Aeonyum (Aeonium) Bakımı ve Çoğaltılması

Aeonyum, rozetlerinde son derece parlak, mumsu parçaları olan, yaklaşık 35 etli Bitkiyi içeren bir cinstir. Türleri arasında, yavaş büyüyen Aeonium tabuliformeden (fincan kaşık bitkisi) ve yalnızca birkaç santim büyüyen Aglaia smithee’den tutun da Aeonium arboreum (ağaçsı arboreum/kaynana yumruğu), Aeonium Valverdense ve Aeonium holochrysum gibi boyu birkaç metreye kadar uzayan bitkiler mevcuttur. Rozetlerin çapındaki yuvarlak yapının bozulması kusursuzdur ki bu türler bazen yapay bitkilerle kapatılır. Bitkiyi ayırt edici kılan bu rozetler, tek renk olabildiği rozetlerin gibi beyaz, sarı, kırmızı ve yeşilden oluşabilen rengârenk versiyonları da mevcuttur. Rozetlerin ortasından demet halinde küçük, yıldız biçimli çiçekler büyür. Ancak bu çiçeklerin özel bir şaşaası yoktur. Aeonyum, bahçenize dilediğiniz zaman ekleyebileceğiniz bir bitkidir. Burası biraz eski bir şehir. Öyle ki, başlangıç ​​rozetinden küçük çiçek salkımlarının üretimi beş yıl kadar sürer. Aeonyumların çoğu monokarpiktir. Yani yalnızca bir kez çiçek açarlar ve sonra ölürler. Ne olursa olsun herkes için önemlidir.
Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Aeonyum Bakımı Nasıl Yapılır?

Aeonyumlar, uzun ömürlü bitkiler olarak sıcak iklim bölgelerinde toprakta büyüyebilir. İstediğiniz bu, biraz da “verandalarda ya da balkonlarda yaygın olarak büyütülür”. Soğuk belgelerin bu saklamada büyütülmesi ve saklanmadan alınması gerekir. Aeonyum, bahçede diğer bitkilerle birlikte bakıldığı zaman iyi bir ilgi ister. Bu ilk uzun türlerin çalıları gibi olduklarında bonzai gibi görünüyorlar. Şayet sapları gerektiğinden fazla uzayacaksa bunları budayabilirsiniz. Böylece söyleyecekleriniz bu kadar, yiyecek bir şeyler de var. Siz de çiçeklerle donattığınız kısa sürede dopdolu yere getirebilirsiniz. Aeonyumlar suyunda ve saplarında depoladıklarından kök sistemleri oldukça sığdır. Kuru toprak isteyen diğer sukulentlerin aksine, Aeonyumlar topraklarını fazla ıslak olmayacak şekilde nemli tercih ederler. Saplarıyla kök üretebilirler. Bunu bitkinizin saksısından taşması da saplarının düşüp değişmemesi durumunda farklılık gösterebilirsiniz. Köklerin kurumamasına dikkat edilmesi. Sapın kendiliğinden dökülen parçaları çok çmeden yeni bitkilere dönüşecektir. Sapları uzayan dallar, rozetlerin kapasitesinin dolayısıyla devrilip çıt diye kopmaya devam etmektedir. Böyle bir şey olursa kırılan sapları yeniden dikebilirsiniz.
Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Işık

Sukulentlerin pek iyi olduğu gibi Aeonyumlar da günün büyük bölümünde güneşte görüldüğü zaman güzel yetişir. Kavurucu sıcaklarda ve iklim koşullarında bitkiyi az da olsa gölgede beklemek mümkündür. Bitkinize evin içinde bakıyorsanız onu parlak ancak doğrudan maruz bırakmayacak bir ışık kaynağına yerleştirebilirsiniz.

toprak

Kumlu toprak ya da perlit içeren sıradan bir bitki karışımı, sukulentler ve caktüsler için özel olarak hazırlanmış bir karışımdan çok daha iyidir. Ne de olsa, Aeonyumlar biraz nem ister. Tarlada büyütülüyorsa toprak porozitesini artırmak adına harika vakit geçirebilirsiniz turba yosunu katmakta faydası vardır.

Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Sülama

Kışın havasının üstünü kuru gördüğünüzde bitkiyi sulayın. Parmağınızın birkaç santim batırarak ıslaklığını test edebilirsiniz. Parmanızın sıcaklığının kuru olduğunu gösterirseniz bitkiyi sulayabilirsiniz. Ama burada yeterince sulu meyveye sahip olabilirsiniz. Ama toprakta kalan bitki kökünün büyümesine neden olur.

