Sevda çiçeği, telgraf çiçeği, kara sevda çiçeği isimleri ile bilinen telgraf çiçeği en çok tercih edilen süs çiçekleri arasında yer almaktadır. Saksıda yetişmek için de uygun olan telgraf çiçeği beyaz ya da pembe şeritli yapının arkasında mor renklendirmek. Yaprak döken bakımı oldukça kolay olan telgraf çiçeği tatlı bitkisi Sevenlerin ve çok tercih edilen bitkilerin arasında yer alır. Cevap nedir? Telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır?
İçindekiler
Telgraf Çiçeği Türleri
Sevda çiçeğinin dekorasyonlarda tercih edilen pek çok türü bulunmaktadır. Yaygın olarak tercih edilen telgraf çiçeği türleri; Daha fazla yapraklı telgraf çiçekleri, zebra çiçek telgraf çiçekleri, yaygın yapraklı telgraf çiçekleri, pembe yapraklar ve beyaz yeşil yapraklar olarak sıralanabilir. İhtiyacınız olan bilgiyi kapınıza almak için telgrafı da kullanabilirsiniz. Yeşil yapraklar telgraf çiçekleri daha az ışıklı alanlarda gelişebilmektedir.
Telgraf Çiçeği İsmi
Telgraf çiçeği olarak sentetik tradescatia bitkisi halk dilinde yaygın olarak kara sevda çiçeği, sevda çiçeği olarak bilinmektedir. Telgraf çiçeğinin sarkan dalları telgraf tellerine benzetildiğinden bu adı yer almaktadır. Kara sevda çiçeği mini ise çiçeklerinin de dallarının insan ellerine benzetilmesindendir. Elleri ile arayan arayan ama bulamayan bu çiçeğe kara sevda çiçeğinin adı verilmiştir.
Telgraf Çiçeği Özellikleri
Ana vatanı Güney Amerika olan telgraf çiçeğinin şekilli, üst yüzü yeşil, beyaz ya da pembe şeritli, alt yüzü ise mor çalışmaktadır. Çiçekli bitkilerden olan telgraf çiçekleri sarkan formdaki bitkilerdir. 60 türde bulunan telgraf çiçeğinin ismi tradescantiadır. Telgraf çiçeği; Sukulent gövdeli, etli yaprak ve yaprak döken bir bitkidir. Oldukça değişen bir kapı olan telgraf çiçeği kısa sürede ekildikleri saksıyı doldurmaktadır. Telgraf çiçeklerinin yaygın olarak yetiştirilen 4 türü bulunmaktadır. Telgraf çiçekleri geçirgen ve hafif ekipmanlar topraklarda daha hızlı gelişme göstermektedir. Yarı gölge alanları, doğrudan güneş ışığı alan yerler telgraf çiçekleri için uygundur.
Telgraf Çiçeği Bakımı
Kara sevda çiçeği olarak da isimlendirilen telgraf çiçeğinin bakımı oldukça basittir. Belli püf noktaları ile oldukça kolay yetiştirilen telgraf çiçeği en çok güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Bol güneş alan bölgelerinde hızlı bir gelişme göstermektedir. Sabah ve akşam güneşi alan telgraf çiçekleri daha çok yapraklanmakta ve çiçeklenmektedir. Yetiştirildiği ekonomik alanlarla birlikte doğru seçimini değiştirmek toprak seçimi ile daha iyi gelişmektedir. Gevşek topraklarındaki soğuğun daha hızlı bilgilendirildiği ve beslendiği bilinmektedir.
Telgraf Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılır?
Telgraf çiçekleri çok sulama istemiyor. Telgraf çiçeği saksısı bol suyu tutmayacak açıklıklara sahip olmalıdır. Telgraf çiçeğinizin sulanmasının üzerinden değil, doğrudan depolamaya gelecek şekilde yeterli miktarda yapılması gerekir. Doğrudan sulanan sevda çiçeğinin doğumunda mantar oluşumu gözlenmektedir.
Telgraf Çiçeği Çoğaltma
Telgraf çiçeklerinin en çok tercih edilen çoğaltma yöntemi çelikleme yöntemi ile çoğaltmadır. Telgraf çiçeklerinin çoğaltılması için uygun zamanda nisan ve eylül aylarıdır. Telgraf çiçeğinizin sürgün uçlarından 5 ila 8 cm uzunluğundaki çelikleri küçük saksılara dikerek gölge bir alanda 2-3 hafta boyunca çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Telgraf Çiçeği Çiçek Açar Mı?
Telgraf çiçeğinin bazı türlerinin çok güzel çiçekleri bulunmaktadır. Telgraf çiçek türlerine göre farklı çeşitlilikte çiçekler açar. Beyaz, mavi, pembe renkli çiçek açan telgraf çiçekleri, çiçek açar, yaz ve sonbaharda çiçeklenir. Bu mekanda tercih edilen salon bitkilerinden olan telgraf çiçekleri dış mekanda uygun bakım sağlandığında geliştirilip çiçeklenecektir. Dış mekanda uygun koşullar altında yetiştirilen telgraf çiçekleri daha fazla çiçeklenmektedir.
Telgraf Çiçeği Uğursuz Mu?
Çiçeklerin uğurlu ve uğursuz olduğu yerde. Hurafe olarak temin edilmekte olup hiçbir somut sebebe dayandırılamamaktadır. Böylece telgrafçıya mesaj gönderebilir ve mesaja göz atabilirsiniz.
Telgraf Çiçeği Hastalıkları
Telgraf Çiçeği Yaprak Sarması
Telgraf çiçeğinde yaprak sararması oldukça sık görülen bir sorundur. Telgraf yaprağı yaprak sararmasını sebebi genel olarak toprak altında bulunan kök ur nematodları varlığını sürdürmektedir. Telgraf çiçeğinin tükenmesini engellemek için ilgili işlemin kullanılması gerekmektedir.
Telgraf Çiçeği Yaprakları Kuruyor
Telgraf çiçeğinin pek çok karşılığı nedeniyle kuruyabilmektedir. Telgraf çiçeğinin çocuğunun kurumasına neden olan yaygın faktörle; uygun nemin sağlanamaması, yeterli sulama yapılmaması ve soğuk havadır.