Şakayık Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Şakayıklar bahçenizin çiçeklenmesinde çiçek açan yıldızlardır. Büyük ve gösterişli çiçekler, baş döndürücü kocuları ve çeşitli kişilikleri vardır. Halk arasında şakayık olarak bilinen Paeonia türü içerisinde 33 farklı kapı olduğu tahmin ediliyor. Bu konuyla bir ilginiz varsa bilmeniz gereken şey budur. Şakayıkların orta boyda yumrulu kökleri vardır, bu kökler kalın depolama sosları ile su ve besinleri emme işlevine sahip ince tetkiklerden öğrenilir. Şakayıkları başka bir yere almak ve çoğaltmak için bitkileri bolerken bu parçaları eklemeniz gerekir. Yavaş yavaş büyüyen şakayıklar, çiçek türü veya büyüme şekli gibi çeşitli faktörlere göre kategorize edilir. Tüm çiçek çeşitleriyle birlikte bilinen bahçe tipi otsu şakayıklara ek olarak özellikle hassas ve değerli şakayıklar olan dar yapraklı şakayıklar (Paeonia tenuifolia) ve odunsu, formdaki ağaç şakayıkları verir özel türler de vardır. Bu kapıcının kendilerine özel ekim olanakları vardır. Şakayık türlerinin çiçek açma zamanı türe velet ilkbahar ve yazın sonları arasında değişiklik gösterse de tüm türler için en iyi ekim zamanı sonbaharda toprak donmadan yaklaşık altı hafta öncesidir. Ancak tasarruf edebileceğinizden emin olabilirsiniz. İyi bir göz atmak istiyorsanız aradığınızı görebilecek ve iyi sonuç alabilirsiniz.
Şakayık Çiçeği Bakımı

Şakayık Çiçeğinin Anlamı

Şakayık çiçeği çalışmalarını simgeler. Bunun yanında sevgi, refah ve mahcubiyet yoğunluğu da vardır.

Şakayık Çiçeği Bakımı

Şakayıklar, ihtiyaçlarını karşılayabildikleri bir kez eklendiğinde en az bakımla onlarca yıl hayatta kalabilen klasik bahçe bitkileridir. Tüm bahçe bitkileri arasında uzun ömürlü bitkilerden biri olan şakayıklar bazı ailelerde nesilden nesile devredilmektedir. İlk ekim işleminin düzgün yapılmasını önemsiyor çünkü şakayıklar yerleştirildikten sonra yerlerinin oyunlarından pek hoşlanmayabilir. Her bir şakayık bitkisini sıkışıp tepeleme olmadan büyüyüp olgunlaşacak kadar alan tanıyacak şekilde ekin. Bu da onun bitkisi için 90 ila 120 cm arasında alan sağlanması anlamına gelir. Parçacıkların şiddetli rüzgarlardan aralıklarını bir yer seçin. Bu merkezde büyük ve ağır çiçekler yüflammen gövdeleri şiddetli yağmurda ve kötü havalarda ters çevrilebilir. Şakayıklarınızı bir değnekle destekleyebilirsiniz. Besin ve su rekabetinden hoşlanmayacakları için onları diğer ağaç ve çalılardan yeterince uzatabilir. Şakayıklar kış soğuğunu sever. Şakayık kurumlarında Tomurcuk çeşitliliğinin toprak parçalarına yakın eklenmelidir. Yani 5 – 8 cm derinlikte olmalıdır. Köklerini bu şekilde açıkta bırakma boyutu biraz tuhaf olabilir ancak şakayıkların iyileşmesi tomurcuklanma serinlikte farklılıklar vardır.
Şakayık Çiçeği Bakımı

Işık

Şakayıkların her gün en az 6 saat güneş alan ve hatta tüm gün güneş alan bir yere ekilmesi gerekir. Yeterli gün ışığı mutlaka daha az sayıda ve daha küçük çiçek oluşumları ve merkezlerinde mantar üremesine yakalanma riski çok yüksek olur.

toprak

Şakayıklar iyi uyum sağlarlar ancak onlar için drenajı iyi ve hafif asitler (6.5-7.0 pH) toprak idealdir. Ağır ve killi bir toprak karışımı ilev yaparak şakayık bitkinizin yerine daha kolay alışmasını sağlarsınız. Şakayıklar 70 yıllık varan sürelerde aynı yerde kalabilmek için onları ekmeden önce havayı hazırlamaya zaman ayırmaya çok önem taşır. Ağaç şakayıkları ise standart otsu şakayıklara kıyasla biraz daha alkali hava sever ve diğer çalılarla rekabet etmeyi istemezler.
Şakayık Çiçeği Bakımı

Su

Şakayıklar gelişebilmek için nemli ve drenajı iyi olan topraklara ihtiyaç duyar. İyi bir film izlemesi onun için idealdir. Nispeten islak sistemleri de büyüyebilirler ancak kuraklığa karşı dayanıklı değildirler. Suyu tutmalarına yardımcı olmak ve yabani otların gelişimini azaltmak için şakayıklarınızı malçlayın.

Sıcaklık ve Nem

Şakayıklar daha serin yerleri tercih eder ve soğuk kışları iyi atlatırlar.

