilir ve sıcaklık düşüp don gelene kadar sonbaharda da çiçek açmaya devam edebilirler. Aşırı yaz sıcakları çiçek açmada geçici olarak duraklamaya neden olabilir. Daha eski petunya türlerinde genellikle çiçek açmanın devam edebilmesi için ölü çiçeklerin genişletilmesi gerekir. Bu, planı planlamak için de kullanabileceğiniz ve neler olduğunu ve nasıl kullanılacağını görme fırsatına sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Petunyalar büyüme döneminde (ilkbahar-sonbahar) düzenli olarak sulanmaya ve beslenmeye ihtiyaçlara duyarlıdır. Ancak ekstrem hava koşullarının korunması faydalı olacaktır. Örneğin saksıdaki çiçekler korunaklı bir alanda saklanmaz veya bahçe yatakları üzerine geçici örtü yayabilirsiniz.
Işık
Bu petunya türü tam güneş ışığını tercih eder, yani çoğu gün en az altı saat doğrudan güneş ışığı almak ister. Ancak yaz sıcağında kısmen gölgede kalmaları (özellikle güçlü ikindinden uzakta) tazelenmelerini ve daha fazla çiçek açmalarını sağlar.
toprak
Petunyalar drenajı iyi, hafif ve verimli toprağı tercih eder. Drenajı iyi olduğu müddetçe pek çok toprak tipini tolere edebilir. Ayrıca, pH’ı hafif asitler olan toprağın sever.
Su
Bu, denemeniz için iyi bir fikir. Ancak çamurumsu toprakları da sevmez çünkü çocukların patlamasına noten olur. Ayrıca çok fazla sulandığında sapları daha uzun olur ve daha az çiçek açarlar. Genel olarak, yağmur yağdığında yatakları haftada bir kez 2 – 5 cm suya girecek yeterli olacaktır. Ayrıca bir kapısı ve saksıda yetiştirilen bitkiler genellikle daha sık ve derin sulamaya ihtiyaç duyar. Toprağı 5 cm’den fazla kuru bırakmaya devam edin.
Sıcaklık ve Nem
İdeal sıcaklık 15 – 24°C, tercihen 13 – 18°C’dir. 4-5°C’ye kadar düşük sıcaklıklara da tolere edilebilirler ancak dondurucu özellikleri bitki zararlarına göre değerlendirilir ve kesilir. Ancak bunu doğru yerde, ideal yerinizde yapabilirsiniz.
Gübre
Petunyaları ekerken mineralli bir gübreyle besleyin. Toprağa bir miktar kompost eklemek de faydalı olacaktır. Daha sonra ise temmuz aralıklarında çiçekli bitkiler için hazırlanmış sıvı gübre ile iki veya üç haftada bir besin verin, sonbaharda bitki bozulana kadar devam edin. Yayılan türlerden bazılarına her hafta gübre verilmesi gerekir. Hiçbir şey için ödeme yapmanıza gerek yok.
Petunya Budama Nasıl Yapılır?
Genç petunyaları ekerken sapları keserek dallanmayı artırabilir ve başlangıçta daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Ne kadar budanacağı bitkiye bağlı olarak değişir. Gövde yüksekliği 2-3 cm genişliğinde ve budanırdır. Uzun ve ince bir fidan ise gövdesini yarı yarıya budayabilirsiniz.
Petunya Bitkisinin Tohumdan Yetiştirilmesi
Petunyalar genellikle fidanlıklardan satın alınır. Bu durumda petunyalarizasyonun size geri dönmesini sağlayabilirsiniz. Tohumları bölgede beklenen son donlar en az 10 ila 12 hafta öncesinden çimlendirilin. Petunyaların tohumdan ekilme adımları aşağıdaki gibidir: İnce temellerin nemli tohum çimlendirme karışımının üzerine serpin. Hafifçe aşağı doğru bastırmanın ancak mevcut olmasıyin çünkü çimlenmeleri için çoğaltılması gereken ihtiyaç vardır. Bu, filmi izleyebileceğiniz ve gözlerinizle oynayabileceğiniz anlamına gelir. 7 ila 10 gün içinde filizlendiklerini görecekler. Fideler dışarı çıktıktan sonra film çekildi. Fidelerde üç yaprak çıktıktan sonra dışarı taşınmaya hazır hale gelene kadar kendi saksılarına dikebilirsiniz.
Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları
Petunya bitkisini yaprak bitleri, pire böcekleri, sümüklüböcek ve salyangoz gibi gövde yaprakları üzerinde yetişen bazı zararlı böcekler sarabilir. bitkiler hortumla su püskürterek bu zararlı böcekleri bitkiden uzaklaştırmak mümkündür. Bu durumda iyi bir fikre sahip olduğunuzdan emin olmak gerekir. Petunyalar özellikle yağmurlu iklimlerde yetiştirilirken kurşuni küf gibi mantarlara maruz kalabilirler. Bu, diğer şeylere karşı hoşgörüyü kabul etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Petunyalarda Sık Görlen Sorunlar
Petunyalar sıklıkla çiçek açan, bakımı kolay bitkilerdir ancak zaman zaman kontrol altında tutulması gereken bazı sorunlar olabilir.
Çiçeklerin veya Yaprakların Solması
Petunyaların çiçeklerinin veya gelişiminin solmasının pek çok nedeni olabilir ancak çok az ya da çok fazla sulamadan ayrılır. Toprağı kontrol edin, petunyalarınızı sulayın. Her şey yolunda.
Gövdelerin İnce Uzun Olması
Petunyaların gövdeleri genellikle ince uzun şekilde gelişir ancak ölü çiçekler düzenli olarak temizlenerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Eğer bedeniniz 5 – 8 cm ise onu kullanabilmeniz için yeterli alanınız olacaktır.
Petunya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Petunya Çiçeğinin Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?
Petunyaların bakımı gerçekten çok kolaydır! Bol güneş ışığı ve düzenli olarak su girişi, onlarda da bol miktarda bol çiçeğin açılmasını sağlar.
Petunya Çiçeğini Evde Yetiştirebilir miyim?
Petunyalar bol güneş ve suya ihtiyaç duymak için genellikle dışarıda yetişse de aynı koşullar sağlanarak evde de yetiştirilebilir. Parçaların çok güneş alan bir pervaza koyun ve suyunu çıkarmayın. Yıllık bitki olarak dışarıdayken daha uzun yaşayabilirler. Bu durumda çocuklar doğar ve kendi çocuk kollarına sahip olurlar.
Petunyalar Ne Kadar Yaşar?
Görmek istediğin şey bu. Ancak bazı sıcak iklimlerde petunyalar birkaç sezon hayatta kalabilir.