İris çiçeği türünün 300 çeşidi mevcuttur. En popüler versiyonu farklı dillerde de mevcuttur: Rizomdan büyüyenler ve soğandan büyüyenler. Süsen çiçeklerinin sarkık ve standart olmak üzere iki farklı tipte görünüme sahip olan, kusurlu tomurcukları vardır. Sarkık olanlar, boyunları biraz bükük veya eğilmiş olan, çiçeğin eski kısmında bulunan taçyapraklarıdır. Çiçeğin ve üst kısmındaki üç adet taçyaprak ise standart olanlardır. İris çiçeği ayrıca taçyapraklarına göre üç tipte incelenmektedir: markalı, ibikli ve markasız. Püsküllü iris çiçeklerinin sarkık taçyapraklarında püsküllerle benzer yumuşak tüyler göze çarpar. İbikli iris çiçeklerinin sarkık taçyapraklarında parçacıklarına benzer bir ibik vardır. Püskülsüz olanların ise tüyü ya da ibiği yoktur. Soğanlı iris çiçekleri arasında ağsı iris (Iris reticulata), İspanyol irisi (Iris xiphium) ve Hollandalı kültivarlar (Iris x hollandica) yer alır ve bu tür rizom, irislerden daha erken çiçeklenir. Bununla birlikte çoğu bitki, dillere destan güzellikteki çiçeklerini yazın başlarında sergiler. Bu tatlı bitkilerin yazın ikinci kez çiçeklendiği biliniyor. Kendi cildinizi yapmak için de kullanabilirsiniz. çiçek olarak kullanılırlar. İris çiçeğinin, boyu yalnızca 15 santimetreye kadar uzayabilen Cuce türlerinden tutun da yaklaşık 1.5 metreye kadar uzayabilen en uzun boylu türlerine kadar çeşitli boyutlarda çok sayıda çeşidi mevcuttur.
İçindekiler
İris Çiçeği Bakımı
İris çiçeğinin farklı türlerinin dikim yöntemleri ve ideal dikim zamanları az da olsa çeşitlilik göstermektedir. Hollanda irisi, İspanyol irisi ve ağsı iris gibi türler içeren soğanlı iris çiçekleri sonbaharda, tam güneş alabilecekleri, iyi drene edilmiş bir yaşta dikilmelidirler. Soğanlarınızı ekmek için evvela havanızı gevşetmeli, daha sonra ise paket talimatlarını takip ederek biraz organik gübre ve 30 gr’a kadar çok amaçlı granül katmalısınız. Soğanlarınızı türlerine bağlı olacak şekilde 10-12 santimetre derine yerleştirin. Püsküllü tatlandırıcı rizomlarını topprağa Extreme bir şekilde yerleştirmeli ve rizomun en üst kısmını kısmen de olsa açıkta bırakmalısınız. Bu kapı biraz daha kalın olup 2-2,5 metre büyüklüğündedir. Çiçekler solmaya başlayınca solan kısımlarını koparabilirsiniz. Çiçeklerin saplarının tamamı, yani bitkilerin enerjilerini, tohumların temel kısımlarını şekillendirmektense doğrudan soğumalara yönelmeleri için onları kökten kesin. Yılın ilk haşin donu geldiğinde çatladığında ya da bitkilerinizin istediği hava soğuyup da sarardığında kışın aşırı soğuklarında donmalarını önlemek için kökten budanın. Ne olursa olsun anlaşılması kolaydır; Zira bitkinizin yeşil davranışı bu süreçte halen fotosentez yaparak bitkinize gelecek yıl dağılımını ihtiyaç duyacağı sıcaklık verir. Yaprakları kışın kökten uçtuktan sonra rizomları kum ya da malç gibi, çiçeklerin muhafaza edilmesine yardımcı olacak bir şeyle korunmanız gerekir. Ayrıca bitkilerde bitkilerinizi tekrar azatlayabilirsiniz. İris çiçeği geyiklerinin fazla ilgisini çekmediğinden vahşi yaşama mükemmel bir şekilde uyum sağlayan bir türdür. Bu bitkiye dadanan yaygın haşereler arasında iris varlığını sürdürüyor.
Işık
Çoğu iris türünü tam güneş almayı tercih eder. Kısmen gölgeyi yedi türler de vardır; ancak aşırı gölge bu varlığın önünde melek teşvik edecektir.
toprak
Verimli, iyi drene edilmiş bir toprak tatlı çiçek için idealdir. Bitki topraklarının doğru bilgiye sahip olduğundan emin olunmalıdır. Şayet bitkilerinizin çok fazla suda kalabileceğinden endişe edecekleri onları sebze tarhlarına dikebilirsiniz. Bu sayede su drenajını ideal seviyede tutabilirsiniz. Japonya ve Louisiana en yüksek hoşgörü standartlarına sahip olup, vaftiz annesi ve Alan Bölgeler onların gözleri için idealdir. Siberya irisleri (“çayır süseni” olarak da bilinir) asitli, nemli toprakları tercih ederler.