Gübre

Hafif şekilde beslenme derneği. Yılda bir kez merkezden çok az miktarda gübre eklenmiş kompost uygulamanız yeterli olur. Kompost ve diğerlerini yapacaksanız kompost yığınına eklenmelidir. Şakayıkları kışın malçlayarak boğmayın. Bu konuda bilmeniz gereken her şeye sahip olmak iyi bir fikirdir. Ağaç şakayıkları demir ve fosfata ihtiyaç duyar ve her yıl ilkbaharda sülfat ve kemik gübresi onların iyi geliri. Otsu şakayıkların aksine 5-10-5 gübre ile düzenli olarak besin özelliklerine ihtiyaç duyarlar.
Şakayık Çiçeği Bakımı

Budama

Şakayıkların budaması çok az. Şakayık bitkinizin çiçeğinin açma saati tamamlanınca ölü sap ve dalları budayın. Bir sap hasta görünüyorsa ilgili kısım etkilenmeden budayın. Böyle bir şeye sahip olmak iyi bir fikir. Şakayıkları budarken daima ilk tomurcuğun hemen üzerinden kesin.

Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şakayıkları çoğalırken yığınını ayırırken ve depolanan parçaları hemen yeniden ekmek gerekir. Bir şakayık bitkisi yaklaşık 10 yıl sonra canlılığını kaybetmeye ve bitkiler dolaşmaya başlayınca bu işlemin yapılması gerekir. Doğru yerdesiniz ve bu konuda endişelenmenize gerek yok. Bölme tedavisi gotçmeden once şakayık bitkisinin yapraklarını zemin seviyesinde budayın. Toprağın kazara boşluğunu çıkarın ve hortum tutarak havanın temizlenmesi mümkündür. Elinizle her yerinde 3-5 “tomurcuk” (patates tomurcuklarına benzeyen küçük kırmızı tomurcuklar) kalacak şekilde uçları yönlendirin ve keskin bir bıçakla yumrulu kök yığınını keserek ayrılmayı ayırı n. Her parçadaki ince kısımların tamamını kesin, sadece büyük ve etli kısımları bırakın. Aşağıdaki talimatlar ayırmanız gereken parçaları mümkün olduğunca kısa sürede yeniden ekin.
Şakayık Çiçeği Bakımı

Şakayık Bitkisinin Saksıya Eklenmesi veya Başka Bir Saksıya Alınması

Saksıda şakayık alacaksanız hayatında benek olmayan ya da bedeni çelimsiz durmayan sağlıklı olanlarını tercih edin. Yalın otsu kökten ekecekseniz kök yumrusunda en az üç ila beş tomurcuk olduğundan emin olun. Bu tomurcuklar sonuçta uzayarak merkez gövdelerine dönüşecek. Olgun bir şakayık bitkisi en az üç ila dört yaşına ulaştıktan sonra yalın köklere dönüşür. Ayrıca bu konuda bilmeniz gereken her şeye sahip olabilirsiniz ve bunu bir şekilde görebileceksiniz. Yerleşik bir şakayık bitkisinin başka bir yere eklendiği listelerin daha fazla rahatsız etmemek için taşıma işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. Aradığınızı görebilmeniz için aradığınızı görebilmeniz gerekir. Bu, elinizde bir bebek varken biraz bilgi alabileceğiniz anlamına gelir. Yeni eklediğiniz bölgenin havasındaki 30-45 cm derinlikte sürün ve 10 cm kompost veya turba yosunu katmanlarıyla karıştırın. Ekmeden bir veya iki gün bir kez 2-3 cm su verin. Şakayık bitkiniz başka bir yere taşınmadan önce suyunun iyi olması gerekir. Bu iyi bir göz atmanız için iyi bir fikirdir, aradığınızı görmek kolaydır. Yiyecek bir şeyler alacağınız yere geri dönebileceksiniz, böylece ne aradığınızı görebileceksiniz. Yeni ekeceğiniz yerde şakayık bitkisinin kök yumrusunun iki katı genişlikte ve kök yumrusunun derinliğine kadar bir delik açın. Şakayık bitkisini eski yerindeki derinlikle aynı derinliğe dikin. Bitkinin havasını geri doldurun. Toprağı yavaşlatarak sıkıştırın ama çok fazla sıkıştırmayın. İyice sulayın. Bitkinin dibinin çevresine 7-8 cm kompost veya malç ekleyin. Sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bir şeyin olduğunu söyleyebilirsiniz.

Şakayık Çiçeği Bakımı

Sık Görlen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar

Şakayıklar özellikle kurşuni küf (botrytis) hastalığına yakalanmaya yatkındır. Hayatınızda bir miktar yangın çıkması riskini göze almanız gerekecek ve bunu kendiniz yapmak için biraz zaman ayırmanız gerekecek. Bakırlı sabundan yapılan mantar mantarları da faydalı olabilir. Bahçıvanlar genellikle şakayık bitkisinin çiçeklerinin manikürleriyle kaplı olduğunu fark eder çünkü güçlü koku olan çiçeklerinden salgılanan nektar pençeleri çeker. Karıncaların bitkiye bir zararı yoktur ve hatta hastalık taşıyabilen veya başka türde zararlı verici diğer çiçeklerle yetişen bitkiler için çaydırıcı bile olabilir. Kitabın uzun süreler boyunca da kullanılabileceğini unutmamak önemlidir. Dekorasyon amaçlı topladığınız şakayıkları içeriye getirmeden bir kez hafifçe silkeleyin.
Şakayık Çiçeği Bakımı
Şakayık Çiçeği Bakımı

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın