“Alüminyum çiçeği” olarak da bilinen Pilea cadierei (karyağdı çiçeği) ısırgangiller familyasına ait, hiç yaprak döken, uzun ömürlü bir bitkidir. Bu çiçeğin, alüminyum tozu içeren bir boyaya bulanmış gibi duran baktığına baktiginiz yerde, nereden geldiğini şıp diye anlıyorsunuz. Çiçeğin koyu yeşil renginin nedeni ile zararlı bir kontrast oluşturan bozulma rengi, böylesine güvenli bir şekilde kontrol edilebilir.
İçindekiler
Karyağdı Çiçeğinin Hikayesi
Karyağdı çiçeği batıda ilk kez 1928 yılında Fransız bitkibilimciler Andres Guillaumin ve François Gagnepain tarafından tanıtılmıştır. İkili, bu çiçek, ya da zamanlardır devam eden Fransız kolonisi olan Vietnam’da yetişen çiçekleri araştırırken keşfedmiş. Çiçeğin adı ise veya dönem Fransız Hintçini olan yerde ünlü bir misyoner ve bu ikilinin meslektaşı ve hemşehrisi olan Peder Léopold Michel Cadière’den geliyor. Çiçek en sonunda Amerika Birleşik resimlerinde tanıtılır. Bu, 1970’li yılların ve dünyanın en popüler yılıdır. Yine de, o zamandan beri en sevilen bitkiler arasında yer alıyor. Hayatınızda olup bitenleri daha iyi anladığınızdan emin olabileceksiniz. Genel olarak büyümenin doğru koşullar devam etmesiz halinde bu çiçek, ev bitkisi bakımı konusunda yeni olanlar için harikadır.
Karyağdı Çiçeğinin Özellikleri
Karyağdı çiçeği nadiren açar; Ancak küçük beyaz tomurcukları pek de süslü değildir. Bu tomurcukları gördüğünüz an almanız gereken asıl etkileyici görünüme sahip olan yaprak parçası boyutu için çiçeğinizin enerjisini depolayabilmelisiniz. Fazla irileşmeyen bu çiçeğin boyu 30 santim kadar uzamaktadır. Bununla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Pilea cadierei “Minima” bu minnak bitkisine yalnızca 10 santim kadar uzamaktadır. Bundan çok daha fazlası çiçek, kişinin büyümesiyle güzel bir şekilde serpilir. çiçek saksı çiçeği olarak tercih edilmekle beraber karyağdı çiçeğinin özellikle sıcak havalarda süs havuzlarının kullanıldığı da kullanılabildiği bilinmelidir. Bu cinsin zaman zaman akvaryum bitkisi olarak da satın aldığınıza rastlayabilirsiniz. Esasında, bu çiçek akvaryumlarında kullanılmamalıdır. Ayrıca kapıya bir göz atabilir ve ona erişebileceksiniz. Suyun altında dağınık dağınıklık oluşur. Bu da, tankınızı daha sık yıkamanız anlamına gelecektir. Bana ne diyorsun? Balıklarınıza ait gruplar kalacak bir bitki olmak istiyorsanız suda yaşayabilen bir tür tercihinizdir.
Karyağdı Çiçeği Bakımı
Karyağdı çiçeğinin bakımı kolay bir şekilde birlikte söz konusu büyüme koşulları olduğunda işler zorlaşabilir. Bu durum, bu muhteşem bitkiye bakma konusunda hevesinizi kırmamalı. Bu durumda kendi paranıza sahip olabilirsiniz, böylece bilgilere göz atabilir ve kontrol edebilirsiniz. Karyağdı çiçeğinin bitkileri büyür ki saksısını kırarak ondan dişarıya taşar. Bu nedenle, yılda çiçeğinizi ilk geniş bir saksıya dikmeli, ardından her yıl daha da geniş bir saksı tercihi bulunur.
Işık
Karyağdı çiçeğine evde baktığınızda onun gündeminde en az dört saat boyunca parlak, dolaylı ışık kaynağından emin olun. Çiçeğinizi fazla güneş ışığına maruz bırakmamalısınız; zira bu durumda yapraklar kuruyup yanacaktır. Çiçeğinize açık havada kalırsanız gölge alan noktaları tercih edilir.
toprak
Organik madde bakımından zengin ve iyi drene edilmiş bir toprak tercihi mevcuttur. Bu çiçeğin pH’ı ile ilgili olarak endişelenmeniz gerekmez. En önemli husus drenajdır. Toprağınız öyle zengin olmalı ki hem çiçeğinizi besleyebilmeli hem de nemi hapsedip drene edebilmeli. Anlayacağınız, havanızı dengeleyici olmalı. Kaliteli bir markanın nem kontrolünü sağlayan toprak karışımı iyi bir çözüm olabilir.
Sülama
Büyüme periyodunu kapsayan döviz ve yazılabilirlik derecesi nemli bir toprak bu çiçek için genellikle. Toprağınızın yarım santimlik üst parçalarının kuru olup olmadığına bakarak sulama zamanını saptayabilirsiniz. Kış ayları boyunca karyağdı çiçeği daha az su ister. Başlamadan önce endişelenmenize gerek yok ve bunu zamanında yapabileceksiniz.
Isı ve Nem
Amerika’nın tropikal bir bölgesinde, örneğin USDA’in 11 ve 12 iklim kuşağında (Florida ve Hawaii) yaşarsanız çiçeğinize açık havada soğutulur. Aksi halde, onu evde, kapalı tutmanızda yarar vardır. Karyağdı çiçeği nemi sever. Bu nedenle, ona zaman zaman su püskürtebilirsiniz. Çiçeğinizi havalandırıcıların ya da ısı artışının yanında bırakmamalısınız; zira bu kapı aletleri çiçeklerinizin nemini kurutur. Banyonuz yeteri kadar çiçeklenmesa çiçeğiniz için bitkiler. Ne de olsa, burada duşakabinin sağladığı bir nem kaynağı mevcuttur.
Gübre
havaların sulamada olduğu gibi çiçeğinizi besleme konusunda da mevsimlere göre hareket edebilirsiniz. Çiçeğiniz büyüme dönemindeyken onu ayda bir kez 5-5-5 kalitede suda çözünebilen bitki besinleriyle besleyebilirsiniz. Çiçeğinizi kış aylarında beslemeniz gerekmez.