Sedum rubrotinctum, Meksika’da doğal olarak yetişen, herdem yeşil kalan, boyu fazla uzamayan, çok yıllık bir etli türü. Oldukça enteresan bir bitkilere sahip olan bu olağanüstü sukulent türü, Crassulaceae (damkoruğugiller) familyasında yer alan Sedum (damkoruğu) türüne aittir. Sedum rubrotinctum çiçekleri hem sukulent aranjmanlarında hem de tek karakterler muhteşem bir görünüm sergilerler. Yayılarak büyümeleri devam eden olgun Sedum rubrotinctum çiçekleri yer örtücü olarak da yetiştirilmektedir. Sedum pachyphyllum ve Sedum stahli türlerinin hibriti olan bu büyüleyici sukulentler, sıcak, güneşli sistem parlak kırmızı/bronz tonlar sergileyen küçük, dolgunun tamamı ile bilinir. Ev bitkisi olarak da sorunsuzca yetiştirilebilen bu uygulama 9-11. kuşakları kapsayan, ılıman iklimlerde açık havada yetiştirilmeleri mümkündür. Soğuk iklimlerde ise Sedum rubrotinctum çiçekleri yazın açık havada saklanda yetiştirilip kış aylarında taşınabilirler. Bu sukulent Sedum rubrotinctum bitkisi verir ve çok az bakım gerektirir ve serpilmek için fazla ilgi istemez. Anlayacağınız, bu enteresan sukulent türü, acemiler ve unutkanlar için biçilmiş kaftandır!
İçindekiler
Sedum Rubrotinctum Bakımı
Sedum rubrotinctum bitki özelliklerine yeni yeni merak salanlar için genel olarak; zirai bitkilerin imal edildiklerinde dahi serpilirler. Kuraklığa dayanıklı olan Sedum rubrotinctum bitkilerinin budanmaları ya da sık sık yeni birer saksıya taşınmaları gerekmez. Çoğaltılmaları da son derece basittir. Bu bitkiler bol miktarda güneş ışığında serpilirler ve aşırı derecede hazzetmezler. Bol bol sukulentleriniz var, güneşli, sıcak bir yere diktiğiniz ve arada sırada bir su aldığınız sürece lisanslanma mutlusu yok!
Işık
Sedum rubrotinctum bitkisi serpilmek için bol miktarda parlak, kalıcı değişim süresine dayanıklıdır. İyi haber şu ki, Turuncu bir renge bürünürken ışığı ve gözlerinizin üzerindeki baskıyı görebileceksiniz. Bitkinin temelde aşağı yeşil kalması ya da uzun olması, bir kez bacaklı hale gelince yavaş büyümesi yeterince güneş ışığı almadığının bir göstergesi olabilir. Orada olduğunuz sürece yiyecek bir şeyler bulacaksınız. Aşırı derecede sıcak iklimlerde birkaç saatliğine gölge alan bir yerde bu bitkiye ilaç gibi olacak. Kapalı ortamda büyüyen Sedum rubrotinctum bitkilerinin doğrudan bir bitki yetiştirme lambasının yerinde yerleştirilmeleri süresince kızıl tonlar sergilemeleri pek mümkün değildir. Yine de, bitkinizi batı ya da güney cepheli bir pencere gibi minimum altı saat tam güneş alan bir yere koymanız faydalı olacaktır.
toprak
Sedum rubrotinctum çiçekleri iyi drene edilmiş olan çok çeşitli topraklara uyum sağlayabilirler. Bu ihlallerin aşırı neme pek toleransları yoktur ve kök oluşumuna karşı hassas bir şekilde bilinmektedir. Sukulentler ve kaktüsler genellikle inorganik madde bakımından (perlit ya da ponzataşı gibi) zengin, organik madde bakımından (turba ya da koko elyafı) kıt olduklarından bu bitkiler için bir topraklara sahiptirler.
Sülama
Bu sukulent türünün serpilmek için çok az suya ihtiyacı olur. Sedum rubrotinctum çiçekleri, sınırlı neme ve uzun süreli kuraklığa ışıktırlar. Kapalı ortamda yetiştirildiklerinde ise iki sulama topraklarının tamamen kuruması beklenmelidir. Sulama yapmadan önce bitki susadığından emin olmak için etli bir soğukluk görününceye kadar beklemelisiniz. Şayet Sedum rubrotinctum bitkinizi bahçede yetiştiriyorsanız yağmur bitkinizin su ihtiyacını karşılayacağından onu ekstra sulamanıza gerek yoktur.
Isı ve Nem
Bu bölgeler sakinler için sıcak ve kurak bir iklim için; Aşırı topraktaki toprak için de kullanılabilir. Donma karşı hassas olmalarına rağmen hava sıcaklığının -6-7 derecenin altında düşmediği sürece açık havada da pekâlâ idare edebilirler.
Gübre
Sedum rubrotinctum bitkilerinin düzenli olarak gübrelenmeleri gerekmez; Bu bitkiler, besin açısından zengin olmayan topraklarda da sorunsuzca büyüyebilirler. Büyüme dönemi boyunca bitki sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağlamak adına ona başlangıçın başlangıç ortalarına kadar sukulentler/kaktüsler için özel olarak hazırlanmış bir çok amaçlı gübrelemenin elbette mümkündür; Ancak şart değildir. Bu bitkilerin fazla gübrelemesi köklerinin yanmasına ya da kişinin renginin solmasına neden olur. Başka hiçbir şey için endişelenmenize gerek yok.
Sedum Rubrotinctum Bitkisinin Çoğaltılması
Bu bitkilerin saplarının kesilmesiyle ya da parçaların koparılmasıyla kolayca çoğaltılabilirler. Dökülen yapraklar da kök salıp çok bitkinin yeni bir bitkiye dönüşecektir. Bitkinizin sapında yer alan bir yaprağın düzenli çevirip kopararak da çoğaltım islemine başlayabilirsiniz. Yaprağı ya da sapı parçalamamanız önem taşır; zira kökler yaprağının yalnızca tamamen sağlam olması halinde büyüyecektir. Yaprakları değiştirdikten sonra iyi drene edilmiş bir depolama tepesine yayın ve parlak, dolaylı ışık alan bir yere yerleştirilir. Sedum rubrotinctum sukulentlerini yeni saksılarda çoğaltılabilir veya popüler ana veri tabanına yerleştirip yakıcı güneş ışınlarından korunmalarını sağlayabilirsiniz. Kökler evine kadar sulamamalısınız. Ardından ise olgun bir ilk bakımında olduğu gibi azar azar sulama yapabilirsiniz.
Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Sedum rubrotinctum çiçekleri yavaş büyürler ve saksılarından taşmayı sorun etmezler. Bu nedenle, saksılarının sık sık değiştirilmesi gerekmez ve genellikle iki yılda bir aynı saksıda sorunsuzca büyüyebilirler. Sedum rubrotinctum sukulentinin de kök sistemine sığdır olan etli bir bitkidir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Fazlasıyla derin olan saksılardan uzak durmalısınız; Zira toprak, kök sistemi altında aşırı derecede nem tutabilir ve bu da kök çıkışına ilişkin raporlar çıkarır. Drenaj kusurları kusursuz olan sığ saksılar bu sukulent türü için idealdir. Bu bitkiler toprak saksıları da çok sevenler; zira kil malzeme topraktaki aşırı nemi çeker.
Kışlatma
Sedum rubrotinctum bitkinizi bahçede yetiştiriyorsanız bu eşsiz türün dona toleranslı olmaması ve kışı atlatması için 8 ve altı kuşaklarda içeri alınması unutulmamalıdırı örn. Yazın sonlarından sonbaharın başlangıcına kadar bitkinizi kazıp çıkarın ve saklamaya taşıyın. Ayrıca saksıyı evinizin günde en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir bölümüne koyun. Güney cepheli bir pencerenin önü ideal olabilir. Bitkinizin eve alışmaya başlamasıyla yapraklarını dökmesi ya da renk değiştirmesi doğaldır.
Yaygın Görlen Haşereler ve Hastalıklar
Sedum rubrotinctum bitkisi, pamuklu bit ve kabuklu bit gibi yaygın olarak rastlanan bazı haşerelerin saldırılarına maruz kalabilir. Bitkinizin istilaya uğradığını fark ederseniz görebildiğiniz haşereleri def adına tuvalet ispirtosuna batırılmış bir parça pamukla kompres yapın. Ayrıca bitkinizi tedavi etmek için böcekleri bir sabundan yararlanın. İstiladan tamamen kurtulana kadar tedaviyi sürdürün. Bitkinizin fazla nemliyse mantar proteinlerinden de zaman zaman sıkıntı yaşama olasılıkları bünyesindedir. Suculentler iyi durumdadır, larvaların toprakta iyice büyüyüp gelişip yok edilmesi amacıyla saklanması uzun süre kurumaya bırakılması ile çözülebilir. Sulanmayan yerde kalan paraları sürdürmekz zaman ise kalan larvaları imha etmek için 10:1 ölçekli su-oksijenli su (hidrojen peroksit) karışımı kullanılması gerekir.