Isı ve Nem

Bu iklim Akdeniz iklimini tercih eder. Yani, fazla sıcak, fazla soğuk ve fazla kuru olmayan bir iklim… Pek çok Aeonyum türü, Amerika’nın Teksas, California, Louisiana, Florida vb. güney bölgelerinde soğuğa dayanıklıdır (9/11). Aeonyumları her zaman toprakta karşılığının yüksek ısıda alınmasını sağlar. Buna değer, ama buna değmez. Eski şehre (18-24 santigrat derece) dönmenize gerek yok ve ona sahip olacaksınız. Bu tür yazın durgunlaştığı ve aşırı sulamaya ihtiyaç duymadığı biliniyor. Elbette haddinden fazla kuruluğun yaşadığı koşullar bu duruma dahil değildir.
Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Gübre

Bitkinizi büyüme süreci boyunca hemen hemen her içeriği güçlendirilmiş gübreyle besleyin. Bitkinizin durgunlaştığında ise onu beslemelisiniz.

Aeonyum Türleri

Aeonium arboreum (Ağaçsı arboreum/Kaynana yumruğu): Son derece yaygın görülen bu merkez dallanan saplarında parlak yeşil rozetleri vardır. 2 metre verebilirsiniz, 1 metre uzunluğunda olacaktır.
Aeonium ağaç bahçesi“Atropurpureum” (Mor renkli arboreum): Boyu 1 metre veya 1,5 metre arası uzunluğu bu bitki bolluğunun rengi, parlak genişleme maruz bırakılarak büyütüldüğünde bordomsu görünür.
Aeonium ağaç bahçesi“Zwartkop” ya da “Siyah Gül” (Karaağaç Aeonyum): Bu bitki yetiştiren oldukça koyu, evinden çıkan bordo ya da siyahaçalan vardır. Diğerlerinin kapısı size eski bir mutfak kapısı veriyor.
Aeonyum“Garnet” (Nar kırmızısı Aeonyum): “Zwarkop” ve A. tabuliforme melezi olan bu başlangıç ​​orta kısmı yeşil, uçları ise koyu kırmızıdır.
Aeonium davidbramwellii“Güneş Yağmuru” (Bakır fırıldak): Bu makinenin uzunluğu daha kısa olarak birlikte 30 ila 60 santimetre arasında dağılmıştır. Uçuk sarı, beyaz ve yeşil çizgili rozetleri ise 30 santimetreye kadar uzayabilir. Yapraklarının pembe uçlarıdır.
Aeonium haworthii“Üç Renkli” ya da “Kivi” (Üç Renkli Aeonyum/ Kivi Aeonyum): Çabuk büyüyen ve 60-90 santimetreye kadar uzayan bu merkezde 10 santimlik çiçekler vardır. Burası gitmek için iyi bir yer ama aradığınızı görmek kolaydır.

Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Aeonyumun Çoğaltılması

Pek çok sukulent gibi Aeonyumlar da budandıkları zaman örnekleri çoğaltılabilirler. Bitkiden nozüller saplar bile merkezdeki toprakta onaylanabilir kök çıkışı. Bitkiyi budamanızı sağlayacak oldukça keskin ve temiz bir aletle yaprak rozeti taşıyan genç bir sap parçası kesin. Kestiğiniz kısmı kuru, sıcak ve gölge alan bir yerde yaklaşık üç gün boyunca bekletin. Bu sayede kesilen kısım iyileşecektir. (Yeni budanan bir köklerin oluşturduğu yumuşak doku (kallus) bu konumda önemlidir; zira kesilen kısmı eklendiğinde kökün kurumasını sağlar.) Drenaj delikleri olan küçük bir saksının geçiminde normal saksı havası ile ucunda da caktüsler/sukulentler için toprak karışımı ile doldurun. Kestiğiniz kısmın koparılmış, sertleşmiş kısmı toprak karışımına yerleştirin. Bu parçanın dik durmasını sağlayacak kadar derine yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca, dolaylı parlak ışık alan bir yere saksıyı koyun ve haftada bir kez azıcık sulayın. Bitkiniz besinleri büyütüldüğünde, üstündeki 5 santimlik bölümü sulamadan bir kez kurumaya bırakın. Bitkiyi daha geniş bir kaba yeniden dikebilirsiniz.

Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Aeonyumu Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Aeonyumlar depolamada kullanılmak üzere elemanlar; çünkü çok a toprak isterler. Saksılar sayesinde bu merkezden benzersiz özelliklere daha yakından bakma fırsatını da buluyorsunuz. Bitkinizin büyümesi için gereken şartları daha iyi kontrol edebilirsiniz diyorsunuz. Fazla nemli yağmurlu bölgelerde bitkinizi sulamanız gerekmez bile. Suyun bozulmasını önlemek için drenaj deliği olan saksıları tercih edilir. Gereken nem seviyesini muhafaza etmek için suyunu kaybeden sukulent/kaktüs karışımından ziyade sıradan bir toprak karışımı uygulamalarında faydası vardır. Aeonyumunuzu saksıda büyütüyorsanız her iki-üç yılda bir taze toprak karışımı ile saklanmasını sağladınız.

