Görünümü ile minik bir gül çiçeğini andıran, farklı renkler ile sıklıkla tercih edilen karanfil çiçeği, karanfilgiller (caryophyllaceae) familyasından bir çiçektir.
İçindekiler
Karanfil Çiçeği
Akdeniz kısıtlı ılıman iklimlerde yetişen karanfil çiçeği sıcak iklim çiçeğidir. Başta Akdeniz olmak üzere; Asta bozkırları, Avrupa ve Günay Afrika’da doğal olarak yetişmektedir. Bilinen 300 kadar çeşidi olan karanfil çiçeğinin; tek yıllık, çok yıllık, minik çiçekli gibi türleri bulunmaktadır. şekilde yetişen karanfil çiçeklerinin 70 kadar doğal yollarla yetişmektedir ancak hemen her yıl çok sayıda melez karanfil ile 30 bin kadar karanfil çeşidinden oluşmaktadır.
Karanfil Çiçeği Anlamı
Karanfilin anlamı pek çok karanfil sevenler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Özel önemli ve özel günlerde çiçek aranjmanlarında ya da tek bir tane olarak sıklıkla tercih edilen karanfil çiçeğinin anlamı ve simgeleri bulunmaktadır.
Kırmızı Karanfil Anlamı
Kırmızı karanfil aşkını ifade etmektedir. Sevilen kişiye verilen kırmızı karanfil anlamı aşkını temsil eder.
Beyaz Karanfil Anlamı
Beyaz karanfilin anlamı temiz ve saf olmaktır. Aynı zamanda beyaz karanfil Anneler gününü de temsil etmektedir.
Pembe Karanfil Çiçeğinin Anlamı
En çok tercih edilen karanfil renklerinden olan pembe karanfilin anlamı; masumiyet ve sevgidir.
Karanfil Çiçeği Bakımı
Karanfil çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı zor değildir. Bu nedenle tatlı bitkisi yetiştirmeyi sevenler tarafından tercih edilmektedir. Bahçede, balkon ya da iç mekanlarda yetiştirilmek için uygundur.
Karanfil bakım ve karanfil özellikleri için önemli nokta karanfil bitkisinin yeterli ışık alabilmesidir. Yeterli ışık almayan karanfillerin gelişimi oldukça yavaştır. Ancak çok hafif alan karanfil çiçeklerinde direkt gün ışığı ve yüksek ısı nedeniyle zarar görebilmektedir. Kontrolün sağlandığından emin olmak için kontrol sistemini de kullanabilirsiniz. Karanfil çiçeğinizin yetiştirilmesi çin toprak seçimi detaylı bir seçim ve bakım istemiyor. Karanfil çiçekleri hemen her toprakta yetiştirilebilmektedir. Ancak sağlıklı büyüyen ve hızlı bir şekilde karanfil çiçekleri için karanfil çiçeğinizin yetişeceği topağın besin değeri açısından zengin olması ve asit derecesi önemlidir. Karanfil havasının asit derecesi 5,5 pH’dan yüksek olmalıdır. Karanfil çiçekler ılıman ve sıcak iklim iklimleridir, sıcak iklimleri seven karanfil çiçekler kışın yaşanacak soğuk havalara uyum sağlayamayacaklardır. Karanfil çiçekleri yaz mevsiminde 18-22 derece, kış mevsiminde ise 10-15 derece arasında kalma ısılarında yetişmelidir. Yapmak istediğiniz şey bu ve bunun karşılanacağından emin olmak için de kullanabilirsiniz. Karanfil çiçekleri çok sulama beklemeyen çiçeklerdir. Bu nedenle karanfil çiçeği sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Bitkinizin nemli kalması için yapraklarını fısfıslayarak bakımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Karanfil çiçekleri suyu çok yedi çiçek değildir. Neler olup bittiğini görebilmek için yüksek hızlı ekipmanınızı alırken dikkatli olmalısınız.
Karanfil Cesitleri
Karanfil çiçeği farklı renkleri ve farklı türleri ile en çok tercih edilen çiçek çiçekleri arasında yer alır. Botanik ismi Dianthus Caryophyllus olan Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait karanfil çiçeği; Beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok farklı renkte olabilir. Bilinen 80’den fazla türde olan karanfile ait 2000 eski kapı bulunmaktadır.
Karanfil Çiçeği Özellikleri
Karanfil çiçeğinin türlerine göre görünümü de oldukça farklılaşmaktadır. Genel olarak karanfil renkleri; mor, pembe, beyaz ve kırmızı olarak sıralanabilir. Karanfil çiçeklerinin ince saçaklı taç yaprakları ve zarif renkli çiçekleriyle birlikte benzersizdir. Karanfil kokusu oldukça fazla olan bir çiçektir. Karanfil çiçekleri genel olarak ılıman iklimlerde yetiştirilmek için uygundur. Bununla birlikte genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Karanfil çiçeklerinin boyu 20 ila 40 cm arasındadır. Fakat saksıda yetişen karanfil çiçeklerinin boyu 10 santimetreyi bulmaktadır.
Karanfil Nasıl Çoğaltılır
Karanfil çiçeğinin çoğaltılmasının anında çok yolu bulunmaktadır. Bu şekilde alırsınız ve bu şekilde alırsınız ve burası sizin için doğru yer. Bunu bilmeniz ve yapmanız gereken şey budur. Malzeme bahçede yapılmış olup boyu 10 cm’dir. Odada bekletilen karanfil çiçek çelikleri köklenene dek doğrudan gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma havaların ısıtıldığı başlangıç dönemlerinden itibaren gerçekleştirilebilmektedir. Üzerindeki çiçekler solan karanfilinizi keserek alın ve çiçeksiz dalı parçalara ayırma yöntemi ile dikin. Bir emin olduktan sonra filizlenen yeni karanfil çiçekleriniz olacaktır.
Karanfil Nasıl Ekilir?
Karanfil çiçeği farklı çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılabilir şekilde tohumdan eklenerek yetiştirilmektedir. Bu mekanlarda saksıda karanfil yetiştirmek isteyen pek çok kişi karanfil tohumunun nasıl ekildiğini merak etmektedir. Karanfil çiçeğinin tohumdan yetiştirilmesinin uygun sası seçimde yapılması ve saklanan besin değerinin yüksek toprak ile doldurulması gerekir. Karanfil ekim deposunda sıkı olması çok önemlidir. Karanfil topraklarının yapısının ekilmesinin ardından toprak ile üzerleri örtülmeli ve sulama islemi gerçekleştirilmelidir. Karanfil ekim işleminden sonra her gün düzenli olarak sulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Karanfil kolay bir şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Bahçede yetiştirilebilen gibi evlerde de yetiştirilebilmektedir.
Karanfil Ne Zaman Ekilir?
Karanfil bitkisi ılıman ve sıcak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bir bitkidir. Yedi karanfilin yanınızda olacağından emin olmalısınız. Özellikle nisan zamanlarında karanfil ekimi süresince.
Karanfil Hangi Mevsimde Açar?
Karanfil çiçek seralarında sıklıkla yetiştiğinde hemen her mevsim çiçeklerine ulaşılabilen ve her mevsim çiçek veren süs çiçekleridir. Ancak yaygın olarak karanfil çiçekleri yaz boyunca çiçeklerini korur ve mayıs sonundan itibaren çiçeklenir. Yaz karanfilleri türü ise kışın hayatta kalır ve sonbaharda bol çiçeklenir.