Sülama
Süsen çiçeği hem nemli hem de iyi drene edilmiş toprakların tercih ettiği yerde bu depodaki depoları muhafaza eder ve bir araya gelerek sulamak elzemdir. Ne var ki, bitkinizi aşırı sulamaktan kaçınmalısınız; zirai üretimin fazla sulu olması kök büyümesi vb. yılda yol açabilirsiniz. Bu da mutfağınızda tatlı vakit geçirme fırsatı bulacağınız ve yağ ile iyi vakit geçirdiğinizden emin olma fırsatına sahip olacağınız anlamına gelir.
Isı ve Nem
Çok Sayıda çeşidi olan ve pek çok dayanıklı kuşağında yetiştirilebilen Süsen çiçeği ısı ve nemdeki değişimle başa çıkabilen, dayanıklı bir bitkidir. Eski şehirde güzel vakit geçirirseniz güneşle güzel vakit geçirecek ve resmi görebileceksiniz. Siberya irisi (Çayır süseni), Püsküllü iris ve Japon irisi türleri genellikle 3-9 adettir. kuşaklarda yetiştirilmeye uygundur. Ağsı iris ve Hollanda iris 5-9. kuşaklarda yetiştirilebilirken Louisiana irisi 6-9. kıyafetleri tercih eder.
Gübre
İris çiçeklerinin verimli toprakları tercih ettiklerinden organik gübre, topraklarını islah ederken kullanabileceğiniz harika bir maddedir. Toprağı ilkbaharda gevşektip içine makul miktarda organik gübre katarak bitkilerinizin sağlıklı ve gür görünümleri için ihtiyaç yetişen besinlere kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. Evinizde organik gübre veya karma bir çiçek gübresi de görülecektir. Fazla nitrojen katmaya özen gösteren tanrıça yeter; Zira bolluğunda bitkinizin çürümesine neden olabilir. Bununla ilgili birçok bilgiye sahip olabilir ve bunu sizin için kolaylaştırmak için de kullanabilirsiniz.
İris Çiçeği Türleri
Sari İris: “Süsen” olarak da bilinen bu markasız iris türü neme karşı yüksek bir direnç gösterir. Bolca yayılarak büyüyen bu tür yetiştirmeyi bazı kişiler tercih etmez. İşte, hayal kurmak ve bir gün alışveriş yapmak iyi bir fikir, ama sorun değil.
Louisiana Irisi: ABD’de doğal olarak yetişen bu kapı 6-9. kuşaklarda büyüyebilir. Bu da sergileyebilen bu çiçeklerin taçyaprakları zambakları anırır olduğu anlamına gelir.
Japonya İrisBen: Bu başlangıç geniş, yayvan taçyaprakları çok çeşitli renkler sunabilir. Yüksek nem potansiyelini tolere eder ve bu kapının yüksek saçaklara ya da dayanıklı su yüzeylerine zararlı bir uyum sağlar.
Sibirya İrisi/Çayır Süseni: Bu türün çiçekleri diğer iris türlerininkine kıyasla daha küçük ve daha narin görünür. İlkbaharın sonlarında çiçek açan bu kapı ortamları muhteşem renkleriyle şenlenir.
İris Çiçeğinin Çoğaltılması
İris çiçekleri rizomları veya soğanları sayesinde toprak altında beslenirler ve 3 ila 5 yılda bir bölünmeleri gerekir. Böylece, siz de büyüleyici bir görünüm sergileyen irislerinizi yeni zenginlik ya da bahçenizin çeşitli bölgelerine yaymak için harika bir fırsat elde etmiş olursunuz. Bitkileriniz daha az erimeye başladığında ya da topraktan rizomlara fışkırmaya başladığında bitkilerinizi bölmeye vakti gelmiş demektir. İris çiçeklerinizi çoğaltmak için izleyebileceğiniz basit adımlar şunlardır: İrislerinizin dağıtımını tamamladıktan sonra 6 ila 8 hafta kadar bekleyin. Ardından bir dirgen ya da kürekle her bir merkezi rizomlarını ya da soğanlarını yavaş yavaş gevşemeye devam etmeye başlar. İris çiçeğinizi topraktan aldığınız parçaların üzerindeki havayı silkeleyin. Çiçeğinizin üzerindeki havadaki ipekinizdeki rizomları ya da da soğanlarını görebilirsiniz. Nispeten geniş olan ana rizom kökünden yayılan küçük rizomlara rastlamanız muhtemeldir. Bu rizomların seçenekleri sökülürken bazılarının kesilmesi mümkündür. Ne şekilde olursa olsun bu rizomları küçük rizomlar haline getirerek bölmeli, yıpranmış, kuruyup küçültmüş parçaları atmalısınız. Rizomları bölüp de solmuş ya da olasılı parçaları kopardıktan sonra bölünebilir iris çiçeklerinizi yeni bir yere dikebilirsiniz.