Mobilyalardan bahsedilirken sıklıkla “Bu çok Retro!” dendiğini duyabilirsin. Bunu ne anlama geldiğini ayırt etmek biraz zor olabilir. “Retro” örneği “yüzyıl ortası modern tarz” veya “art deco” gibi diğer mobilya tarzlarından daha az spesifiktir. Retro daha çok, kültürel anlamda modası geçmiş veya bir süre modayı gördükten sonra tarz olarak eskimiş anlamında kullanılır.
İçindekiler
Retro Ne demek?
“Retro” ifadesi, özet tasarım hareketlerinin sonucu olan “yüzyıl ortası modern tarz” veya “Art Deco” size mobilya tarzlarından daha az spesifiktir. Retro daha çok, kültürel anlamda modası geçmiş veya bir süre modayı gördükten sonra tarz olarak eskimiş anlamında kullanılır. Örneğin mini etekler, yuvarlak ve büyük güneş gözlükleri “Retro” olarak satıldığı için bunun gibi ürünler 1960’lı yıllarda son derece popülerdi ve bugün de yine popülerlik kazanmaktadır.
Retro Mobilya Nasıl Tanımlanır?
Retro tarz genellikle kişisel bir tercihe bağlıdır. Kendi başına bir cazibesi olabilir veya nostaljik duygular uyandırılabilir. Tasarımcılar, pazar ve müşterilerin retro mobilyalardan bahsettikleri zamanlardan, genellikle yıllar önce popüler olan tarzları taklit eden bir mobilya tarzından bahseder. Yani retro mobilyalar 1950’lerde, 1960’larda, 1970’lerde popüler olmuştur. Son zamanlarda mobilya sektörü 80’leri de listeye eklenmiştir. Retro bir görünüm elde edilecek şekilde üretilmiş, yeni yapılmış mobilyaları bulmanız mümkündür.
Retro Mobilya Nedir?
Retro tarz bazen değişken ve tuhaf olabilir, popüler kültür hayal edilebilir ve hatta derme çatma ya da ucuzluk bile olabilir. Retro tarz popüler kültürü, modayı, grafik tasarımı, doğal kaynakları veya güncel olaylardaki trendleri andırılabilir. Retro mobilya tam da budur yani aslında klasikten başka bir şey değildir.
Yıllar Boyunca Mobilya Tarzları: 1950’li Yıllar
1950’ler, çoğu kişinin düşündüğü gibi retro mobilyaların çıkışının yaşandığı ilk yıldır. Modern mobil cihazları da bu şekilde kullanabilirsiniz. Modern mobilyalara geçiş, stillerde bir değişiklikle kendini gösterdi. Mobilya parçaları, daha modern bir görünümle, çok daha gösterişli ve zarif bir hale gelmiştir. Mobilya tarzındaki farklılıklar ek olarak döşemeler ve süslemeler de daha modern bir yapıya büründürülmüştür. Kumaş ve karşınızda bir resim, cesur çizgiler ve parlak desenlerle öne çıkan bir plan ortaya çıkıyor. Son olarak formika kaplı masalar ve krom bar tabureleri de dahil olmak üzere mobilyalar için yeni yöntemler geliştirildi.
1960’lı Yıllar
Yıllar içinde doğru giderken 1960’ların trendleri, modern mobilyalara tuhaf bir tarz izliyor. Parlak soyut desenler ve cesur renk patlamaları bir akım haline geldi. 1950’lerin şık ve ince tarzı halen popülerliğini koruyordu, ancak tek parça kalıplanmış veya şişirilebilir tek kişilik koltuklar gibi modaya uygun mobilyalar yeni ortaya çıkan yenilikler olmuştur.
1970’li Yıllar
1970’lerde şık ve ince mobilyalardan hacimli mobilyalara geçiş yönetimi. Günlük ince stillerden, daha geniş, daha hacimli ve alçak bir mobilya tarzına geçilmiştir. Ayrıca renk kartında bu yılda oldukça popüler hale gelen doğanın hakimi olmustur. Avokado yeşili, rengi hasat olan altın rengi, turuncu ve havayı çağrıştıran kahvenin ulaşabileceği hem mobilya renk kartelalarında hem de mobilyaya ait olan dekorasyonda ön plana çıkış başladı.
1980’li Yıllar
1980’lere gelindiğinde Art Deco, Güneybatı motifleri gibi dekorasyon stilini büyük ölçüde etkilemişti. Kırsal bölge tarzı da (veya alelade tarz) yaygınlaşmaya başladı. Güneybatıyı anımsatan renkler olan camgöbeği mavi ve leylak rengi, geometri desenlerinden çiçek desenlerine kadar pek çok tasarım şeklinde öne çıkan iki renk olmuştur. Aynalar veya büfeler ya da şifonyerler gibi aynalı mobilyalar da 1980’lerin mobilyalarının tekrarlayan özellikleri yer almaktadır. Mobil cihazınızı kullanarak “Retro” tarzında dekoratif bir arka plana sahip olabilirsiniz. günümüz modern koleksiyonlarda çok çeşitli retro tarzlara sıcak bakılacağını göreceksiniz.
Retro Mobilya mı Yoksa Antika Mobilya mı Satın Alınmalı?
Çoğu koleksiyoncu bakış açısına sahip retro mobilyalar klasik olarak kabul edilebilir, ancak antika olarak kabul edilmez. Antika mobilyalar için ortak bir seri, 100 yıllık veya daha eskiye dayalı bir seridir. Klasik mobilyalar 100 yaşından sonra herhangi bir mobilya olarak kabul edilir ve 20. yüzyılda yapılan mobilyaları ifade eder. Tabii ki bunlar sadece etiketler olup, koleksiyoncular veya alıcılar tarafından anlaşmaya varılan herhangi bir resmi şarta sahip değildirler. Otantik retro mobilyalar, bazı antika dükkanlarında, çevrimiçi satıcılarda veya yerel garaj satışlarında bulunabilir. Ayrıca ona bir göz atabilir ve gelecekte kendi başınıza görebileceksiniz. Retronun güzelliği, tamamen özneldir. Pek çok insani açıdan mobilyaların kiç unsuru çekiciliktir, bu nedenle “güzellik çalışmalarıdır” sözüyle de gerçekten uyumludur.