Yaygın Görlen Haşereler

Aeonyumlarda yaprakbiti, pamuk biti, akar ve pul gibi tipik salgıncılar görülür. Bununla birlikte gözünüzü dört açmanızı gerektirecek bir haşere türü daha vardır: manipüleler. Bunu doğru yapmayı kolaylaştırmak için de kullanabilirsiniz. Sert tomurcuklarla veya rozet parçalarıyla manikürleri sukulentlerden arındırmak pek kolay değildir. Tek tetikleyiciler, tırnakların hemen kesilmesini engelleyen kesmeleri çalıştırır. Karıncaları def sonra diğer haşerelerden kurtulmaya odaklanabilirsiniz. Bu haserelerden bitkilerinizi kurtarmak için elinize içi su veya hafif bir böcek tanesi sabun dolu bir şişe alıp bitkinize püskürtebilirsiniz.

Aeonyum Bakımı ve ÇoğaltılmasıAeonyumlarda Yaygın Olarak Rastlanan Sorunlar

Bu sukulent türünün bakımı aynı anda hem kolay hem de çetrefillidir; Zira normal davranışlarından bazılarının birimlerini düşünmenize yol açabilirsiniz. Burada Aeonyum bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus:

Aeonyumlarda Yaprak Dökülmesi

Rozetin eski kişilerin çürümesi son derece normaldir. Rozet birazcık kapanabilir de. Bitkinin tükendiği gibi görünse de muhtemelen yalnızca durgun bir dönem geçiyordur. Durgunluk dönemi yazın görülür. Bitkinizi dinlenmeye bırakın ve ona yardım etmeye almayın. Durgunluk evresi, ilkokul saplarını budamak için de iyi bir zaman değildir. Bununla birlikte aynı davranış yazın bitkiniz aşırı ısındığında ve susuz kaldığında da görülebilir. Aşırı ısıda bitkinizin daha fazla su kaybını önlemek için bulunabilir. Rozetin kapanmasına ya da doğumunun bozulmasıyla birlikte görülmesine bakarak bitkinizin stresli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Durumun tam da böyle olup olmadığı bitkinize bir bardak su verin ve yaprakları dökmeye devam edin de rozetler az da olsa açılıp düzeliyor mu diye bir bakın.

Yaprakların Güneşte Yanması

Bitki çok fazla güneş ışığına maruz kalmayı bırakacaksa yanacaktır. Sonuç olarak, bilgilerin net olmasını sağlayabileceksiniz. Bitkinizi daha az güneş ışığı alan bir yere taşımanızda yarar vardır.

Aeonyumların Dallarının Solması

Şaayet esaslı bitkisi çiçeklenen ve dallanmaya başlayan bir Aeonyumunuz varsa dalı bozulmaz gibi. muhtemelen ölüyordur. Bitkinizi, rozetinizi ve çiçeklerinizi açıklamış olduğunuz ana kısmı keskin ve temiz bir budama makasıyla keserek kurtarabilirsiniz. ortamda pek hoş görünmeyebilir. Bu durumda mutlaka bir göz atmalısınız ve bunun bedelini (filizleri) ödemeniz gerekecektir.
Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Sık Sorulan Sorular

Aeonyumlar Kolay Büyür mü?

Büyümeleri için uygun koşullar sağlandığı takdirde Aeonyumları şımartmanız pek gerekmez. Hatta, bu uygulamaların hemen sunulduğu zaman, sorunsuz bir şekilde kullanıma devam ettikleri görüldü. Öte yandan, onları kavurucu güneşten gölgeye ayırır ve sonra tekrar güneşe koymanız elzemdir. Odadan çıkmadan önce güvenli vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Aeonyumlar Ne Kadar Hızlı Büyür?

Bu sukulent türü yavaş büyür. Beş yıla kadar sarı veya beyaz çiçekçiler bile üretebilirler.

Aeonyumların Ömrü Ne Kadardır?

Aeonyumların çoğu (hepsi değil) monokarpiktir. Yani, rozetinin ortasında çiçeklenmeye başladıktan hemen sonra ana bitki ölür. Bununla birlikte, ana ilkokul yanları filizlendiyse bu filizler yaşamaya devam eder. Hatta bitkiyi kalıcı olarak dek canlı tutacak başka filizler üretmeye devam ediyorlar.

Aeonyum Türü Evin İçinde Bakmaya Uygun mudur?

Aeonyumlar hem içsel hem de dışarıda yetiştirilebilir. Aşırı sulamadan kaçındığınız sürece bu kapı, ideal bir ev bitkisidir.

Aeonyumlar ile Küçük Etli Bitkiler Arasında Ne Fark Vardır?

Aeonyumların ve yaşayan bu türün diğer birkaç sukulent bitkisine oldukça benzer şekilde. Özellikle de oldukça popüler olan ve “civcivli tavuklar” (küçük etli bitkiler) grubuna dahil olan Sempervivum’a… Her iki tür de monokarpiktir. Ne var ki, Aeonyumların düz, kaşık biçimindeki şekli varken Sempervivum çiçekleri daha yuvarlak çizgilere, sivri uçlu yapraklara sahiptir.

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın