ortamında saksı bitkisi olarak yetiştirilen Fittonia (Fittonia spp.), narin bir görünüm sergileyen, damarlı, koyu yeşil yapısıyla yayılarak büyüyerek büyüyen, her dem yeşil kalan bir çok yıllık bitkidir. Bu başlangıç damarlarında çok rastlanan tolar gümüş rengi ve beyaz olmasına rağmen kırmızı, pembe, beyaz ve yeşil damarlı türlerine rastlamak da pekâlâ mümkündür. Fittonia, fanus veya şişe şeklinde teraryumlar için ideal olabilir, yerde biten bir sürüngen bitkidir. Tırmanıcı bit kapısı olan Fittonia bitkisinin boyu 7,5 ila 15 santimetre arasında değişir; bu bitki Yayıldığı zaman 30-45 santimetrelik bir alan kaplar. Yavaş yavaş geliştirilen bu bitki kapalı koşullarda yetiştirildiğinde nadiren çiçeklense de bazen kırmızımsı ya da sarımsı-beyaz tonlardaki belli belirsiz dikenleriyle çiçeklendiği durumlarda görülür. Doğrudan güneş almayan sistemler Fittonia bitkisinin sarmaşık şeklinde yayılan bir yer örtüsü olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
İçindekiler
Fittonia Bitkisi Bakımı
Evde yetiştirebileceğiniz Fittonia bitkisini turbalı bir toprak karışımıyla doldurulmuş bir saksıya dikebilirsiniz. Bu bölümün yüksek oranlı ortam havası nemiyle devamlılığı olarak nemli kalması gerekmektedir. Bunu pratikte söyleyebilirsiniz ve bununla bir ilginiz olur. Bitki yetiştiricilerinin çoğu, son derece kolay bakılan ama bir o kadar kaprisli olan bu bitkiler bol miktarda nem alıp bayıldıkları dağınık dağınık doya doya elde edecekleri teraryumlarda ya da üstü kapalı bahç elerde/seralarda yetişmeyi tercih eder. Buharlı bol olan banyolar da bu bitkiler için idealdir.
Işık
Doğası gereği tropik ormanların nemli, gölgesinde büyüyen bir tropikal bitki olan Fittonia, ev ortamında ve benzer şartlara ihtiyaç duyar. Tam güneş ışığından pek hazzetmeyen bu olağan bitki, bölgedeki kuzey cepheli pencerelerin sunduğu parlak, dolaylı ışın yeğler. Floresan ışınları büyütüldüğünde serpilecektir.
toprak
Fittonia, türba yosunu bulunan standart bir toprak karışımına uyum sağlar. Bu ana hava nemi belli bir oranda hapsetmeli ancak yeterli düzeyde drenaj da yapılmalıdır.
Sülama
Bu bitkiye ihtiyaç duyduğunuz nemi tedarik etmek meşakkatli olabilir. Fittonia kurumaya devam ederse çökmeye meyilli hale gelir. Ama kendini bırakmasına tekrar tekrar izin verip sonuçta ona geri dönmeyen zararlar ödemek için çok fazla para ödemenize gerek yok. Öte yandan, bitkinizi suda bırakmanız da kişinin sararıp pörsümesine neden olur.
Isı ve Nem
Fittonia çiçekleri 21 derece santigrat derece civarında geniş serpilirler; ancak 15-26 santigrat derece civarında seyreden sıcaklıkları da tolere edebilirler. Bu bitkiler yağmur ormanlarınınkine benzer oranda neme sahip büyümeyi tercih ederler. Bitkilerinizi düzenli olarak su püskürtmeniz kuruyup solmalarını önleyebilir. Kurak iklimlerde yahut kışın kuraklık nem cihazı kullanmanız faydalı olabilir. Teraryumlar ya da şişedeki fanuslar bu bitki için ideal olan, doğal olarak nemli ortamlardır.
Gübre
Büyüme dönemleri boyunca Fittonia’larınızı tropik bitkiler için formalize edilmiş, düşük dozda sıvı gübreyle haftada bir kez besleyin. 5-5-5 oranındaki yarı seyreltik gübre ideal bir formalasyon içerir.
Fittonia Türleri
“Arjironöra”: Koyu yeşil renkte gümüş rengi-beyaz damarlar görülen bir türdür.
“Pearcei”: Ama buna değmez.
“Frankie”: Ancak sesteki farkı da görebilirsiniz.
“Fortissimo”: Yeşil yapraklara sahip olan bu türün damarlarının kırmızı ve pembeleşme miktarıdır.
“Kırmızı yıldız”: Bu kapı, parlak ve aralıklı, pembe-kırmızı damarlı genişlemeyle dikkat çeker.
Budama
Doğru koşullar altında Fittonia’lar büyürler ve saplarının uzun, ince hale gelmesi durumunda ve parçaların budanması bu kullanım gür ve heybetli bir şekilde dağıtılmalarını sürdürmelerini garantördür. Fittonia’nın çiçekleri alelade ve biraz sıkışık tomurcuklarının budanması da kişinin ateş almadan ve gür bir şekilde büyümesine yardımcı olur.
Fittonia Bitkisinin Çoğaltılması
Fittonia’nızı ilkbaharın sonlarında ya da yazın başlarında başka bir saksıya kadar uzananın ucunu da kestiğiniz zaman çoğaltabilirsiniz. (Yaprak bölümü, bu bitkiyi çoğaltmanın en ideal yolu; tohum ekme bu yöntem kadar etkili değildir.) Temiz, keskin bir bahçıvan makası yardımı ile bitkinizin yapraklarını belli bir açıda kesin. Böylece dünyanın ve onun çocuklarının hem kendi çocukları oluyor, hem de çok paraları oluyor. Kestiğiniz kısmı turba temelli bir toprak karışımına dönüştükten sonra kökler iki-üç hafta içerisinde filizlenmeye başlayacak. Köklendirme hormonunun kullanılması şart değildir; Lakin şartlarınız pek ideal değildir (toprak çok kuru ya da soğuksa) köklendirme hormonu başarı işlemlerini gerçekleştirebilir.
Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Siradan bir toprak karışımı ve ev saksıları için kullanılan, altında drenaj delikleri bulunan standart bir saksı Fittonia için yeterli olacaktır. Bitkinizin ekimini yılda bir kez, ilkbaharda veya yaz aylarında değiştirmeli ve toprak gevşemesi ve gelişimini tamamen emmesi gibi durumları önlemek adına her zaman için taze toprak kar ışığını kullanmaya özen gösterin.
Yaygın Görlen Haşereler
Olası hasereler arasında mantar mantarları, pamuklu bitler veya yaprakbitleri bulunmaktadır. İstilalara müdahalenin arttırılması. Neem yağı gibi böcek yağları oldukça etkilidir. Haşerelerin evdeki diğer bitkilere ayrılmasının önlenmesi için hasarlı bölgelerin izolasyonu büyük bir önem taşır.
Fittonia Bitkisinde Yaygın Görilen Sorunlar
Fittonia bitkisinin bakımı oldukça basittir. Bu nedenle, bu bitkide rastlanan çoğu, tropikal ve bitkilere etki eden sorunlarla aynı değildir:
Yaprakların Sarılması
Yaprakların saarması başlangıç noktasında çok fazla sulandığının göstergesidir. Toprağın şifrelenmesinin önlenmesi yerine drenaj delikleri olan bir saksının tercih edilmesi gerekir.
Yaprakların Dökülmesi
Dökülen yaprakları genellikle soğuk havaların ya da kuraklığın bir sonucudur. Fittonia’nızın bakımını yaparken onun doğal olarak yetişme ortamıki tropik şartları taklit ederek faydası vardır.
Kuru ve Buruşuk Yapraklar
Ancak ihtiyacınız olan bilgiyi önceden alabileceğinizi de unutmamalısınız. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Bitkinizi doğrudan güneş ışığına almayacak bir yerde izlemek da faydalı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Fittonia’nın Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?
Fittonia kuraklık bol miktarda neme ve tropikal bir iklime ihtiyaç duymak için biraz kaprisli türlerdir. Bitkinizi 21 santigrat derecede yüksek bir sıcaklığa sahip bir yerde tutmalı, kuraklığa maruz bırakmamalı ve ona sık sık su püskürtmelisiniz. Bitkinizin toprağının sürekliliği önemli olmalıdır.
Fittonia Bitkisine Kapalı Ortamda Bakılabilir mi?
Sıcak iklimlerde yaşıyorsanız Fittonia’nızı evde vermeniz gerekir.
Fittonia Ne Kadar Hızlı Büyür?
Ev ortamında yetiştirilen Fittonia çiçekleri yavaş büyüyecektir.